budownictwo/nieruchomości ekonomia/biznes/finanse

27.04.2017 | Cushman & Wakefield
  • Agent Roku 2017 w EŚW w kategorii powierzchni handlowo-rozrywkowych
  • Firma Roku 2017 w EŚW w kategorii zarządzania nieruchomościami

Firma Cushman & Wakefield została wybrana Agentem Roku 2017 w Europie Środkowo-Wschodniej w kategorii powierzchni handlowo-rozrywkowych (CEE Retail & Leisure Agency Firm of the Year 2017) oraz Firmą Roku 2017 w kategorii zarządzania nieruchomościami (CEE Property Management Company of the Year 2017) w konkursie CEE Quality Awards zorganizowanym przez CEE Insight Forum we współpracy z Financial Times. Rozdanie nagród odbyło się 26 kwietnia w Warszawie. Firma Cushman & Wakefield pokonała 7 firm nominowanych do nagrody w kategorii powierzchni handlowych: CBRE, Colliers International, Engel und Voelkers, JLL, Newsec, REAS i Retmo. Z kolei w grupie kandydatów do nagrody dla najlepszej firmy zarządzającej nieruchomościami pokonała 9 firm: Grupę Apsys, BSC Real Estate Advisors, CBRE, Colliers International, ECE Projektmanagement, Echo Polska Properties, JLL, Knight Frank oraz SB Property Services.

Celem konkursu CEE Quality Awards jest uznanie i promowanie największych osiągnięć w branży nieruchomości we wschodzących krajach europejskich, która dołączają do grona regionalnych i międzynarodowych rynków inwestycyjnych. Nad przebiegiem przyznawania nagród czuwała renomowana międzynarodowa firma konsultingowa Deloitte.

Jonathan Hallett, Partner Wykonawczy, Dyrektor firmy Cushman & Wakefield odpowiedzialny za region Europy Środkowo-Wschodniej, powiedział: „Cushman & Wakefield aktywnie uczestniczy w rozwoju rynku handlowego w Europie Środkowej, a nagroda ta stanowi wyraz uznania dla pracowników firmy, którzy są liderami w naszej branży. Oferujemy także w pełni zintegrowane usługi zarządzania nieruchomościami oraz usługi doradztwa przy wsparciu naszych działów w całym regionie Europy Środkowo-Wschodniej. W ubiegłym i bieżącym roku zdobyliśmy rekordową ilość nowych zleceń dzięki oferowaniu usług na najwyższym poziomie. Jesteśmy wdzięczni klientom za okazane nam zaufanie i cieszymy się na dalszą współpracę”.

Jan Kotrbáček, Partner, Dyrektor działu powierzchni handlowych firmy Cushman & Wakefield na region Europy Środkowo-Wschodniej, powiedział: „Otrzymane wyróżnienie świadczy o naszym bardzo dynamicznym rozwoju w Europie Środkowo-Wschodniej. W ubiegłym roku sfinalizowaliśmy 1160 transakcji na łącznie 320 tys. m kw. oraz pozyskaliśmy nowe zlecenia dotyczące 640 tys. m kw. powierzchni. Oferujemy usługi pośrednictwa w wynajmie powierzchni handlowej na rzecz portfela liczącego obecnie 234 nieruchomości o ugruntowanej pozycji na rynku oraz ściśle współpracujemy z naszym działem zarządzania nieruchomościami handlowymi. Reprezentujemy także nowe znane firmy wchodzące na rynek, w tym między innymi Forever 21, Pupa, Tezyo, Philip Morris. Zapewniamy również wsparcie dla najemców już działających w regionie, w tym dla firm takich jak Foot Locker, Levi’s, Claire’s, Vodafone, KappAhl, AmRest, Camaieu, grupa Estee Lauder, VF Corporation”.

Christopher Rasiewicz, Partner, Dyrektor działu zarządzania nieruchomościami w firmie Cushman & Wakefield w Polsce, powiedział: „Ta nagroda świadczy o wysokich kompetencjach i dużej wiedzy pracowników z naszej globalnej sieci biur oraz potwierdza, że zapewniamy klientom w Europie Środkowo-Wschodniej najlepsze rozwiązania i usługi w zakresie zarządzania nieruchomościami. W dziale zarządzania nieruchomościami zatrudniamy 380 zaangażowanych pracowników. Obecnie zarządzamy ponad 3,5 mln m kw. powierzchni, z czego nieruchomości handlowe stanowią 1,66 mln m kw., biurowe – 1,08 mln m kw., a obiekty przemysłowe i logistyczne – 0,8 mln m kw. Świadczymy wysokiej jakości usługi na rzecz 5726 najemców w 196 nieruchomościach. Łączne przychody z najmu przekraczają 425 mln euro. Dzięki rozwojowi naszych systemów zarządzania w ostatnich 20 latach staliśmy się zaufanym doradcą klientów w zakresie analizy i interpretacji szczegółowych danych dotyczących nieruchomości oraz analiz porównawczych. W połączeniu z nowatorskim podejściem do zarządzania oferujemy indywidualnie dostosowane rozwiązania na potrzeby zarówno nieruchomości z kategorii premium, jak i repozycjonowania obiektów starszej generacji”.

O Cushman & Wakefield

Cushman & Wakefield jest wiodącą na świecie firmą świadczącą usługi na rynku nieruchomości komercyjnych. Wspiera klientów w podejmowaniu decyzji wpływających na sposób, w jaki ludzie pracują, robią zakupy i spędzają wolny czas. Dogłębna znajomość rynków lokalnych oraz globalna perspektywa naszych 45 tysięcy pracowników w ponad 70 krajach, a także wykorzystanie unikalnej platformy nowoczesnych rozwiązań, pozwalają najemcom i inwestorom na optymalizację wartości nieruchomości. Cushman & Wakefield należy do grupy największych firm doradczych na rynku nieruchomości komercyjnych na świecie. Jej przychody są szacowane na 6 mld USD. Do najważniejszych usług świadczonych przez firmę należą pośrednictwo w wynajmie powierzchni, kompleksowe zarządzanie nieruchomościami, obsługa transakcji na rynkach kapitałowych, zarządzanie obiektami (C&W Services), globalna obsługa najemców, zarządzanie inwestycjami i aktywami (DTZ Investors) oraz usługi w zakresie realizacji projektów i inwestycji deweloperskich, reprezentacji najemców, wyceny i doradztwa. W 2017 roku firma Cushman & Wakefield obchodzi stulecie swojej działalności – od 100 lat pomaga klientom w osiąganiu celów biznesowych. Więcej informacji na stronach www.cushwakecentennial.com i www.cushmanwakefield.com oraz na Twitterze: @CushWake.

O Cushman & Wakefield