nowe produkty/usługi budownictwo/nieruchomości

Alchemia z kawą

21.06.2017 | Alchemia

City Cafe, autorski koncept kawiarni inspirowany lokalem w Nowym Yorku otworzył się w gdańskiej Alchemii. Na potrzeby działalności wynajęta została powierzchnia 230 mkw. w części usługowej II etapu kompleksu.

Kawowe inspiracje

- Inspiracją dla naszego lokalu jest pewna kawiarnia na Wall Street w Nowym Jorku, w której kilka lat temu miałem okazję bywać. Nie chodzi jednak o jedną z popularnych sieciówek, tylko autorską markę. Teraz w Gdańsku chcemy stworzyć miejsce przyjazne środowisku biznesowego i pracowniczemu, odpowiadające na jego potrzeby i gusta, atrakcyjne zarówno pod kątem oferty gastronomicznej, jak również zwyczajnego spędzania czasu w trakcie lub po pracy. Cel ten wspierać będą otwarte strefy konsumpcji, relaksu i coworkingu – mówi Marek Pytelewski, który razem z żoną Jolantą prowadzi lokal.

W ofercie lokalu jest duży wybór różnorodnie przyrządzanych kaw, jak również herbat, deserów, sałatek czy przekąsek lunchowych. Niebawem uruchomiona zostanie specjalna oferta business brakefast (śniadań w lokalu i na wynos), cyklicznie będzie też przyrządzanie na miejscu sushi. Menu będzie w dużej mierze rotujące, aby ciągle zaskakiwać klientów. Przyrządzane na miejscu kawy powstają na bazie mieszanki z Południowej i Środkowej Ameryki, która dostarczana jest tuż po procesie palenia, aby miała jak najlepsze walory smakowe. Jak na międzynarodowe otoczenie przystało, w lokalu zawisły zegary wskazujące aktualny czas w Gdańsku, Londynie, Bombaju, Pekinie, Tokio i Bostonie.

- Swoją różnorodnością i konceptem City Cafe doskonale wpisuje się w klimat Alchemii, wzbogacając jednocześnie ofertę usług towarzyszących w funkcjonującej już części kompleksu. Wraz z oddaniem do użytku kolejnego etapu kompleksu, budynku Argon, oferta gastronomiczna zostanie znacznie jeszcze rozszerzona. Wśród zakontraktowanych już najemców są znane polskie i zagraniczne marki - mówi Marcin Piątkowski, dyrektor ds. komercjalizacji w firmie Torus.

Alchemia to wielofunkcyjny kompleks biznesowy powstający w Gdańsku, którego deweloperem jest firma Torus. Obecnie trwa budowa III etapu inwestycji, którego oddanie do użytku planowane jest na wrzesień 2017 roku.

I etap inwestycji (oddany do użytku w grudniu 2013 r.) dostarczył na rynek 16,7 tys. mkw. powierzchni biurowej. Na 4,6 tys. mkw. funkcjonuje tam również centrum rekreacyjno-sportowe, m.in. z basenami, saunami, klubem fitness i halą sportową, a uzupełnieniem oferty jest dwupoziomowa restauracja (bistro). W sierpniu 2015 r. budynek został sprzedany, a jego nabywcą jest podmiot stanowiący joint venture pomiędzy Bluehouse Capital Advisor Ltd a REINO Dywidenda Plus SA zarządzanym przez REINO Partners.

II etap inwestycji (oddany do użytku w październiku 2015 r.), dostarczył blisko 22 tys. mkw. powierzchni biurowej. W grudniu 2015 roku budynek ten uznany został za Najlepszy Nowy Biurowiec Roku podczas najbardziej prestiżowego konkursu branży nieruchomości komercyjnych w Polsce, Eurobuild Awards 2015. W marcu 2016 został on finalnie sprzedany spółce zależnej Polskiego Holdingu Nieruchomości S.A..

Obecnie trwa budowa III etapu inwestycji, który będzie miał 14 kondygnacji nadziemnych i kształt litery H. Jego łączna powierzchnia do wynajęcia (GLA) to blisko 39 tys. mkw., a całkowita powierzchnia typowej kondygnacji biurowej aż 3 tys. mkw. Zakończenie budowy planowane jest na III kwartał 2017 roku.

Projektantem całego kompleksu Alchemia jest pracowania APA Wojciechowski Architekci z Warszawy. Konsultantem ds. LEED jest VvS | Architects & Consultants.