wydarzenia styl życia transport

Już w ten weekend Eco Weekend – Kawa i samochody w Łodzi!

12.07.2017 | QAFP

Weekend 15-16 lipca br. upłynie w Łodzi pod znakiem Eco Weekendu. Jest to wydarzenie połączone z eventem Kawa i samochody, które jest nawiązaniem do ogólnoświatowego cyklu Cars & Coffee. Wszystko na Piotrkowskiej 217, gdzie spotkają się fani motoryzacji i zdrowego żywienia.

Każdy ma okazję przyjechać swoim wyjątkowym – starym lub nowym – samochodem i pokazać je odwiedzającym na eksponowanym miejscu. W sobotę na Piotrkowską przyjeżdżają właściciele unikatowych samochodów różnych marek, natomiast w niedzielę będzie odbędzie się zjazd zabytkowych maluchów.

Nie samymi samochodami jednak człowiek żyje. Kawa i samochody to także wspólne śniadanie. O menu śniadaniowe i brunchowe w sobotę zadba znany szef kuchni Jerzy Sobieniak, który przygotuje wyśmienite kanapki na bazie produktów wyprodukowanych w systemie jakości QAFP (System Gwarantowanej Jakości Żywności). Sobieniak zaprasza wszystkich do food trucka „Polska smakuje jakością”, gdzie będzie można spróbować stworzonych przez niego przepysznych kanapek o wdzięcznych nazwach – Warszawski Cwaniak, Hiszpanka, Polski Kawior i Drugie Śniadanie.

Motoryzacja to jednak nie tylko stare samochody, to także nowe technologie. Dlatego w niedzielę od godz. 10:00 odwiedzający Piotrkowską 217 będą mieli okazję obejrzeć nowoczesne bolidy skonstruowane przez załogi z Politechniki Łódzkiej. Pierwszy z nich – Eagle One by Lodz Solar Team – to pierwszy polski pojazd elektryczny zasilany energią słoneczną!

„Polska Smakuje Jakością” to kampania degustacyjna Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, odbywająca się w ramach działań edukacyjno – promocyjnych finansowanych z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Polskę przemierza food truckiem znany wszystkim z programu śniadaniowego TVP2 „Pytanie na śniadanie” kucharz Jurek Sobieniak, który częstuje wymyślonymi przez siebie potrawami.

Polska Smakuje Jakością to kampania, która pozwoli w bezpośredni sposób przekonać Polaków o doskonałej jakości mięsa i wędlin wytwarzanych w systemie QAFP. Ma przyczynić się również do wzrostu świadomości zasad i korzyści ze stosowania tego systemu przez producentów trzody chlewnej i przetwórców.

Do zobaczenia w Łodzi 15 lipca!