sport ekonomia/biznes/finanse energetyka

Energa nie rezygnuje ze wsparcia słupskiego sportu

19.05.2017 | Grupa ENERGA

W siedzibie koncernu prezes zarządu Energa SA, Daniel Obajtek, spotkał się z przedstawicielami kilku klubów sportowych ze Słupska. Rozmowy dotyczyły wsparcia dyscyplin: piłki nożnej i boksu.

Grupa Energa, w zgodzie z nową koncepcją marketingową, w nadchodzących latach wspierać będzie sport dzieci i młodzieży. W związku z tym w koncernie trwają już zaawansowane rozmowy z działaczami klubów sportowych.

- Dotrzymujemy danego słowa i w zgodzie z nową wizją firmy wspierać będziemy młodych sportowców, szczególnie w regionach oddalonych od wielkich aglomeracji, gdzie do tej pory żaden z dużych koncernów nie chciał wyciągnąć do nich pomocnej dłoni – mówi prezes zarządu Energa SA, Daniel Obajtek.

W dzisiejszym spotkaniu w siedzibie koncernu uczestniczyli m. in. Paweł Kryszałowicz, były reprezentant Polski, a dziś prezes klubu piłkarskiego Gryf Słupsk, i Kazimierz Adach, brązowy medalista igrzysk olimpijskich w Moskwie, obecnie honorowy prezes klubu bokserskiego Czarni Słupsk.

- Zależy nam na młodzieży. Nie jest problemem zachęcić 10- czy 12-latków do uprawiania sportu. Największym problemem jest, by 15- i 16-latkowie z uprawiania sportu nie rezygnowali. Mamy realny pomysł na propagowanie sportowego trybu życia i angażowanie nastolatków. Tym pomysłem jest m. in. utworzenie w Słupsku akademii piłkarskiej – powiedział Paweł Kryszałowicz.

Z kolei Kazimierz Adach zauważył, że słupskie kluby sportowe borykają się z problemami finansowymi, a tym samym nie są atrakcyjne dla młodzieży.

- Organizacja każdych zawodów czy udział w imprezach poza Słupskiem to dla nas ogromne ryzyko finansowe. Nie mając odpowiedniego wsparcia w samorządzie, musimy liczyć tylko i wyłącznie na sponsorów. Zaproszenie na dzisiejsze rozmowy to dla nas ogromna szansa na to, żeby boks, dyscyplina wpisana w historię Słupska, znów stała się ważna dla mieszkańców. Już od lat prosiliśmy kolejnych parlamentarzystów o zainteresowanie się słupskim sportem. Jedyną osobą, która nas wysłuchała i zainicjowała spotkanie, jest pani poseł tej ziemi, Jolanta Szczypińska – podkreślał.

Nowa koncepcja marketingowa Grupy Energa zakłada wspieranie najmłodszych, angażując uznane osoby ze świata sportu, które mogą wnieść wiele w rozwój przyszłych pokoleń.

- Paweł Kryszałowicz i Kazimierz Adach to osoby, które osiągnęły wielki sportowy sukces i cieszę się, że po zakończeniu sportowych karier, tutaj, w Słupsku, angażują się w pracę z młodzieżą i dziećmi. To ogromna wartość i szansa dla naszego regionu w rozwijaniu sportowych pasji – podkreśla parlamentarzystka, Jolanta Szczypińska.

Rozmowy z przedstawicielami słupskich klubów będą kontynuowane.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd 2,9 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości ponad 184 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl