wydarzenia technologie energetyka

Finał Imagine Cup w Polsce to nie koniec przygody

28.04.2017 | Grupa ENERGA

Finał etapu krajowego Imagine Cup w Polsce już za nami. W światowych półfinałach o szansę reprezentowania nas w Seattle walczyć będą drużyny z Warszawy i Poznania. Dzięki jednemu z głównych sponsorów, Grupie Energa, zwycięzców polskich eliminacji może być jednak więcej.

Poznaliśmy polską reprezentację, która wystąpi w światowym etapie Imagine Cup 2017, konkursu start-up’ów organizowanego przez Microsoft. Wczoraj wieczorem w Warszawie jury powierzyło najwyższe miejsca na podiach dwóm grupom z Poznania i jednej z Warszawy. Decyzja komisji sędziowskiej zakończyła krajowy etap turnieju w Polsce, wśród sponsorów którego była Grupa Energa.

W kategorii Gry pierwsze miejsce zajął poznański zespół Pyra Squad z projektem The Blindness, produkcją wciągającą gracza w niezwykły świat osoby niewidomej, zbudowany wyłącznie z muzyki, efektów dźwiękowych i narracji. W kategorii Innowacje najwyższy laur zdobyła grupa MIdI Studio Team, również z Poznania, z projektem MiDi Studio VR. To pionierski interfejs w wirtualnej rzeczywistości, pozwalający zarówno komponować, jak i na żywo odtwarzać dźwięki MIDI za pomocą cyfrowego instrumentarium. Kategorię Projekty Społeczne wygrała warszawska drużyna Idea_hunters dzięki projektowi Elephant. Jest to koncepcja niemowlęcego ubranka dla dzieci w wieku do 12 miesięcy, monitorującego funkcje życiowe i stymulującego prawidłowy rozwój układu mięśniowego. Wspólnie trzy zespoły stanowić będą reprezentację Polski w dalszych etapach konkursu. Oprócz nich przyznano w Warszawie nagrodę w kategorii Smart City. Zdobyła ją grupa Activy, promująca odejście od samochodów na rzecz rowerów poprzez nagradzanie za ilość CO2 nie wyemitowanego do atmosfery dzięki przesiadce na „dwa kółka”.

- Czuję ogromny podziw dla tegorocznych uczestników polskiego etapu Imagine Cup, a nawet więcej, jestem wprost zainspirowana ich postawami i zaangażowaniem. Wywarli na mnie nawet większe wrażenie projekty, które prezentowali. Przyglądając się własnym pasjom potrafili znaleźć dla nich zastosowanie nie tylko innowacyjne, ale wrażliwe na potrzeby innych ludzi. Efekty są zaś niesamowite! Każda z drużyn ma prawo być dumna i wierzę, że duch kreatywności, którym wykazali się podczas konkursu, będzie im towarzyszył także w przyszłych przedsięwzięciach – mówi Debbi Hoehn, Dyrektor Działu Nowych Technologii w polskim oddziale Microsoft.

Krajową reprezentację czekają teraz światowe półfinały, które w czerwcu odbywać się będą online. Jeśli Polacy wykażą się talentem i determinacją, w sierpniu polecą do Ameryki, na światowy finał Imagine Cup 2017 w Seattle. Tam walczyć będą o główną nagrodę, której wysokość jest w tej edycji rekordowa i wynosi 100 tys. dolarów.

Jednak nie tylko reprezentanci narodowi są zwycięzcami polskiego etapu Imagine Cup, który pełni też rolę inkubatora start-up’ów. Młodzi innowatorzy mają szansę na doradztwo biznesowe, budowę relacji z inwestorami i prezentację pomysłów ekspertom z branży IT. Grupa Energa także w tym zakresie wspiera ideę turnieju.

Drużyna PRking Team z Warszawy, choć nie doszła do krajowego finału, wzbudziła zainteresowanie spółki Energa Oświetlenie. Warszawiacy zaprezentowali własne rozwiązanie dla inteligentnych parkingów, oparte na autorskiej mobilnej aplikacji. Może ona m. in. podać ilość wolnych miejsc postojowych i wskazać kierowcy drogę do wybranego spośród nich. Tymczasem Energa Oświetlenie buduje obecnie inteligentny parking w Pelplinie. Jest to pilotaż adresowanej do gmin usługi Smart Parking. Z tego powodu spółka z uwagą śledzić będzie dalsze prace nad produktem warszawskiego zespołu. Jeśli okaże się możliwy do zastosowania na parkingach w gminach, z którymi współpracuje Energa Oświetlenie, firma rozważy nawiązanie z PRking Team współpracy biznesowej.

- Widzimy w członkach zespołu duży potencjał. Dysponują nie tylko rzetelną wiedzą techniczną, ale także otwartymi, kreatywnymi umysłami. Tematycznie pomysł PRking Team jest bliski naszej ofercie inteligentnych parkingów, którą chcemy skierować do gmin, z zainteresowaniem będziemy więc śledzić dalszy rozwój ich produktu. Mamy nadzieję, że w przyszłości będziemy mogli zostać partnerami biznesowymi – podkreśla Piotr Meler, prezes zarządu Energi Oświetlenie.

- Z przedstawicielami Grupy Energa od razu złapaliśmy wspólny kontakt. Podczas etapu regionalnego w Gdańsku poruszyliśmy temat funkcjonowania parkingów, umówiliśmy się też na kolejne spotkanie. Jego celem było poznanie przez Energę Oświetlenie projektu Prking™, a przez nas oczekiwań spółki. Aktualnie pracujemy nad jak najszybszym ukończeniem produktu, aby przedstawić gotowe rozwiązanie Enerdze i zaproponować wdrożenie pilotażu – przyznaje Alan Pilarz z PRking Team.

Projekty uczestników – zarówno finałowe, jak i z wcześniejszych etapów – są też cały czas analizowane przez inne spółki Grupy Energa. Nie wykluczone, że wśród nich znajdą się kolejni potencjalni partnerzy gdańskiej firmy.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd 2,9 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości ponad 184 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Microsoft jest liderem branży nowych technologii – dostawcą usług i urządzeń dla konsumentów oraz klientów instytucjonalnych i komercyjnych, które pomagają w pełni realizować ich potencjał. Microsoft Corporation powstał w 1975 roku w USA, a polski oddział firmy istnieje od 1992 r. W swoich filiach na całym świecie Microsoft zatrudnia blisko 100 tys. specjalistów z różnych dziedzin, w tym około 500 osób w Polsce. Wśród sztandarowych produktów oferowanych przez Microsoft znajduje się system operacyjny Windows, z którego korzysta obecnie blisko 1,5 mld użytkowników na całym świecie, oraz Microsoft Office, powszechnie używany zestaw aplikacji wspierających komunikację i produktywność.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl