zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Trybula, gorczyca i biały pieprz, czyli jak podkreślić smak wiosennych sałatek?

17.05.2017 | Knorr

Znane od setek lat, odpowiadają w kuchni za wyjątkowy smak potraw, także sałatek. Zioła są bowiem składnikami dressingów, które decydują o charakterze warzywnych kompozycji. Dzięki nim połączenie dobrze nam znanych warzyw czy owoców może stać się wykwintnym daniem. Oprócz dobrze z nami już zaprzyjaźnionych bazylii czy majeranku, odkryjmy tej wiosny kolejne aromatyczne zioła: trybulę, gorczycę, biały pieprz. Jednocześnie nie zapomnijmy o niezastąpionych oregano i tymianku.

Moc ziół w kuchni znana jest od wieków. Ich uprawa nie jest niczym trudnym - można samemu zadbać o ich wzrastanie w przydomowym ogródku. Należy je sadzić w grupach, tak aby mieć łatwy dostęp do roślin. Jeżeli dysponujemy tylko balkonem lub parapetem, nic straconego – zasadzimy je w doniczkach. Trzeba pamiętać, że w przydomowym, ziołowym ogródku rośliny silnie rosnące (mięta czy szałwia), które będą się rozrastać, nie powinny być posadzone obok ziół wolniej rosnących, takich jak bazylia czy rozmaryn. Zioła dzieli się na jednoroczne – takie jak bazylia, cząber, koper, trybula czy majeranek, i na wieloletnie – na przykład estragon, koper, lubczyk, rozmaryn czy szałwia. Jak wykorzystać zioła w kuchni? Uczyńmy je składnikiem, który nada smak i aromat wiosenno-letnim sałatkom!

Trybula

Znana była już w czasach antycznych, bardzo popularna stała się w średniowieczu. Jej liście w smaku przypominają nieco pietruszkę, ale są lekko słodkawe. Bywa często używana w kuchni francuskiej, angielskiej i holenderskiej, bo świetnie pasuje do zup, sałatek, ryb i sosów. Jest dodawana także do włoskiej salsy verde, czyli zielonego sosu przygotowanego z mieszanki ziół.

Ponadto trybula jest przyprawą, która doda smaku jajecznicy, pasuje do jajek faszerowanych czy omletów. Jajka w połączeniu z warzywami i trybulą dadzą natomiast gotowy przepis na pyszną sałatkę! Co więcej, w wyjątkowo wyrafinowanym wydaniu! Wystarczy połączyć te składniki z łososiem, użyć jajek przepiórczych, dodać pomidorki koktajlowe i sałatę lodową. „Zamiast łososia możemy użyć innej ryby lub mięsa, np. piersi z kurczaka” – poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski:

Wiosenna sałatka z jajkiem

Składniki:

  • 200 g świeżego łososia
  • Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Naturalnie Smaczne! Knorr 
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 8 jajek przepiórczych
  • ¼ sałaty lodowej
  • pół sałaty radicchio
  • kiełki słonecznika, garstka
  • 2 łyżki zrębek drewnianych do wędzenia
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli morskiej
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia osusz papierowym ręcznikiem. Następnie skrop oliwą, posyp solą i skórką z cytryny.
  2. Na suchą patelnię wysyp drewniane zrębki i połóż kratkę. Patelnię podgrzewaj do momentu, gdy zrębki zaczną się lekko dymić – na kratce ułóż łososia, patelnię przykryj i pozostaw na 3-4 minuty. Po tym czasie patelnię odkryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 minut. Po upieczeniu rybę wystudź.
  3. Jajka ugotuj na twardo (3 minuty), wystudź i obierz, pokrój na połówki. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki. Zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z oliwą i sokiem z limonki, aby nadać sałatce smak.
  4. Sałaty wymieszaj z kiełkami słonecznika, dodaj pomidorki i przełóż do salaterki. Na wierzchu sałatki rozłóż połówki jajka oraz kawałki ryby porwane w ręku.
  5. Sałatkę polej przygotowanym sosem, podawaj z grzankami.

Gorczyca

Gorczyca pochodzi z rejonu Basenu Morza Śródziemnego. Do Polski dotarła w XVI wieku. W kuchni jest składnikiem musztard, podstawą marynat do mięs i szynek oraz składnikiem aromatycznych sosów.

Gorczyca w połączeniu m.in. z koperkiem, natką pietruszki i oliwą stworzyły pyszny Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Naturalnie Smaczne! Knorr. Doskonale podkreśli smak kompozycji z pieczonych buraków, rukoli i orzeszków pinii - oto pożywna sałatka na lunch! „Doskonałym dodatkiem do takiej sałatki będzie kozi ser – pokruszmy go i posypmy nim sałatkę” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Sałatka z pieczonych buraków

Składniki:

  • 5 małych buraków
  • Sos sałatkowy Koperkowo-ziołowy z gorczycą Naturalnie Smaczne! Knorr 
  • 3 garście rukoli
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 10 listków świeżej mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny 

Sposób przygotowania:

  1. Buraki zawiń w folię aluminiową i upiecz w nagrzanym do 180 °C piekarniku (czas zależy od wielkości buraków, będzie to ok. 20-30 minut). Po upieczeniu warzywa wystudź.
  2. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni. Rukolę umyj i osusz.
  3. Przygotuj sos – w miseczce połącz jogurt, pokrojoną drobno miętę oraz sok z limonki. Dodaj zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr dla smaku i wymieszaj.
  4. Na półmisku rozłóż rukolę. Buraki pokrój w cienkie plastry i rozłóż na rukoli. Sałatkę polej przygotowanym sosem, nałóż na wierzch francuską musztardę i posyp uprażonymi orzeszkami. Sałatkę podawaj schłodzoną.

Biały pieprz

Pieprz to jedna z najbardziej popularnych przypraw. W średniowieczu był bardzo cenny – stanowił walutę płatniczą, a za jego sprowadzenie oferowano duże ilości złota. Pamiętajmy jednak, że oprócz czarnego pieprzu, w kuchni mamy do dyspozycji też biały, czerwony i zielony.

Biały jest otrzymywany poprzez moczenie i następnie suszenie dojrzałych owoców pieprzu. Jest bardziej subtelny i delikatny w smaku, dlatego pasuje do lekkich sałatek. Biały pieprz będzie świetnym składnikiem sosu sałatkowego do kompozycji z cykorią, rzodkiewką, ogórkiem i mieszanką sałat:

Wiosenna sałatka z rzodkiewką

Składniki:

  • cykoria
  • Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Naturalnie Smaczne! Knorr 
  • 3 garście mieszanej sałaty (radicchio, lodowej i rukoli)
  • pęczek rzodkiewki
  • pół świeżego ogórka
  • garść kiełków słonecznika
  • 6 jajek przepiórczych
  • pęczek szczypioru od dymki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos dla nadania niezwykłego smaku – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i olejem. Jajka ugotuj na twardo (3 min.), wystudź i obierz.
  2. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż nasiona a następnie pokrój w „księżyce”. Połowę szczypioru pokrój drobno.
  3. Cykorię porozdzielaj na liście. W misce połącz sałaty oraz pokrojone warzywa i pokrojony szczypior a następnie sałatkę nałóż do „łódeczek” z cykorii.
  4. Pozostały szczypior sparz krótko we wrzącej wodzie. Łódeczki z cykorii obwiąż dekoracyjnie szczypiorem i ułóż na półmisku
  5. Sałatki polej przygotowanym sosem, na wierzchu każdej porcji ułóż połówkę jajka oraz kiełki słonecznika i podawaj.

Oregano i tymianek

Oregano było popularne już w starożytnej Grecji. Obecnie najczęściej jest wykorzystywane w kuchni włoskiej – jako przyprawa do pizzy, spaghetti czy lasagne. Często dodaje się je też do faszerowanych papryk i sałatek, bo świetnie współgra z wieloma warzywami.

Tymianek cechuje się gorzkawym smakiem i wyjątkowym zapachem. Pasuje do dań z drobiu i ryb. Tymianek dobrze komponuje się z czosnkiem, oregano, rozmarynem i cebulą, dlatego stanowi pyszne uzupełnienie również dań włoskich.

Oba zioła będą smacznym dodatkiem do sałatki w stylu śródziemnomorskim - z makaronem penne, południową kiełbasą chorizo i czarnymi oliwkami. „Smak sałatki można wzmocnić, dodając do niej posiekaną papryczkę chili” – opowiada szef kuchni Knorr:

Sałatka z makaronem penne i chorizo

Składniki:

  • awokado
  • 2 opakowania Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Naturalnie Smaczne! Knorr 
  • 100 g makaronu penne
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 100 g zielonych oliwek
  • 100 g czarnych oliwek
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 100 g suszonych pomidorów
  • czerwona cebula
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 3 łyżki parmezanu
  • 3 łyżki kaparów
  • 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 100 g rukoli

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj wcześniej według wskazówek na opakowaniu i wystudź. Chorizo pokrój w półplastry, wstaw na 10 minut do nagrzanego piekarnika tak, aby kiełbaski zrobiły się chrupkie i wytopiły nadmiar tłuszczu.
  2. Oliwki czarne i zielone przekrój na pół, posiekaj kapary, pomidory suszone pokrój w paseczki, świeże pomidory przekrój na pół, awokado obierz i pokrój w 1 cm grubości kostkę, czerwoną cebulę obierz i pokrój w półplastry, orzeszki pinii upraż na złoty kolor na patelni.
  3. W misce pomieszaj musztardę, ocet jabłkowy, olej z pomidorów suszonych oraz sos sałatkowy Knorr, dla wyjątkowego smaku.
  4. W powstałym sosie umieść ugotowany makaron, kiełbasę oliwki, awokado, kapary, rukolę, orzeszki pinii, pomidory świeże i suszone. Dodaj tarty parmezan, całość dokładnie wymieszaj i przełóż do odpowiedniej miski.

Smacznego!

 

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

informacje o firmie