sport zainteresowania/hobby internet technologie ekonomia/biznes/finanse

Samsung rozpoczyna współpracę z PRIDE – zawodową drużyną e-sportową

Firma Samsung została oficjalnym sponsorem zespołu PRIDE, zawodowej drużyny e-sportowej, specjalizującej się w rywalizacji w Counter Strike: Global Offensive. Współpraca obejmuje nie tylko wsparcie finansowe, ale także technologiczne oraz organizacyjne.

Drużyna PRIDE w składzie: Piotr „morelz” Taterka, Jacek „minise” Jeziak, Konrad „exus” Jeńczeń, Paweł „reatz” Jańczak oraz Maciej „Luz” Bugaj, należy do ścisłej czołówki polskiej sceny CS: GO. Dzięki szybkiemu rozwojowi, zawodnicy są zdobywcami wielu trofeów na krajowych turniejach oraz skutecznie nawiązują walkę z najlepszymi drużynami na świecie. PRIDE w oficjalnym światowym rankingu Counter-Strike: Global Offensive zajmuje 40 miejsce. Aktualnie zespół rywalizuje w Polskiej Lidze E-sportowej oraz rozpoczyna rozgrywki w 25 sezonie międzynarodowego ESEA Premier, gdzie zmierzy się z najlepszymi drużynami na całym świecie. Do ostatnich sukcesów drużyny należy m.in. Puchar Polski Cybersport, który rozgrywany był podczas Intel Extreme Masters oraz Wicemistrzostwo Polski ESL.

- Bardzo cieszymy się ze współpracy z firmą Samsung Polska. Jest ona dla nas istotna nie tylko ze względu na bardzo duże możliwości dalszego rozwoju drużyny PRIDE. Dzięki niej zyskujemy także dostęp do najlepszych na świecie monitorów gamingowych, które w rywalizacji na najwyższym poziomie mają kluczowe znaczenie – mówi Piotr Lipski, lider drużyny PRIDE.

- Wspierając drużynę PRIDE chcemy aktywnie działać na rzecz rozwoju e-sportu w Polsce. Jest to dziedzina o niezwykłym potencjale rozwoju – największe imprezy gromadzą na stadionach i przed monitorami rekordowe liczby kibiców. Mamy w tym jednak jeszcze jeden cel. Współpracując z zawodowymi graczami mamy możliwość czerpania z ich wiedzy i doświadczeń, dzięki czemu urządzenia Samsung stają się jeszcze lepiej dostosowane do wymagań graczy – tłumaczy Wojciech Zaskórski, enterprise business director w Samsung Polska.

Współpraca z drużyną PRIDE jest kolejnym przedsięwzięciem firmy Samsung mającą na celu wsparcie polskiego e-sportu. W kwietniu br. spółka została patronem projektu GO GO CS: GO oraz sponsorem tytularnym drużyny Samsung4Gamers by Inetkox.

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie

Samsung Electronics Co., Ltd. inspiruje ludzi na całym świecie i kształtuje przyszłość dzięki innowacyjnej technologii. Firma redefiniuje świat telewizorów, urządzeń ubieralnych, smartfonów, tabletów, aparatów fotograficznych, drukarek, sprzętu medycznego, rozwiązań sieciowych, półprzewodników i rozwiązań LED. Samsung jest również liderem w rozwoju Internetu Rzeczy, ze szczególnym uwzględnieniem takich zagadnień jak Smart Home i Digital Health. Spółka zatrudnia 319 000 pracowników w 84 krajach, a roczna wartość sprzedaży jej produktów wynosi 196 miliardów dolarów. Chcesz odkryć więcej? Odwiedź www.samsung.pl i news.samsung.com

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie