nowe produkty/usługi budownictwo/nieruchomości energetyka

TAURON: blok 460 MW w Elektrowni Łagisza będzie obsługiwał rynek dostaw ciepła

TAURON rozpoczął przygotowania do modernizacji bloku 460 MW w Elektrowni Łagisza. W jej wyniku jednostka w Łagiszy, oprócz produkcji energii elektrycznej, będzie obsługiwała rynek dostaw ciepła dla mieszkańców Będzina i Sosnowca o mocy około 250 MWt.

Blok 460 MW w Elektrowni Łagisza zostanie zmodernizowany pod kątem efektywnego wykorzystania ciepła powstającego w procesie produkcji energii elektrycznej, czyli lepszego wykorzystania energii w paliwie pierwotnym poprzez produkcję w kogeneracji.

W wyniku wdrożenia tego projektu blok w Elektrowni Łagisza, oprócz produkcji energii elektrycznej, będzie obsługiwał rynek dostaw ciepła o mocy około 250 MWt, zabezpieczając potrzeby związane z ogrzewaniem  mieszkańców Będzina i Sosnowca. Zmodernizowane źródło w Łagiszy będzie mogło dostarczać ciepło już w 2019 roku.

- Projekt prowadzony w Elektrowni Łagisza to jeden z efektów zarządzania procesowego w Grupie TAURON.  Spółki z Grupy współpracują w zakresie bezpiecznych, stabilnych i pewnych dostaw ciepła. TAURON Wytwarzanie będzie producentem ciepła, a TAURON Ciepło dystrybutorem oraz dostawcą ciepła do klientów. Przedsięwzięcie to  jest zgodne ze strategią Grupy  zakładającą efektywną współpracę jej spółek w obszarze ciepła począwszy od momentu wydobycia węgla, poprzez produkcję ciepła, aż do jego dostaw sieciami przesyłowymi – mówi Jarosław Broda, wiceprezes TAURON Polska Energia ds. zarządzania majątkiem i rozwoju.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

TAURON Polska Energia SA jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON obejmuje swoim działaniem 18 proc. powierzchni kraju i jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem oraz drugim sprzedawcą i wytwórcą energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch