wydarzenia styl życia rodzina energetyka

Energa rozdała wakacyjne nagrody podczas Mundurowego Dnia Dziecka

05.06.2017 | Grupa ENERGA

W sobotę nad ogrodem zoologicznym w Gdańsku Oliwie świeciło słońce i unosił się radosny dziecięcy śmiech. Policja, strażacy i inne służby mundurowe zaprosiły trójmiejskie rodziny do wspólnej zabawy. Przez festyn z okazji Dnia Dziecka przewinęło się ok. 8 tys. osób. Głównym partnerem wydarzenia była Grupa Energa.

W sobotę w oliwskim ZOO dzięki Mundurowemu Dniu Dziecka nie brakowało atrakcji zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Pomorskie służby mundurowe jak co roku zaprosiły trójmiejskie rodziny na festyn z okazji święta najmłodszych. Nie zabrakło zabaw ruchowych, konkursów edukacyjnych ani magicznych pokazów. Na festynowych stoiskach można było m. in. odbyć darmowe badania profilaktyczne, obejrzeć pokazy aikido i przyjrzeć się bliżej robotowi używanemu przez policyjnych saperów. W tym roku na imprezie debiutowała też Służba Więzienna, której stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem. Oprócz pojazdu dostosowanego do transportu więźniów funkcjonariusze zaprezentowali też bowiem sprzęt do działań prewencyjnych: tarcze, zbroje, kajdanki i… atrapy broni palnej.

- Z roku na rok w Mundurowym Dniu Dziecka uczestniczy coraz więcej rodzin. Cieszy nas to bardzo, bo świadczy, iż impreza pomimo kilkunastu lat wciąż jest atrakcyjna i potrzebna. Jesteśmy też zadowoleni, że może mieć wkład w popularyzację oliwskiego ZOO, po którym uczestnicy zabawy również chętnie spacerują. W tym roku po raz kolejny możemy mówić o sukcesie i jesteśmy bardzo wdzięczni wszystkim partnerom, w tym Enerdze, że umożliwili nam po raz kolejny zapewnienie doskonałej rozrywki dla trójmiejskich rodzin – mówi Piotr Strojny, przewodniczący Zarządu Terenowego NSZZ Policjantów Komendy Miejskiej Policji w Gdańsku.

Jedna z atrakcji przygotowana została przez głównego partnera festynu, Grupę Energa. Sześcioro młodych śmiałków wzięło udział w konkursie wiedzy o bezpiecznym korzystaniu z energii elektrycznej. Dzieci wykazały się dużą wiedzą, prawidłowo odpowiadając na wszystkie pytania. Dotyczyły one m. in. utylizacji zużytych baterii, odnawialnych źródeł energii i odpowiedzialnego zachowania w sytuacjach grożących porażeniem. Każdy z uczestników otrzymał od sponsora specjalny zestaw upominków, idealny na rozpoczynające się wkrótce wakacje. W jego skład wchodziły m. in. piłki plażowe, skakanki i lampki rowerowe.

- Dzieci wykazały się dużą świadomością niebezpieczeństw, jakie niesie ze sobą korzystanie z energii elektrycznej. Każde z nich w pełni zasłużyło na nagrody. Mam nadzieję, że podzielą się swoją wiedzą z rówieśnikami, ucząc ich odpowiedzialnego obchodzenia się z prądem w codziennym życiu. Bez wątpienia zaowocuje to także w dorosłym życiu naszych pociech. Organizatorom festynu gratuluję zaś wspaniałej inicjatywy, cieszymy się, że wzięliśmy w niej udział – mówi Anna Wensierska, zastępca dyrektora departamentu marketingu i komunikacji Energa SA.

Jak podają organizatorzy, przez festyn przewinęło się ok. 8 tys. osób. W organizację Mundurowego Dnia Dziecka zaangażowane były m. in. Zarząd Wojewódzki NSZZ Policjantów w Gdańsku, straż pożarna i miejska oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd 2,9 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości ponad 184 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl