wydarzenia towary konsumpcyjne ekonomia/biznes/finanse

PCO S.A. po MSPO 2017 z Defenderem i umową na dostawę sprzętu optoelektronicznego

12.09.2017 | PCO S.A

Na jubileuszowej edycji MSPO 2017, firma PCO S.A. otrzymała nagrodę Defender, nagrodę Dowódcy WOT oraz szklaną kulę z okazji 25-lecia obecności na targach w Kielcach. Podczas kieleckiego salonu obronnego, PCO S.A. podpisało również umowę z Inspektoratem Uzbrojenia na dostawę dla polskiej armii lornetek oraz gogli noktowizyjnych.

Na zakończonej XXV edycji Międzynarodowego Salonu Przemysłu Obronnego, PCO S.A. zaprezentowało swoje wybrane optoelektroniczne przyrządy obserwacyjne i celownicze w hali Polskiej Grupy Zbrojeniowej S.A. Wśród wystawionych produktów znalazły się m.in.: monokular noktowizyjny MU-3M „KOLIBER”, lotnicze gogle noktowizyjne PNL-4, gogle noktowizyjne PNL-2ADM „SZPAK”, gogle noktowizyjne MU-3ADM, dzienny celownik modułowy DCM-1 „SZAFIR”, celownik termowizyjny SCT „RUBIN”. Zaprezentowano również kamery termowizyjne: KLW-1 „ASTERIA” i KMW-3 „TEMIDA”, jak również peryskopowy celownik termowizyjny PCT-72 oraz system samoosłony pojazdu SSP-1 OBRA-3 i system obserwacji dookólnej SOD.

Dodatkowo w hali PGZ można było zobaczyć wybrany sprzęt PCO S.A. zainstalowany na wozach bojowych. Na czołgu PT-91M2 prezentowano uniwersalny system samoosłony pojazdu SSP-1 OBRA-3 oraz system obserwacji dookólnej (SOD). Na moździerzu samobieżnym 120mm RAK pokazano również system obserwacji dookólnej. Na czołgu PT-17 została zainstalowana stabilizowana obserwacyjno-śledząca głowica optoelektroniczna GOC-1 NIKE, stabilizowana obserwacyjno-celownicza głowica optoelektroniczna dowódcy GOD-1 IRIS oraz uniwersalny system samoosłony pojazdu SSP-1 OBRA-3.

Na MSPO 2017, firma PCO S.A. otrzymała nagrodę Defender za zespół kamer do zestawu przeciwlotniczego POPRAD oraz nagrodę Dowódcy Wojsk Obrony Terytorialnej  za celownik modułowy DCM-1 "SZAFIR".

Cieszę się, iż kolejny raz w dodatku na jubileuszowej edycji MSPO, PCO S.A., które od wielu lat produkuje sprzęt optoelektroniczny dla Polskich Sił Zbrojnych zostało nagrodzone za swoje wyroby. Przyznany nam Defender za zestaw kamer do systemu przeciwlotniczego POPRAD to wyraz uznania za wdrożone przez nas rozwiązanie techniczne dla obronności i bezpieczeństwa państwa. – komentuje Ryszard Kardasz, prezes PCO S.A.

Podczas MSPO 2017, firma PCO S.A. podpisała także z Inspektoratem Uzbrojenia umowę na dostawę dla polskiej armii 266 kpl. lornetek noktowizyjnej NPL-1M „BROM–M” oraz 620 kpl. gogli noktowizyjnych MU-3ADM.  Ze strony PCO S.A. umowę podpisał Ryszard Kardasz Prezes Zarządu – Dyrektor Generalny, a ze strony Inspektoratu Uzbrojenia płk Dariusz Pluta - Szef Inspektoratu Uzbrojenia.

Lornetki noktowizyjne NPL-1M "BROM-M", które zamówił IU zapewniają trzykrotne powiększenie i umożliwiają obserwację w warunkach nocnych bez korzystania z jakichkolwiek źródeł sztucznego oświetlenia. Z kolei gogle noktowizyjne MU-3ADM przeznaczone są do obserwacji otoczenia w warunkach naturalnego nocnego oświetlenia oraz w warunkach całkowitej ciemności zapewniając zasięg dostrzegania celu powyżej 20 m.

Przyrządy optoelektroniczne PCO S.A. cieszyły się na targach dużym zainteresowaniem. Stoisko spółki  odwiedził między innymi: generał brygady Wiesław Kukuła - dowódca Wojsk Obrony Terytorialnej, Podsekretarz Stanu w MON - Tomasz Szatkowski oraz kilka delegacji zagranicznych.

***

PCO S.A. jest czołowym krajowym producentem przyrządów obserwacyjnych i celowniczych z zastosowaniem techniki laserowej, noktowizyjnej i termowizyjnej dla potrzeb wojska oraz innych służb mundurowych. Oferta spółki obejmuje, zarówno wyposażenie indywidualne żołnierza, jak i wozów bojowych. PCO S.A. zajmuje się również prowadzeniem prac badawczo-rozwojowych i wdrożeniowych. Spółka PCO S.A. należy do Polskiej Grupy Zbrojeniowej S.A. PGZ konsoliduje docelowo ponad 30 firm (z branży zbrojeniowej, stoczniowej, offshore i nowych technologii) z rocznymi obrotami rzędu 4,5mld zł oraz przeszło 16 tysiącami pracowników. W efekcie konsolidacji, powstanie jeden z największych koncernów obronnych w tej części świata – lider przemysłowy w procesie modernizacji polskiej armii.

***