wydarzenia technologie nauka/edukacja/szkolenia

Optoelektronika – element strategii zrównoważonego rozwoju Państwa

26.10.2017 | PCO S.A

Optoelektronika jako prężnie rozwijająca się dziedzina nauki, której domeną jest skuteczne wykorzystanie właściwości światła jako nośnika informacji, ma kluczowe znaczenie w rozwoju kraju. Jak skutecznie się nią posługiwać i w jakich obszarach gospodarki i przemysłu ma największy potencjał – będzie można dowiedzieć się od ekspertów podczas III edycji Konferencji Optoelektronicznej.

Wydarzenie jest przygotowywane przez spółkę PCO S.A., czołowego, krajowego producenta sprzętu optoelektronicznego, przy współudziale Wojskowej Akademii Technicznej, Polskiej Platformy Technologicznej Fotoniki oraz Politechniki Warszawskiej. Tegoroczna edycja Konferencji Optoelektronicznej odbędzie się w dniach 8-9 listopada 2017 roku w Hotelu Windsor w Jachrance pod hasłem: „Optoelektronika ważnym elementem strategii zrównoważonego rozwoju Państwa”.

Tak jak w ubiegłych latach, dwudniowa konferencja będzie miała charakter naukowo-techniczny, otwarty. Spotkanie z ekspertami branży oraz praktykami podzielono na 2 osobne bloki tematyczne. Pierwszy z nich zatytułowano: „Oczekiwania i możliwości rozwoju optoelektronicznych systemów dla bezpieczeństwa Państwa.”, drugi „Optoelektronika kreatorem nowej rzeczywistości”.

Głównym celem wydarzenia jest podjęcie tematu rozwoju optoelektroniki w Polsce oraz poszukiwanie form i zakresu współpracy pomiędzy nauką, przemysłem i końcowym użytkownikiem. Dotychczasowe edycje konferencji cieszyły się dużym zainteresowaniem. Brali w nich udział m.in. przedstawiciele Kierownictwa MON, kadry naukowej, w tym władz najważniejszych technicznych uczelni wyższych w Polsce, a także przedstawiciele licznych instytutów naukowo-badawczych oraz przemysłu.

Opierając się na naszych doświadczeniach wyniesionych z dwóch pierwszych edycji konferencji, myślę, iż tegoroczna  będzie również doskonałą okazją do nawiązania kontaktów, wymiany doświadczeń oraz poszerzenia wiedzy w tej niezwykle ważnej i obecnej we wszystkich obszarach życia, dziedzinie nauki i techniki jaką jest optoelektronika. - mówi Ryszard Kardasz, prezes PCO S.A. Zapraszam do udziału w konferencji i do prezentacji koncepcji, wyników badań oraz projektów z zastosowaniem rozwiązań optoelektronicznych. – dodaje Ryszard Kardasz w imieniu organizatorów konferencji.

Więcej informacji na temat udziału w wydarzeniu oraz organizacji Konferencji Optoelektronicznej można znaleźć na stronie internetowej: www.optoelektroniczna.pl

***

PCO S.A. jest czołowym krajowym producentem przyrządów obserwacyjnych i celowniczych z zastosowaniem techniki laserowej, noktowizyjnej i termowizyjnej dla potrzeb wojska oraz innych służb mundurowych. Oferta spółki obejmuje, zarówno wyposażenie indywidualne żołnierza, jak i wozów bojowych. PCO S.A. zajmuje się również prowadzeniem prac badawczo-rozwojowych i wdrożeniowych. Spółka PCO S.A. należy do Polskiej Grupy Zbrojeniowej S.A. PGZ konsoliduje docelowo ponad 30 firm (z branży zbrojeniowej, stoczniowej, offshore i nowych technologii) z rocznymi obrotami rzędu 4,5mld zł oraz przeszło 16 tysiącami pracowników. W efekcie konsolidacji, powstanie jeden z największych koncernów obronnych w tej części świata – lider przemysłowy w procesie modernizacji polskiej armii.

***