energetyka

Energa odwołuje stan awarii masowej

08.10.2017 | Grupa ENERGA

Dzięki dwóm dobom wytrwałej pracy ekip monterskich Energi Operatora na terenie oddziału kaliskiego bez prądu pozostawało dziś rano już tylko ok. 1,5 tys. odbiorców.

W piątek rano po przejściu orkanu Ksawery w okolicach Kalisza przeszło 160 tys. odbiorców nie miało prądu. Pierwszego dnia udało się zredukować tą liczbę o ponad 150 tys. Prace trwały jednak nadal, a na dotknięte żywiołem tereny skierowano dodatkowe zespoły pracowników z sąsiednich oddziałów Energi Operatora. W sobotę nad usuwaniem skutków wichury pracowało 126 ekip, niemal dwukrotnie więcej, niż w piątek. Dzięki temu w niedzielny poranek na przywrócenie zasilania czekało już tylko ok. 1,5 tys. odbiorców, głównie w najdotkliwiej doświadczonym pod tym względem przez orkan powiecie ostrowskim.

- Pozwoliło nam to oficjalnie odwołać stan awarii masowej. Oznacza też, że dzięki staraniom naszych pracowników wychodzimy na prostą i już wkrótce wszystkie skutki przejścia niszczycielskiej wichury zostaną przez nas usunięte – podkreśla Adam Kasprzyk, rzecznik prasowy Grupy Energa.

Monterzy spółki prowadzą w tej chwili prace naprawcze, aby przywrócić zasilanie w ostatnich 59 nieczynnych jeszcze stacjach transformatorowych na terenie oddziału kaliskiego.

Bieżące informacje o liczbie odbiorców i transformatorów bez zasilnia można znaleźć na stronie http://www.energa-operator.pl/wylaczenia/wylaczenia_biezace.xml.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wieści nt. Grupy Energa znajdziecie na naszym Twitterze.

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd ponad 3 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 185 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wieści nt. Grupy Energa znajdziecie na naszym Twitterze.