towary konsumpcyjne

5 sposobów na jesienne dania z grzybami

16.10.2018 | Knorr

Kurki, rydze, podgrzybki, maślaki czy szlachetne borowiki? To zaledwie garstka smakowitości, jakimi jesienią obdarowują nas polskie lasy. Ta pora roku emocjonuje szczególnie mocno zapalonych grzybiarzy, ale stanowi również niewyczerpane źródło inspiracji dla kulinarnych pasjonatów. Zdradzamy najlepsze przepisy szefa kuchni Knorr na dania z grzybami w roli głównej!

O kurka leśna!

Kurki są jedyne w swoim rodzaju! Żółciutkie, zakręcone główki grzybów stanowią znakomity dodatek do mnóstwa potraw. Kurki można przygotować na wiele sposobów. Gotowane, smażone, duszone czy marynowane? Kurka wszystkiemu sprosta! To również grzybowy towarzysz pysznych sosów, dań mięsnych oraz zup. Swoje przygody z kurką warto rozpocząć już od śniadania w postaci jajecznicy.

Jajecznica z dodatkiem kurek

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 4 kromki pieczywa bezglutenowego
  • 40 g Ramy 100% Roślinnej
  • 4 jajka
  • 50 g kurek
  • 1 mała cebula
  • 1 mała gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka szczypioru
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Kawałek margaryny wymieszaj z posiekanymi rozmarynowymi igłami i czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem oraz posmaruj pieczywo. Wszystko wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika i zapiekaj przez około 3-4 minuty.
  2. Pozostałą część margaryny rozgrzej na patelni i zeszklij na niej cebulę poszatkowaną w drobną kostkę. Do całości dodaj kurki i podsmażaj razem przez chwilę.
  3. Wbij jajka do naczynia, roztrzep, a następnie wlej je na patelnię z kurkami i usmaż tradycyjną jajecznicę. Dopraw do smaku.
  4. Wyjmij grzanki z piekarnika. Na każdą nałóż porcję jajecznicy oraz oprósz grubo pokrojonym szczypiorem.

Lepszy rydz niż nic

Nie bez powodu rydze są uważane za jedne z najsmaczniejszych polskich grzybów. Można je łatwo poznać po charakterystycznym pomarańczowo-rdzawym kolorze z ciemniejszymi pręgami na wklęsłym kapeluszu. Swoją wyjątkową barwę zawdzięczają dużej ilości cennego bata-karotenu. Nieprzypadkowo mówi się: zdrów jak rydz! To także bardzo wymagający gatunek grzybów, który można spotkać zazwyczaj na czystych terenach młodych lasów iglastych, tak zwanych młodników. Nie bez kozery te leśne skarby są bardzo rzadko robaczywe. Rydze słyną z wyjątkowego smaku i niepowtarzalnego aromatu. Nie potrzebują całej armii dodatków! Tym smażonym wystarczy odrobina tłuszczu, natomiast piklowane najlepiej czuć się będą w octowej kąpieli. Chcesz przygotować coś nietuzinkowego? Szef kuchni Knorr poleca przepis na smaczną zapiekankę z rydzami.

Zapiekanka z rydzami

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 1 opakowanie Fixu Naturalnie Smaczne! Lasagne Knorr
  • 200 g wędzonego boczku w kawałku
  • 2 cebule
  • 15 rydzów
  • 250 ml kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 1 oscypek

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki, ugotuj je do miękkości oraz wystudź. Następnie pokrój w plastry grubości 0,5 cm. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, grzyby natomiast pokrój w plastry.
  2. Przesmaż w rondelku jedną sztukę posiekanej cebuli. Dodaj do niej śmietanę. Sos gotuj przez 3 minuty. Dopraw do smaku.
  3. Na suchej, rozgrzanej patelni przesmaż pokrojony boczek, dodaj drugą posiekaną cebulę oraz grzyby i pieprz. Całość smaż przez chwilę. Wlej szklankę wody oraz dodaj Fix Naturalnie Smaczne! Lasagne Knorr. Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień, a nastepnie gotuj jeszcze przez 5 minut. Wystudzone ziemniaki przełóż do miski, wlej przygotowany grzybowy sos z boczkiem, połowę śmietanowego sosu i wszystko razem wymieszaj.
  4. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki polej pozostałym białym sosem oraz oprósz startym oscypkiem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami świeżych ziół.

Podgrzybkiem na stół

Podgrzybek jest pieszczotliwie określany przez grzybiarzy „czarnym łebkiem” ze względu na swój ciemny, kasztanowy kolor półkolistego kapelusza. Ten popularny grzyb od lat cieszy się dużym powodzeniem wśród kucharzy. Jego szerokie przeznaczenie kulinarne oraz łagodny smak sprawiają, że chętnie dodajemy podgrzybki, zazwyczaj te suszone, do sosów, urozmaicając aromat mięsnych potraw.

Sos z podgrzybków

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 6

Składniki:

  • 7 suszonych podgrzybków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 świeża gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 36%
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 250 ml wody
  • 1 sztuka Esencji do sosu pieczeniowego jasnego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz do uzyskania miękkości w 250 mililitrach wody. Następnie wyjmij i pokrój w cienkie paski. Pozostaw wodę z moczenia. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
  2. Na rozgrzanym maśle lub margarynie zeszklij cebulę, dodaj czosnek oraz grzyby. Oprósz wszystko mąką, wymieszaj i chwilę podgrzewaj. Następnie wlej białe wino. Całość gotuj do momentu, gdy zmniejszy swą objętość do minimum.
  3. Gdy wino zredukuje się, wlej wodę z moczenia grzybów, śmietanę oraz dodaj Esencję do sosu pieczarkowego Knorr i gałązkę rozmarynu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień
    i gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu. Gotowy sos podawaj do gorących dań mięsnych oraz mącznych.

Masło maślane

Maślana konsystencja, wspaniały leśny aromat i mnogość zastosowań. Maślak z pewnością będzie rarytasem w każdej kuchni. Ten kremowożółty jegomość ozdobi koszyk każdego zbieracza i nada koloru nawet z pozoru zwykłym potrawom. Wyśmienity do sosów i sałatek, sprawdzi się w formie apetycznej przystawki. Maślaki możemy
z powodzeniem zanurzać na długie miesiące w słoiku i sięgać po nie, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota. A co powiesz na kremową zupę z maślaków? Jesteśmy na tak!

Kremowa zupa z maślaków

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 1 opakowanie Zupy grzybowej Knorr
  • 1 sztuka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
  • 50 dag mrożonych maślaków
  • 10 dag soi
  • 5 dag drobnego makaronu
  • 0,5 szklanki śmietany
  •  posiekana natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 0,5 łyżki Papryki słodkiej z Hiszpanii Knorr
  • 2 łyżki Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 1 łyżka Tymianku z Polski Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Mocz soję w wodzie przez około 2 godziny. Grzyby rozmroź oraz pokrój w paski i usmaż.
  2. Ugotuj soję w wywarze z wody i kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr.
  3. Pod koniec gotowania dodaj makaron.
  4. Całość wymieszaj z grzybami i śmietaną, a następnie dopraw do smaku pieprzem, papryką, majerankiem oraz tymiankiem.
  5. Dodaj do garnka Zupę grzybową Knorr. Gotuj wszystko przez 10 minut. Powstałą zupę z maślaków podawaj posypaną natką pietruszki.

Borowy borowik

Pora na największy skarb naszych lasów. Borowik, niczym wisienka na torcie, pnie się na sam szczyt kulinarnych uniesień! Borowik szlachetny, inaczej nazywany prawdziwkiem, to prawdziwy bohater kuchni. Rewelacyjnie pasuje do klasycznych potraw, wzbogacając ich smak w sposób unikalny. Nienaganna prezencja, głęboki grzybowy aromat oraz rozpieszczający nasze podniebienia posmak sprawiają, że znalezienie borowika stanowi istne trofeum dla grzybiarzy. Niech tradycji stanie się zadość! Żurek borowikowy to potrawa dowodząca prawdziwkowego fenomenu.

Żurek borowikowy

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 3

Składniki:

  • 1 opakowanie Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr
  • 6 mrożonych lub świeżych borowików
  • 5 suszonych podgrzybków
  • 750 ml wody
  • 2 szalotki
  • 1 Liść laurowy z Turcji Knorr
  • 3 ziarna Ziela angielskiego z Meksyku Knorr
  • 2 gałązki świeżego majeranku
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby, liść laurowy oraz ziele angielskie zalej 750 ml wrzącej wody, przykryj
    i odstaw na 10 minut, a następnie przestudź.
  2. Szalotki pokrój w cienkie piórka i podsmaż w niedużym garnku na rozgrzanej oliwie. Borowiki
    oraz suszone podgrzybki przekrój na połówki. Większe grzyby podziel na ćwiartki. Wszystko przesmaż razem z szalotką.
  3. Następnie do garnka z grzybami wlej wino i zredukuj jego objętość. Włóż gałązkę majeranku.
  4. W ostudzonym grzybowym wywarze rozmieszaj Żurek Knorr.
  5. Przygotowany płyn wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień. Zupę gotuj jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem posyp zupę świeżymi listkami majeranku.

Smacznego!

 

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

informacje o firmie