styl życia zainteresowania/hobby zdrowie ekonomia/biznes/finanse

Pijąc wodę wspierasz podopiecznych Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce

27.04.2017 | SOS Wioski Dziecięce

Od 27 kwietnia do 30 czerwca kupując w marketach Kaufland Polska wodę Nestlé Pure Life, wspierasz podopiecznych Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce. Z każdej kupionej butelki 1 grosz zostanie przeznaczony na wyjazdy wakacyjne potrzebujących dzieci.

Wiosenna aura sprawia, że mamy więcej energii i chęci do działania. To także czas, kiedy zaczynamy uprawiać więcej sportu, z dnia na dzień robi się coraz cieplej, a co za tym idzie – pijemy więcej wody. Chyba każdy już wie, jak ważne jest nawadnianie organizmu dla jego właściwego funkcjonowania. A gdyby tak przy okazji dbania o swoje ciało, zrobić coś dobrego dla innych? Wystarczy, że robiąc zakupy w sklepach sieci Kaufland Polska, wybierzemy wodę Nestlé Pure Life. Z każdej kupionej butelki 1 grosz zostanie przeznaczony na wyjazdy wakacyjne podopiecznych Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce.

SOS Wioski Dziecięce od ponad 30 lat w Polsce pomaga dzieciom opuszczonym i pozbawionym rodzicielskiej opieki. Poza Wioskami SOS, czyli osiedlami domków jednorodzinnych, w których mieszka Mama lub Rodzice SOS opiekujący się 5-8 dzieci, Stowarzyszenie prowadzi m.in. Programy Umacniania Rodziny. To działania profilaktyczne skierowane do tych rodzin, które potrzebują pomocy, by wyjść z trudnej sytuacji życiowej. Dzięki otrzymanemu wsparciu dorośli zaczynają radzić sobie z problemami na tyle dobrze, że mogą zapewnić swoim dzieciom właściwą opiekę. I taki jest cel prowadzonych działań – by dzieci mogły zostać w rodzinie pochodzenia, by nie musiały przeżywać traumy związanej z rozstaniem.

W ramach Programów działają także świetlice środowiskowe, do których maluchy mogą przyjść, by w ciszy i spokoju odrobić lekcje, pobawić się z rówieśnikami, czy wziąć udział w darmowych zajęciach dodatkowych. Ponadto, organizowane są różnego rodzaju wspólne zabawy i wyjazdy. Dla tych dzieci to niezwykle ważne. Ważne, by zobaczyły inny świat, by mogły, tak samo jak ich koledzy, pojechać na wycieczkę i dzielić się wspomnieniami.

- Dla dzieci objętych wsparciem Programu każdy wyjazd to okno na świat. To ważne, by mogły oderwać się od swojej codzienności – nie zawsze kolorowej. By tak samo jak ich koledzy, mogły wspominać wakacje z uśmiechem na twarzy. Dla tych dzieci to nie tylko powód do radości. Dla tych dzieci wyjazd na wakacje to marzenie, które zdaje się być poza ich zasięgiem. – mówi Barbara Rajkowska, dyrektor krajowy Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce w Polsce.

Dlatego też akcja prowadzona przez sieć Kaufland i markę Nestlé Pure Life, jest tak ważna. To już druga edycja tej akcji. Zebrane fundusze pomogą wysłać na wyśnione wakacje dzieci z Programów Umacniania Rodziny. Dla każdego z nas to tylko kwestia wyboru wody w sklepie. Dla tych dzieci to spełnienie marzeń.

Kaufland jest partnerem strategicznym Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce już dwa lata. Przez cały ten czas regularnie udziela wsparcia finansowego, jak i rzeczowego. W tegorocznej akcji, już po raz drugi, partneruje mu marka wody źródlanej Nestlé Pure Life, znana ze swojej działalności na rzecz ochrony środowiska. Oprócz działań ukierunkowanych na oszczędzanie wody w swoich fabrykach, angażuje się także w działalność edukacyjną. Tylko w tym roku wolontariusze – pracownicy Nestlé, przeszkolili 1924 dzieci w zakresie ochrony zasobów wody w ramach tzw. „Wodnych Lekcji”.