handel kultura/sztuka/rozrywka ekonomia/biznes/finanse

Sprzedaż PlayStation®4 przekroczyła 60,4 mln sztuk na całym świecie

13.06.2017 | PlayStation

Warszawa, 13 czerwca, 2017 r. — firma Sony Interactive Entertainment (SIE) ustanowiła dziś nowy rekord sprzedaży komputerowego systemu rozrywki PlayStation®4 (PS4™) i przeznaczonego na ten system oprogramowania.

• Łączna sprzedaż PS4 to ponad 60,40 mln sztuk zakupionych przez klientów z całego świata (wg danych na dzień 11 czerwca 2017 r.)*1.
  • Wyniki sprzedaży oprogramowania na PS4, na czele z cieszącymi się uznaniem krytyków tytułami, takimi jak Horizon: Zero Dawn, również osiągają wysokie wartości — według danych na 11 czerwca 2017 r. było to ponad 487,8 mln egzemplarzy*2 sprzedanych na całym świecie za pośrednictwem sklepów detalicznych oraz w ramach sprzedaży cyfrowej w sklepie PlayStation®Store.

Intensywne ożywienie można również zaobserwować w związku ze wzrostem popularności PS4 i zaangażowaniem użytkowników w ekosystem PlayStation®. Według danych z końca marca 2017 r.:

• Każdego miesiąca z ekosystemu PlayStation® aktywnie korzysta ponad 70 milionów użytkowników na całym świecie,
  • Z płatnej subskrypcji PlayStation®Plus korzysta 26,4 mln użytkowników na całym świecie,
  • Na całym świecie aktywni użytkownicy PS4 spędzają łącznie na tej platformie ponad 600 milionów godzin tygodniowo

Jesteśmy niezmiernie wdzięczni naszym fanom i partnerom z całego świata, którzy nieustannie wspierają PS4” — mówi Andrew House, prezes i dyrektor generalny Sony Interactive Entertainment. „Platforma PS4 jest w pełnym rozkwicie i dysponuje najlepszą w branży ofertą tytułów na wyłączność i produkcji partnerskich, które pojawią się na rynku w tym roku i umożliwią wykorzystanie w pełni możliwości systemu PS4. Pragniemy dalej rozwijać ekosystem PS4, poszerzając ofertę na PlayStation®VR, a także wzbogacając ją w zakresie naszych usług sieciowych oraz przełomowego oprogramowania. Naszym celem jest, jak zawsze, udostępnianie użytkownikom na całym świecie najwspanialszej rozrywki oraz dokładanie starań, by PS4 było najlepszym miejscem dla graczy”.

Oferta tytułów na PS4 będzie dalej wzbogacana i wkrótce dołączą do niej wyczekiwane pozycje, takie jak GUNDAM VERSUS (BANDAI NAMCO Entertainment Inc.), DRAGON QUEST XI (SQUARE ENIX CO., LTD.), Gran Turismo Sport oraz Everybody’s Golf (SIE WWS). Również społeczność twórców niezależnych będzie nadal dodawać do oferty różnorodne nowe tytuły na PS4, takie jak ABZÛ (505 Games) czy Firewatch (Panic Inc.) *3.

Firma SIE będzie dalej rozbudowywać świat rozwiązań na PS4, tym samym oferując doznania dostępne wyłącznie na PlayStation.

System PS4 jest obecnie dostępny w 123 krajach i regionach*4 na całym świecie.

Sony Interactive Entertainment — informacje

Uznawana za światowego lidera w dziedzinie rozrywki interaktywnej i cyfrowej firma Sony Interactive Entertainment (SIE) jest odpowiedzialna za markę oraz rodzinę produktów i usług PlayStation®. PlayStation wprowadza na rynek innowacyjne rozwiązania od premiery pierwszego systemu PlayStation, która miała miejsce w Japonii w 1994 roku. Rodzina produktów i usług PlayStation obejmuje: PlayStation®4, PlayStation®VR, PlayStation®Vita, PlayStation®3, PlayStation®Store, PlayStation®Plus, PlayStation™Video, PlayStation™Music, PlayStation™Now, PlayStation™Vue, PlayStation®Original oraz cieszące się uznaniem oprogramowanie PlayStation produkcji SIE Worldwide Studios. Firma SIE ma siedzibę główną w San Mateo w stanie Kalifornia, jest podmiotem zależnym, stanowiącym w całości własność Sony Corporation i posiada placówki na całym świecie oraz regionalne siedziby główne w Kalifornii, Londynie oraz Tokio.

Sony Interactive Entertainment — informacje