zainteresowania/hobby internet kultura/sztuka/rozrywka

Open FM nr. 1 w Polsce

W majowym badaniu Megapanel Gemius/PBI aplikacja mobilna radia internetowego Open FM należącego do Grupy Wirtualna Polska po raz kolejny okazała się najpopularniejszą aplikacją muzyczną na polskim rynku.

Open FM, które jest częścią GWP od maja 2015 roku, zakończyło ubiegły miesiąc z wynikiem 634,3 tys. RU i wyprzedziło takie marki, jak m.in. globalne serwisy streamingowe Spotify (582 tys. RU) i Tidal (400 tys. RU) oraz aplikację Shazam, służącą do identyfikowania muzyki (514 tys. RU). Pozycję lidera Open FM utrzymuje niezmiennie od lutego br.

Zbliżone do Open FM aplikacje polskich wydawców radiowych: RMFOn i EskaGo osiągają wyniki kilkakrotnie słabsze (RMFOn – 122,8 tys. RU, EskaGo – 132 tys. RU).

Open FM w wersji mobilnej jest dostępne bezpłatnie na systemach operacyjnych Android i iOS. Serwis posiada też wersję desktopową pod adresem www.open.fm oraz niezależną aplikację desktopową do pobrania ze strony. Dodatkowo kanałów tworzonych przez redakcję Open FM można słuchać z poziomu strony głównej Wirtualnej Polski.

Radio oferuje w tej chwili dostęp do ponad 130 internetowych stacji radiowych, zróżnicowanych pod względem gatunku muzycznego, nastroju czy pory dnia. Do najpopularniejszych kanałów muzycznych w Open FM należą stacje: 100% Hits z miksem największych bieżących przebojów, Impreza z pełną energii muzyką do tańca, Disco Polo prezentujące nowości i hity polskiego dance’u oraz Weekend Hits ze starannie dobraną playlistą wprowadząjącą w weekendowy klimat. Z drugiej strony radio posiada szeroką ofertę dla słuchaczy zainteresowanych niszami stylistycznymi – alternatywą, hip-hopem czy muzyką klubową. Wisienką na torcie jest stacja w całości wypełniona autorskimi audycjami jednej z najbardziej znanych polskich dziennikarek radiowych, Beaty Pawlikowskiej.

Od początku 2017 roku w ofercie Open FM pojawiło się ponad 30 zupełnie nowych stacji muzycznych – wśród nich kanały poświęcone w całości szczególnym artystom (od Eda Sheerana po Zbigniewa Wodeckiego), stacje okolicznościowe (Dzień Kobiet czy Majówka) czy kanały w formacie Topu Wszech Czasów z podziałem na Polskę, Świat i Rocka.

Źródło: Megapanel Gemius/PBI, maj 2017

Michał Siegieda
Dyrektor Biura Komunikacji Korporacyjnej/Rzecznik Prasowy, Wirtualna Polska Holding S.A.

michal.siegieda@grupawp.pl

michal.siegieda@grupawp.pl