praca technologie ekonomia/biznes/finanse nauka/edukacja/szkolenia

BNP Paribas Wealth Management realizuje program dla przedsiębiorczych kobiet w Dolinie Krzemowej

10.07.2017 | Bank BNP Paribas

Od 9 do 14 lipca grupa utalentowanych i przedsiębiorczych kobiet z 12 krajów bierze udział w tygodniowym programie przywództwa i akceleracji biznesu Stanford Graduate School of Business na Uniwersytecie Stanforda w Dolinie Krzemowej. Inicjatywa wychodzi naprzeciw potrzebom kobiet, które dynamicznie prowadzą swoje przedsiębiorstwa i stanowi wyjątkowe połączenie wymiany wiedzy oraz doskonalenia umiejętności i ich rozwoju. Program jest realizowany wspólnie z The Women Initiative – Fundacją Inicjatyw Kobiet.

O udziale w programie decydowały m.in. doświadczenie przedsiębiorcy w prowadzeniu i rozwijaniu z sukcesem własnej działalności gospodarczej, a także duży międzynarodowy potencjał firmy. Do programu zaproszono przedsiębiorcze i utalentowane kobiety biznesu z takich krajów jak: Belgia, Francja, Niemcy, Hongkong, Indonezja, Włochy, Luksemburg, Malezja, Polska, Szwajcaria, Tajwan i USA. Reprezentują one zróżnicowane sektory działalności, w tym hotelarstwo, rozwój dziecięcy, finanse, logistykę, nieruchomości, żywność i modę.

Bogaty w interesujące wydarzenia tydzień będzie opierać się na trzech filarach:

• Wiedza naukowa we współpracy z kadrą dydaktyczną Stanford Graduate School of Business
  • Wizyty w firmach i inkubatorach w Silicon Valley
  • Sesje networkingowe dla uczestników, podczas których będą oni mogli omawiać potencjalne okazje biznesowe

– Nasz program to doskonała okazja do rozwoju zawodowego i osobistego, czego potwierdzeniem są opinie kobiet biznesu, które zaprosiliśmy do programu w ciągu ostatnich dwóch lat. Będąc częścią międzynarodowej grupy, oferującej kompleksowe rozwiązania dla przedsiębiorców na całym świecie, możemy pomagać im w zwiększaniu tempa rozwoju ich przedsiębiorstw – powiedziała Sofia Merlo, prezes BNP Paribas Wealth Management. – Ponadto, uczestnicy tej inicjatywy stanowią niezwykle istotne źródło inspiracji dla innych kobiet biznesu, szczególnie tych początkujących. Dlatego też zachęcamy uczestników tego prestiżowego projektu, aby szeroko dzielili się swoimi doświadczeniami – dodała Sofia Merlo.

Program realizowany w Stanford stanowi potwierdzenie zaangażowania BNP Paribas Wealth Management w rozumienie, wspieranie i docenianie kobiet biznesu. W ciągu czteroletniej inicjatywy BNP Paribas Wealth Management zrealizuje szkolenia dla 150 kobiet w Stanford Graduate School of Business, umożliwiając im w szczególności rozwój osobisty i zawodowy.

– The Woman Initiative Foundation, poprzez programy edukacyjne, mentoring i działania pomocowe, wspiera kobiety biznesu, pracodawców oraz władze publiczne. Jesteśmy dumni z tego, że program w Stanford wpisuje się w globalną dyskusję o różnorodności płci oraz promowanie kobiet w biznesie – powiedziała Martine Liautaud, prezes The Women Initiative Foundation. Co więcej, jest to wyśmienita okazja, aby poznać tętniący życiem kampus oraz inspirującą i twórczą w wymianę myśli atmosferę tego znanego na całym świecie uniwersytetu – dodaje Martine Liautaud.

Informacje o niektórych uczestniczkach edycji 2017:

> HONGKONG: Joyce CHANG – założycielka i dyrektor zarządzająca Spring Learning

Joyce Chan jest założycielką i dyrektor zarządzającą Spring Learning Centre w Hongkongu. Spring Learning to holistyczne centrum dla dzieci, pomagające im w rozwoju i nauce w kluczowych latach ich rozwoju. Firma Joyce odpowiada m.in. za tworzenie grupy innowacyjnych i pełnych pasji ekspertów, których zadaniem jest zapewnienie o tym, że każde doświadczenie w Spring jest pozytywne i pouczające dla uczniów. Biorą oni udział w różnych aktywnościach stymulujących, a ich opiekunowie otrzymują wiedzę niezbędną do kontynuowania tego procesu.

> FRANCJA: Aliza JABÈS – założycielka i prezes Nuxe

Aliza Jabès, jako kobieta biznesu, już na początku swojej działalności zdecydowała się na przejęcie inicjatywy. W latach 90-tych przejęła niewielkie laboratorium formulacji w Paryżu, na bazie którego stworzyła markę urody łączącą naturę i luksus. Jej filozofia obejmuje ultra-kobiecą pielęgnację ciała w oparciu o farmaceutyczne podejście łączące glamour i innowacje. Aktualnie Nuxe posiada 45 patentów i jest wiodącą marką we francuskich aptekach. Marka obecna jest w 75 krajach.

> POLSKA: Katarzyna KOLMETZ – założycielka i prezes Polipack

Katarzyna Kolmetz jest założycielką i prezesem zarządu przedsiębiorstwa Polipack, innowacyjnej firmy zajmującej się produkcją opakowań, z siedzibą w Polsce. Jej firma specjalizuje się w projektowaniu i produkcji wysokiej jakości opakowań dla firm z branży kosmetycznej i farmaceutycznej. Polipack towarzyszy klientom w trakcie całego procesu produkcyjnego, dzięki czemu końcowy produkt odzwierciedla i wspiera wartość ich marek. Firma Polipack jest przedsiębiorstwem odpowiedzialnym środowiskowo, co oznacza, że angażuje się w ograniczenia wpływu swojej działalności na środowisko, zarówno w zakresie zasobów, jak i odpadów.

> BELGIA: Myleen VERSTRAETE - właścicielka MV Green

Myleen Verstraete pochodzi z rodziny przedsiębiorców. Pierwszy budynek, który przekształciła na luksusowe apartamenty, nabyła ponad 18 lat temu. W dalszym ciągu kupuje i remontuje apartamenty i domy, a obecnie jest właścicielką kilku budynków i apartamentów w Brukseli, które wynajmuje przeważnie obcokrajowcom. Myleen Verstraete w ciągu ostatnich dwóch lat stała się rozpoznawalnym inwestorem z Belgii. Zainwestowała w zrównoważoną markę modową MC Collignon, The Conscious Collection. Jest to marka typu prêt-à-porte, która tworzy kolekcje z ultra-miękkich tkanin za pomocą plastikowych butelek z recyklingu, dzięki czemu przyczynia się do oczyszczania planety.

> Obejrzyj film z poprzedniej edycji

Izabela Tworzydło
Dyrektorka Dep. Komunikacji Korporacyjnej, Rzeczniczka prasowa, BNP Paribas Bank Polska

izabela.tworzydlo@bnpparibas.pl