energetyka

TAURON Dystrybucja: energetycy przywrócili zasilanie do 240 tys. klientów

W terenie pracuje już ponad 1600 energetyków, którzy z użyciem sprzętu ciężkiego usuwają awarie. Sytuacja jest trudna. W okolicach Zawiercia na linię energetyczną runęło w jednym momencie 30 drzew. Jest wiele złamanych i powalonych słupów oraz zerwanych przewodów elektrycznych.

W godzinach porannych wystartowały także specjalistyczne helikoptery, których zadaniem są obloty linii energetycznych. Dzięki temu energetycy są w stanie szybciej oszacować straty i usunąć awarie w miejscach trudno dostępnych i oddalonych od głównych traktów komunikacyjnych.

W kulminacyjnym momencie orkanu na obszarze spółki bez zasilania było ponad 318 tys. odbiorców. W ciągu ostatnich godzin zasilanie zostało przywrócone do 240 tys. gospodarstw domowych.

Na godzinę 11.30 na terenie dystrybucyjnym TAURONA wciąż bez zasilania pozostaje ok 75 tysięcy klientów. Najtrudniejsza jest sytuacja w województwach śląskim i dolnośląskim, gdzie bez zasilania pozostaje jeszcze odpowiednio 31 i 29 tys. odbiorców. W województwach małopolskim i opolskim bez zasilania jest 10 i 5 tys. odbiorców.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

TAURON Polska Energia SA jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON obejmuje swoim działaniem 18 proc. powierzchni kraju i jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem oraz drugim sprzedawcą i wytwórcą energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch