sprawy społeczne media/marketing/reklama rodzina

Nowy chodnik i przejście dla pieszych już jest – dzieci w Karsiborze będą bezpieczniejsze

25.09.2017 | De Heus

W piątek (22.09) w Karsiborze k. Wałcza uroczyście otwarto nową bezpieczną drogę do szkoły. Budowę chodnika (za ponad 60 tys. zł) wzdłuż drogi z niebezpiecznym zakrętem sfinansowała firma De Heus w ramach swoich działań prospołecznych. Kolejny odcinek chodnika sfinansuje Urząd Gminy Wałcz.

Wierzę, że nowy chodnik oraz przejście dla pieszych zapewni dzieciom większe bezpieczeństwo, a rodzicom zagwarantuje większy spokój o swoje pociechy. Cieszę się, że nasze działania stały się iskierką, która wznieciła kolejne działania, angażując Urząd Gminy, księdza proboszcza oraz lokalną społeczność. Współpraca jest bowiem bardzo ważna. Dzięki niej możemy zdziałać więcej, o czym mogliśmy przekonać się także rok temu w Dobinie, gdzie zadbaliśmy o plac sportowo - rekreacyjny – mówi Adam Zaleski, dyrektor generalny De Heus, firmy produkującej pasze dla zwierząt oraz skupującej zboża.

Zanim jednak otwarto nową drogę odbył się turniej wiedzy dla dzieci „Bądź bezpieczny”. W jego ramach, uczniowie wzięli udział w 6 warsztatach prowadzonych przez ekspertów reprezentujących Policję, Straż Gminną, Lasy Państwowe, KRUS, OSP Golce oraz higienistkę i pracowników De Heus.

Odpowiednie zachowania podczas spotkania z nieznajomym czy z agresywnym psem, a także w lesie, np. w przypadku ukąszenia przez kleszcza, właściwe zachowania podczas pożaru, bezpieczeństwo w gospodarstwie rolnym, pierwsza pomoc czy też podstawowe zasady poruszania się po drodze oraz bezpieczne korzystanie ze smartfonu – to kilka tematów poruszanych podczas nietypowych lekcji. Dzieci, które wykazały się najlepszą wiedzą oraz aktywnością zostały wyróżnione medalami.

Podczas spotkania ogłoszone zostały również wyniki konkursu na projekt maskotki programu prospołecznego „Działamy i Wspieramy”. Nagrodę główną, czyli rower wraz z dodatkowym wyposażeniem ochronno-odblaskowym otrzymała Nikola Kuzia, uczennica klasy IV. Wyróżnienia trafiły do Małgosi Głodek, Michała Matusiaka oraz Alicji Woźniak.

Maskotka, zgodnie z projektem Nikoli, została wyprodukowana i przekazana dzieciakom.

- Dostaliśmy wiele projektów od dzieci ze szkoły z Karsiboru oraz od pracowników De Heus, do których konkurs był skierowany. Wybór tego zwycięskiego był niezwykle trudny. Kreatywność uczestników konkursu przerosła nasze najśmielsze oczekiwania. Myślę jednak, że dokonaliśmy dobrego wyboru. Zabawny stworek, zgodnie z założeniami cechuje się zielono-niebieską barwą i przybiera nieokreśloną, ale pozytywną i sympatyczną postać, która ma chronić dzieci.  By zwiększyć widoczność najmłodszych maskotka świeci w ciemności i zawiera elementy odblaskowe, bo z De Heus dzieciom zawsze po drodze – dodaje Lidia Sałachub z De Heus, inicjatorka wydarzenia.

Kolejnym punktem programu było odsłonięcie tablicy edukacyjnej, przy której, zgodnie z zapewnieniami nauczycieli, odbywać się będą lekcje przypominające o bezpiecznych zachowaniach na drodze.

W wydarzeniu wzięli udział Zastępca Wójta Gminy Wałcz - Paweł Kosmalski, pracownicy Urzędu Gminy - Joanna Mackiewicz, Przemysław Maksymowicz, Dyrektor Szkoły Podstawowej - Stefania Olechnowicz, Ks. Proboszcz - Edward Strojek, a także mieszkańcy wsi i gminy, pracownicy Szkoły Podstawowej, Sołectw: Karsibór, Golce  i Rudki, Koła Gospodyń Wiejskich, Parafii w Rudkach oraz pracownicy De Heus wraz z dyrektorem generalnym Adamem Zaleskim.

Po części oficjalnej odbył się festyn z konkursami i zabawami – nie tylko dla najmłodszych. W ramach festynu uczestnicy wzięli udział w grach i zabawach przygotowanych przez pracowników De Heus, pokazach straży pożarnej. Na najmłodszych czekały także dmuchany zamek oraz wojskowe samochody. O smakowite przekąski zadbały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich oraz 100 Batalion Łączności, który zaserwował tradycyjną wojskową grochówkę.

To już drugie tak duże działanie firmy De Heus w Gminie Wałcz. Rok temu, w Dobinie firma ogrodziła plac sportowo-rekreacyjny, odnawiając sprzęt w nim zawarty oraz wyposażając go o nowe elementy. Dziś obok placu budowana jest nowa świetlica.

Program „Działamy i wspieramy”, w ramach którego powstała nowa droga to projekt prospołeczny firmy De Heus. Łącznie na dwie edycje programu firma przeznaczyła ponad 700 tys. zł, tworząc place zabaw, realizując rajdy rowerowe, czy organizując lekcje edukacyjne na temat bezpieczeństwa i zwierząt gospodarskich.