nowe produkty/usługi technologie ekonomia/biznes/finanse

Samsung Inkubator: osiem polskich startupów, które mają szanse na sukces

Internet Rzeczy zyskuje coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów i jest nazywany kolejną technologiczną rewolucją o ogromnym gospodarczym potencjale. To trend, który chcą wykorzystać startupy biorące udział w programie Samsung Inkubator w Rzeszowie.

Internet kojarzony jest głównie z komputerami i smartfonami. Ku zaskoczeniu wielu coraz częściej dotyczy jednak też urządzeń, z których korzystamy na co dzień, a które na pierwszy rzut oka nie są związane z technologiami. Dotyczy to przedmiotów codziennego użytku, ale zauważamy też coraz większe zainteresowanie przemysłem 4.0, który przewiduje dalszą cyfryzację, automatyzację i wykorzystanie innowacji organizacyjnych oraz procesowych w przemyśle. Internet Rzeczy pozwala na zbieranie i przetwarzanie danych tak, byśmy łatwiej się komunikowali, szybciej przemieszczali i pracowali wydajniej. Możliwości jest bardzo dużo, dlatego młode firmy mają pole do popisu.

Startupy tym bardziej mają o co walczyć, bo Internet Rzeczy jest wskazywany przez firmy doradcze jako jeden z kluczowych motorów rozwojowych światowej gospodarki. Samsung chce w ciągu kilku lat przeznaczyć miliard dolarów na jego rozwój. Szansa na sukces komercyjny jest więc duża, tak samo jak możliwości, jakie dają nowe technologie. Stąd wiele polskich startupów decyduje się na działalność w tym zakresie, tworząc inteligentne rozwiązania dla klientów biznesowych lub indywidualnych. Osiem z nich zakwalifikowało się do programu Samsung Inkubator, który wykorzystując doświadczenie znanego na całym świecie producenta ma ułatwić im sfinalizowanie pomysłów.

Innowacje dla biznesu

Zakwalifikowane projekty dotyczą różnych branż: od bezpieczeństwa, przez ekologię i zdrowie, po rozrywkę, ale wszystkie mają duży potencjał na komercjalizację, bo odpowiadają na konkretne potrzeby współczesnego człowieka lub firmy. Projektem, który może przyczynić się do oszczędności finansowych i energetycznych jest JiTiV, czyli system typu smart home, który wspomaga użytkowników w efektywnym wykorzystaniu energii elektrycznej. Składa się z malutkich kostek montowanych w gniazdkach elektrycznych, chmury obliczeniowej oraz aplikacji mobilnej, która pozwala użytkownikowi na kontrolę systemu. JiTiV dzięki pomiarom uświadamia użytkownika o faktycznym poborze energii poszczególnych urządzeń RTV i AGD. Analiza danych umożliwia automatyczne wyłączanie urządzenia wtedy, kiedy jest ono niepotrzebne. Dzięki temu przyszli użytkownicy rozwiązania zaoszczędzą na opłatach za prąd.

Część projektów Samsung Inkubatora skierowana jest do klientów biznesowych. Jednym z nich jest A.I.R. Solutions, czyli dron inspekcyjny z laserowym czujnikiem 2D, który ma służyć do wykrywania odłamków na pasach startowych lotnisk. Pozwoli on zredukować koszty obsługi naziemnej i przyspieszy czas reakcji na niebezpieczne przedmioty zalegające na pasie. Rozwiązanie może być także stosowane do skanowania torów wyścigowych, dróg publicznych oraz przestrzeni dużych, zrobotyzowanych hal produkcyjnych. Poprzez analizę danych na serwerze tworzona ma być mapa 3D otoczenia, która poinformuje o wystąpieniu zagrożenia. Innym projektem w tej kategorii jest Control Cold. Oferuje on system wczesnego ostrzegania przed wyciekiem substancji szkodliwych dla środowiska z urządzeń chłodniczych i przeciwpożarowych w zakładach produkcyjnych. Kolejnym pomysłem są inteligentne lustra pozwalające na wyświetlanie dopasowanych reklam w miejscach publicznych. Urządzenie oferowane przez startup Wise Glass połączone z chmurą potrafi rozpoznać wiek i płeć osoby przed nim stojącej i wyświetlić jej dopasowaną reklamę.

Nowe technologie ułatwiają życie

Kilka startupów postawiło natomiast na rozrywkę i zdrowie. W tej grupie znajduje się OX Areny VR, która proponuje drużynową grę 5 na 5 w wirtualnej rzeczywistości w specjalnie przygotowanych do tego celu Arenach VR. Gracz będzie realnie biegał po arenie, a wirtualnie w niej strzelał. Osoby, które lubią strzelać do celu zaciekawi pomysł Snipe Technology. Jest to system do analizy miejsca trafienia pocisku w strzelaniu długodystansowym (100 - 1 000 metrów). Zdalny monitoring celu pozwala na precyzyjny podgląd punktu trafienia, a analiza zebranych danych dostarcza informacji treningowych. Skraca to czas i zwiększa komfort treningu, ponieważ często precyzyjny monitoring celu jest niemożliwy powyżej 200 metrów, nawet przy użyciu najlepszej optyki.

Sportowców na pewno zainteresują też projekty Senshell i Bike2VR. Pierwszy oferuje interaktywną koszulkę dla sportowców, która sprawdza wiele parametrów ludzkiego ciała, takich jak: postawa, puls, oddech, temperatura. W przyszłości ma zastąpić trenera personalnego. Wspomniany wcześniej Bike2VR to natomiast system pozwalający dbać o kondycję i sylwetkę wykorzystując wirtualną rzeczywistość. Zmienia zwykłe treningi w ciekawe gry i atrakcyjne wirtualne podróże, które dostępne będą dzięki okularom VR/AR połączonym z aplikacją oraz uniwersalnym i inteligentnym czujnikiem rowerowym dla trenażerów i rowerów treningowych.

Samsung Inkubator to kolejny krok firmy Samsung w kierunku zwiększenia swojego zaangażowania w cyfryzację Polski na poziomie gospodarczym i społecznym, który tym razem podjęła we współpracy z Politechniką Rzeszowską i Doliną Lotniczą. Nowy punkt na biznesowej mapie Polski to jednak nie tylko miejsce, ale przede wszystkim społeczność innowatorów. W ramach jego działalności zaplanowanych jest szereg spotkań, prelekcji i warsztatów, które mają być źródłem inspiracji, ale też szansą nawiązania kontaktów biznesowych. Więcej informacji znajduje się na stronie https://inkubatorrzeszow.pl/

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie

Samsung Electronics Co., Ltd. inspiruje ludzi na całym świecie i kształtuje przyszłość dzięki innowacyjnej technologii. Firma redefiniuje świat telewizorów, urządzeń ubieralnych, smartfonów, tabletów, aparatów fotograficznych, drukarek, sprzętu medycznego, rozwiązań sieciowych, półprzewodników i rozwiązań LED. Samsung jest również liderem w rozwoju Internetu Rzeczy, ze szczególnym uwzględnieniem takich zagadnień jak Smart Home i Digital Health. Spółka zatrudnia 319 000 pracowników w 84 krajach, a roczna wartość sprzedaży jej produktów wynosi 196 miliardów dolarów. Chcesz odkryć więcej? Odwiedź www.samsung.pl i news.samsung.com

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie