wydarzenia ekonomia/biznes/finanse

GPEC z tytułem Firmy Dobrze Widzianej 2017

28.04.2017 | Grupa GPEC

Firma GPEC została wyróżniona prestiżowym tytułem „Firma Dobrze Widziana 2017” w konkursie organizowanym przez Business Centre Club. Przyznany tytuł jest wyrazem uznania dla spółki za zaangażowanie społeczne i realizowanie idei społecznej odpowiedzialności biznesu.

Grupa GPEC od lat angażuje się w działania na rzecz społeczności lokalnych i otoczenia. Jednym z kluczowych projektów firmy jest program wolontariatu pracowniczego, zainicjowany przez samych pracowników. Zgłaszają oni własne pomysły na projekty skierowane do miast, w których działają spółki Grupy GPEC, czyli w Gdańsku, Sopocie, Tczewie i Starogardzie Gdańskim. Realizują je zespołowo i w wolnym czasie. Od połowy 2016 r. udało się zrealizować już 8 projektów.

Uzupełnieniem działań zewnętrznych są działania wewnętrzne, których celem jest tworzenie przyjaznego miejsca pracy. Podstawą jest Program Promocji Zdrowia. Pracownicy otrzymują świeże owoce i dofinansowanie do świeżo wyciskanych soków, mogą ćwiczyć z trenerem personalnym w biurze oraz skorzystać z karnetów na masaże. Firma postawiła też stacje i wiaty rowerowe oraz przebieralnie dla pracowników-rowerzystów. Ten sam pomysł został przeniesiony na grunt miast, gdzie działają spółki Grupy GPEC. Ogólnodostępne stacje dostępne stanęły w Tczewie i Sopocie.

Duży nacisk w Grupie GPEC kładzie się także na kształtowanie regionalnego rynku pracy. Firma współpracuje z uczelniami wyższymi, oferuje staże, praktyki i finansuje stypendia dla zdolnych studentów 4. i 5. Roku. Prowadzi także spotkania informacyjne. W ich trakcie doradza młodym ludziom w wyborze ścieżki zawodowej i pomaga przygotować się do spotkania z wymagającym rynkiem pracy, dzieląc się swoim know-how.

Wszystkie te działania docenił organizator konkursu „Firma Dobrze Widziana”.Społeczna odpowiedzialność biznesu nie ogranicza się tylko do konkretnych projektów. Jest to cała filozofia, która powinna przyświecać każdym, najdrobniejszym działaniom firmy. Chodzi przecież o nasze najbliższe otoczenie – o naszych klientów i pracowników. Chcielibyśmy aby to, co robimy, pozytywnie wpływało na ich życie – wyjaśnia Grzegorz Blachowski, PR Manager w Grupie GPEC.

Projekty Grupy GPEC są regularnie doceniane w rankingach firm społecznie odpowiedzialnych. W 2016 roku firma otrzymała tzw. Biały Listek CSR Tygodnika Polityka oraz zajęła 3. miejsce na Liście Firm Społecznie Odpowiedzialnych 2016. W 2017 r. działania Grupy wyróżniono m.in. w najnowszej edycji raportu „Odpowiedzialny biznes w Polsce 2016. Dobre praktyki” Forum Odpowiedzialnego Biznesu.

O konkursie Firma Dobrze Widziana:

Organizatorem konkursu, realizowanego pod patronatem Ministra Pracy i Polityki Społecznej, jest Business Center Club. Celem konkursu jest promowanie firm, które prowadzą biznes społecznie odpowiedzialny. Założeniem organizatorów jest również szerzenie wiedzy na temat społecznej odpowiedzialności biznesu i skutecznych metod komunikowania o prowadzonej przez firmę działalności społecznej.

Grupa GPEC

Lider branży ciepłowniczej na Pomorzu. W skład Grupy GPEC wchodzi 10 spółek, z Pomorza: GPEC, GPEC EKSPERT, GPEC ENERGIA, GPEC PLUS, GPEC PRO, GPEC SERWIS, GPEC STAROGARD, GPEC SYSTEM, GPEC TCZEW, Orchis Energia Sopot. Główną działalnością firmy, która istnieje na rynku już ponad 50 lat, jest dystrybucja i wytwarzanie ciepła. Gdańska firma znajduje się w pierwszej dziesiątce największych inwestorów na Pomorzu. Ponad 90% wybudowanych w 2013 r. w Gdańsku lokali mieszkaniowych korzysta z ciepła systemowego dostarczanego przez Grupę GPEC.

Grupa GPEC