nowe produkty/usługi towary konsumpcyjne ekonomia/biznes/finanse

PCO S.A. podpisało umowę z Inspektoratem Uzbrojenia podczas MSPO 2017

06.09.2017 | PCO S.A

W dniu 6 września 2017 roku podczas XXV Międzynarodowego Salonu Przemysłu Obronnego w Kielcach, firma PCO S.A. podpisała umowę z Inspektoratem Uzbrojenia na dostawę wyrobów optoelektronicznych.

Uroczyste podpisanie umowy między PCO S.A., a Inspektoratem Uzbrojenia odbyło się na scenie dowództwa w hali A. Ze strony PCO S.A. umowę podpisał Ryszard Kardasz Prezes Zarządu – Dyrektor Generalny, a ze strony Inspektoratu Uzbrojenia płk Dariusz Pluta - Szef Inspektoratu Uzbrojenia. Podczas uroczystości podpisania umowy był obecny Sekretarz Stanu w Ministerstwie Obrony Narodowej Bartosz Kownacki.

Przedmiotem podpisanej umowy jest dostarczenie polskiej armii gogli noktowizyjnych MU-3ADM oraz lornetek noktowizyjnych NPL-1M, czyli wybranych produktów PCO S.A. z wyposażenia dla indywidualnego żołnierza.

Jest mi niezmiernie miło, iż podpisujemy umowę z Inspektoratem Uzbrojenia na dostarczenie przyrządów optoelektronicznych dla polskiej armii podczas jubileuszowej edycji MSPO. W naszej firmie powstaje wiele innowacyjnych rozwiązań technologicznych, stworzonych na bazie prawie 40 lat doświadczeń w dziedzinie optoelektroniki i techniki laserowej, które wspierają rozwój polskiego przemysłu obronnego. – komentuje Ryszard Kardasz, Prezes Zarządu PCO S.A.

***

PCO S.A. jest czołowym krajowym producentem przyrządów obserwacyjnych i celowniczych z zastosowaniem techniki laserowej, noktowizyjnej i termowizyjnej dla potrzeb wojska oraz innych służb mundurowych. Oferta spółki obejmuje, zarówno wyposażenie indywidualne żołnierza, jak i wozów bojowych. PCO S.A. zajmuje się również prowadzeniem prac badawczo-rozwojowych i wdrożeniowych. Spółka PCO S.A. należy do Polskiej Grupy Zbrojeniowej S.A. PGZ konsoliduje docelowo ponad 30 firm (z branży zbrojeniowej, stoczniowej, offshore i nowych technologii) z rocznymi obrotami rzędu 4,5mld zł oraz przeszło 16 tysiącami pracowników. W efekcie konsolidacji, powstanie jeden z największych koncernów obronnych w tej części świata – lider przemysłowy w procesie modernizacji polskiej armii.

***