styl życia towary konsumpcyjne rodzina

Dzieci wróciły do szkół, więc przypominamy, jak ważne jest drugie śniadanie

05.09.2017 | Spomlek

Dla dzieci drugie śniadanie jest jak zło konieczne, bardzo często też dorośli pochłonięci przez domowe obowiązki potrafią o nim zapomnieć. Nie możemy popełniać tego błędu! Według wielu dietetyków i psychologów drugie śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Pamiętajmy o tym szczególnie w kontekście roku szkolnego, który właśnie się rozpoczął – kiedy dzieci i młodzież będą potrzebowały dodatkowej energii.

Przeciętny uczeń spędza w szkole więcej niż 5 godzin dziennie, a dodatkowo czas powrotu do domu wydłużają zajęcia pozalekcyjne czy długi dojazd. Zdarza się, że w ciągu tych godzin jedynym posiłkiem dziecka jest obiad zjedzony na szkolnej stołówce. Warto więc przed wyjściem z domu spakować dodatkowe pożywienie do szkolnego plecaka – drugie śniadanie.

5 posiłków dziennie
Wśród zaleceń dietetyków odnośnie zdrowego odżywiania króluje złota zasada – 5 posiłków dziennie co 3-4 godziny. Mimo tego, że może nam się wydawać to utartym frazesem, wprowadzenie jej w życie pomoże ustabilizować nagłe skoki glukozy, które powodują odkładanie się tłuszczu i sprawi, że unikniemy poczucia głodu w ciągu dnia. Drugie śniadanie wpisuje się w tę zasadę, jednak w dzisiejszych czasach większość dzieci odżywiają się niezdrowo i spożywają nieregularne posiłki.

Zapobiega otyłości
Dzieci już od najmłodszych lat zwracają uwagę na wygląd i wyrabiają w sobie błędne przekonanie – im mniej jedzą, tym są szczuplejsze. Błąd! To właśnie regularne spożywanie drugiego śniadania pozwala nam utrzymać optymalną wagę, pomaga również wyrobić w sobie pozytywne nawyki, które zapobiegną pojawieniu się zaburzeń żywieniowych w przyszłości.

Często wśród uczniów można zauważyć pewną tendencję: rano uczeń jest pełen wigoru i chęci do nauki, natomiast na popołudniowych lekcjach ciężko jest mu skupić uwagę. Przyczyn możemy szukać wielu, jednak jedną z nich jest właśnie brak spożywania drugiego śniadania. Ominięcie tego posiłku skutkuje brakiem koncentracji, rozdrażnieniem, spadkiem koordynacji ruchowej, ponieważ energię do działania organizm czerpie właśnie z dostarczanego mu pokarmu.

Z czego powinno składać się drugie śniadanie?
Można więc zadać sobie pytanie, jak powinno wyglądać drugie śniadanie, aby w pełni uzupełnić zapotrzebowanie na energię? Opcji jest wiele, ważne, aby składniki, z których jest zrobione były zróżnicowane i by posiłek był łatwy do spożycia. Dobrze sprawdzi się tu więc kanapka, czy małe przekąski, bogate w wapń, witaminy, białko czy węglowodany. Wapń i białko mogą dostarczyć nam produkty mleczne – przede wszystkim sery i mleko. – Wapń to ważny pierwiastek nie tylko dla kości, ale dla całego organizmu. Szczególnie dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby starsze powinny dbać o jego prawidłowe spożycie, a to najłatwiej jest osiągać jedząc regularnie ser żółty i inne produkty mleczne – podkreśla Justyna Markowska, dietetyk współpracująca z marką Serenada. Nabiał dostarcza także witaminy D, której braki w organizmie możemy bardzo często zauważyć. Cennymi produktami są także owoce i warzywa, używane jako dodatek do kanapek czy innych dań, a także w postaci świeżo wyciśniętych soków, które z powodzeniem mogą zastępować kaloryczne, słodkie napoje.

W codziennym odżywianiu dziecka nie możemy zapominać o drugim śniadaniu, które stanowi jeden z najważniejszych elementów diety. Dzięki niemu dziecko zyskuje energię do nauki na cały dzień. Dowiedziono, że dzieci jedzące śniadanie mają oceny wyższe średnio o jeden stopień od dzieci, które pomijają ten posiłek. Dlatego też, Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji programu Masterchef i ambasadorka marki Serenada przygotowała przepis na energetyczną bułkę z wędliną, sałatą, twarożkiem, warzywami oraz serem Radamer. Taka propozycja przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym niejadkom i doda im energii na cały dzień pełen szkolnych wrażeń! 

 ***

BUŁA NA WYPASIE

SKŁADNIKI:

  • ulubione pieczywo
  • twarożek / kremowy serek – do smarowania
  • świeża sałata – karbowana i lodowa
  • wędlina (tutaj polędwica)
  • ser Radamer Serenada
  • świeże pomidory
  • ogórki konserwowe

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pieczywo smarujemy kremowym serkiem, przekładamy warzywa według uznania. Ważne, żeby były kolorowe, dzięki temu dzieciaki na pewno z chęcią spałaszują przygotowane drugie śniadanie. Dodajemy wędlinę, ser Radamer i gotowe!

Składamy i pakujemy dziecku to tornistra! Smaczne, pożywne i proste J

RADA OD SYLWII ŁADYGI: Możemy też włożyć kanapkę na chwilę do piekarnika albo opiekacza – ser fajnie się roztopi!

Smacznego!

informacje o firmie

***

Sylwia Ładyga – ekspert kulinarny marki Serenada

Autorka bloga ,,Ostra na Słodko''. Blogerka z wileką pasją i ogromnym sercem do gotowania. Zdobywczyni II miejsca na Kulinarny Blog Roku 2016. Uczestniczka V poslkiej edycji napopularniejszego kulinarnego show na świecie. Autorka setek publikacji w prasie kobiecej i kulinarnej.

Marka Serenada

Pod nazwą Serenada kryje się wiele różnych żółtych serów, w tym tak popularne jak Radamer, Salami i Gouda. Marka wyróżnia się oryginalnym opakowaniem, które charakteryzuje się żółtym kolorem i czarnymi dziurami, ale najważniejszym elementem jest wysoka jakość produktów. Gwarancją jakości jest przede wszystkim receptura serowarska, według której od lat produkujemy nasze sery. Receptura mówi, że należy wziąć 10 litrów mleka na każdy 1 kg sera. Takie proporcje gwarantują, że każdy kawałek sera jest bogaty w składniki odżywcze, białko, wapń oraz minerały pochodzące z dużej ilości mleka.

informacje o firmie

***

Sylwia Ładyga – ekspert kulinarny marki Serenada

Autorka bloga ,,Ostra na Słodko''. Blogerka z wileką pasją i ogromnym sercem do gotowania. Zdobywczyni II miejsca na Kulinarny Blog Roku 2016. Uczestniczka V poslkiej edycji napopularniejszego kulinarnego show na świecie. Autorka setek publikacji w prasie kobiecej i kulinarnej.

Marka Serenada

Pod nazwą Serenada kryje się wiele różnych żółtych serów, w tym tak popularne jak Radamer, Salami i Gouda. Marka wyróżnia się oryginalnym opakowaniem, które charakteryzuje się żółtym kolorem i czarnymi dziurami, ale najważniejszym elementem jest wysoka jakość produktów. Gwarancją jakości jest przede wszystkim receptura serowarska, według której od lat produkujemy nasze sery. Receptura mówi, że należy wziąć 10 litrów mleka na każdy 1 kg sera. Takie proporcje gwarantują, że każdy kawałek sera jest bogaty w składniki odżywcze, białko, wapń oraz minerały pochodzące z dużej ilości mleka.