wydarzenia technologie nauka/edukacja/szkolenia

Białostocczanie w Microsoftowej Kuźni Talentów. Konkurs Imagine Cup

24.04.2017 | TenderHut

Już 26 i 27 kwietnia odbędzie się finał prestiżowego konkursu Imagine Cup – największego startupowego konkursu dla studentów. Białostoccy studenci kierunków informatycznych z Politechniki i Uniwersytetu wielokrotnie brali w nim udział jako uczestnicy, a ci bardziej doświadczeni również jako mentorzy i jurorzy. Ich wspomnienia pokazują, jak bardzo branży IT potrzebna jest ta inicjatywa Microsoftu.

Konkurs Microsoftu organizowany jest od 2003 roku i przez ten czas zyskał opinię jednego z najbardziej liczących się w branży technologicznej. W ramach jego zmagań uczestnicy mogą prezentować swoje innowacyjne projekty na szerokim forum. Konkurs przyjmuje prace z 4 głównych działów: gier, projektów innowacyjnych, projektów społecznych i Smart City, czyli takich, które mogą przyczynić się do rozwoju miast i gospodarki lokalnej. To, o co walczą młodzi odkrywcy to mentoring specjalistów z danych dziedzin oraz środki finansowe na realizację i rozwój swojego projektu. Polskie reprezentacje biorą udział w tym przedsięwzięciu niemal od początku i już kilkakrotnie zdobywały różne nagrody i wyróżnienia.

Co się liczy w konkursie

Zapytaliśmy programistów z Białegostoku o ich doświadczenia z Imagine Cup. Odpowiedzi na pytanie dotyczące tego, co jest najważniejsze w przygotowaniach do zmagań konkursowych były podobne – liczą się pomysł, realizacja i prezentacja.

Marcin Bartoszuk, czterokrotny finalista krajowego etapu konkursu Imagine Cup, a w późniejszych latach mentor i juror konkursu: Na pewno jednym z najważniejszych czynników jest pomysł. Ale jak wiadomo, dobry pomysł to nie wszystko. Liczy się również jego dobra realizacja, stworzenie projektu, którym da się przekonać jury, a w przyszłości klientów, którzy byliby zainteresowani zakupem takiego produktu.

Arkadiusz Kondratiuk, czterokrotny finalista krajowego etapu konkursu Imagine Cup.: Nawet perfekcyjnie wykonana aplikacja nie ma w tym konkursie szans, jeśli pomysł nie ma tego „czegoś”. Imagine Cup nie wygra projekt np. wypożyczalni książek. „Imagine” do czegoś zobowiązuje.

Mariusz Dobrowolski: Niewątpliwie Imagine Cup to konkurs technologiczny, ale aspekt biznesowy jest niemniej ważny. Dlatego przygotowywać trzeba zarówno sam projekt, system czy aplikację jak i poważnie zastanowić się nad biznesplanem. Od paru lat Microsoft umożliwia zespołom zakwalifikowanym w pierwszym etapie uczestnictwo w profesjonalnych szkoleniach z zakresu prezentacji i biznesu, z których na pewno warto skorzystać, bo nawet najlepszy pomysł nie zainteresuje, jeśli nie będzie odpowiednio zaprezentowany.

Zupełnie nowe możliwości

Wszyscy uczestnicy konkursu, również Ci, którzy nie zaszli w nim zbyt daleko, zgodnie podkreślają, że dzięki podjęciu wyzwania Microsoftu i samemu udziałowi w konkursie odnieśli realne zawodowe korzyści.

Arkadiusz Kondratiuk: Gdybym nie wziął udziału w Imagine Cup, nigdy nie nawiązałbym kontaktów biznesowych, jakie obecnie posiadam i nigdy nie założyłbym własnej firmy. Udział w konkursie to po prostu jeszcze jedna okazja do dynamicznego rozwoju kariery.

Mariusz Dobrowolski: Oprócz dobrej zabawy, znajomości i świetnych wspomnień może okazać się, że projekt przerodzi się w coś więcej, a kumple z zespołu zostaną współwłaścicielami jednej firmy. Warto podjąć wysiłek dla takich szans.

Kamil Mijacz: Konkurs Microsoftu okazał się dla mnie możliwością poszerzenia kontaktów biznesowych, ale także zapoznania się z konkurencją na rynku. Ważna była także nauka wystąpień i prezentacji swoich produktów, jaką wyniosłem z uczestnictwa w tym wydarzeniu.

Rady dla przyszłych uczestników

Wszyscy rozmówcy twierdzą, że udział w Imagine Cup był dla nich wspaniałym i cennym doświadczeniem. Dla kolejnych chętnych do stanięcia w eliminacjach mają kilka rad.

Mariusz Dobrowolski mówi o tym, jak ważny na drodze do sukcesu jest odpowiednio dobrany zespół:  Widziałem wiele przypadków, gdy dla niektórych konkurs kończył się szybciej niż się zaczął właśnie z powodu braku chemii między członkami teamu. Ważne jest, aby zespół miał odpowiednie kompetencje, ale jeszcze ważniejsze jest to, aby członkowie chcieli ze sobą pracować i umieli się komunikować. Dobra atmosfera jest ważnym czynnikiem we wspólnej pracy.

Marcin Bartoszuk z punktu widzenia sędziego w konkursie radzi, w jaki sposób należy budować swój zespół, by móc dobrze się zaprezentować: W zespole potrzebny jest lider, który będzie w stanie wspierać wszystkich członków. Taką rolę często pełni mentor. W związku z tym, że jest to konkurs innowacyjny i technologiczny, zespół powinien się składać z osób, które myślą nieszablonowo i mają pewien background techniczny. Nie chodzi o to, żeby być alfą i omegą w danej technologii, bo ten konkurs jest też doskonałym miejscem i czasem na poszerzenie swojej wiedzy technologicznej. Dodatkowo w zespole powinien znaleźć się dobry projektant interfejsu, który będzie w stanie stworzyć szatę graficzną, która spodoba się docelowym użytkownikom produktu. No i oczywiście potrzebna jest też osoba, która będzie w stanie taki produkt zaprezentować i sprzedać.

Arkadiusz  Kondratiuk mówi z kolei, przy okazji konkursu dobrze jest korzystać ze wsparcia Microsoftu: Warto  brać wszystko, co oferuje Microsoft jako wsparcie przedfinałowe. Mam na myśli nie tylko szkolenia, ale także rady i sugestie prowadzących oraz sędziów. To procentuje w przyszłości.

Wszyscy rozmówcy z przyjemnością wspominający czas, kiedy jako studenci brali udział w konkursie Imagine Cup, obecnie pracują w SoftwareHut: Marcin Bartoszuk jako Business Development Executive, Arkadiusz Kondratiuk jako Project Manager, Mariusz Dobrowolski i Kamil Mijacz jako Software Developerzy.

Marka SoftwareHut jako największy software house w Białymstoku zaangażowała się w sponsoring tegorocznej edycji Imagine Cup – Jako firma stawiamy na ludzi, którzy wciąż chcą się rozwijać i dzielić swoimi dokonaniami z innymi. Cieszymy się, że ludzie, którzy brali udział w Microsoftowych zapasach są obecnie częścią naszego zespołu. Wspieranie konkursu Microsoftu to działanie na korzyść całej branży, więc zaangażowaliśmy się w to z przyjemnością – mówi Robert Strzelecki, prezes SoftwareHut, który będzie jednym z sędziów w krajowych finałach Imagine Cup 2017.

Mateusz Andrzejewski, obecnie udziałowiec i członek zarządu SoftwareHut, ale przede wszystkim za czasów studenckich wielokrotny uczestnik Imagine Cup: Niewątpliwie największy sukces w białostockiej historii Imagine Cup odniósł Piotr Psyllos – absolwent Politechniki Białostockiej, który w 2016 roku był laureatem  krajowego i finalistą centralnego etapu Imagine Cup w Seattle, dzięki projektowi sztucznego oka dla niewidomych. Ciekaw jestem, jakiego geniusza wyłoni tegoroczna edycja konkursu sponsorowana przez SoftwareHut.

Otwartość na nowe wyzwania, wymiana doświadczeń i działanie na rzecz propagowania wiedzy to główne cele, jakie w dzisiejszych czasach powinny przyświecać branży nowych technologii. Jest to bowiem podstawą ciągłego rozwoju. SoftwareHut rozumie te dążenia i dlatego czynnie wspiera inicjatywy, takie jak konkurs Imagine Cup.

W skład grupy kapitałowej TenderHut S.A. wchodzą 3 kooperujące ze sobą spółki zależne z branży IT. SoftwareHut specjalizuje się w projektowaniu, dostosowywaniu i rozwijaniu systemów informatycznych (portale www, aplikacje mobilne, systemy dedykowane i wiele innych) oraz oferuje usługi szeroko rozumianego outsourcingu IT. Solution4Labs świadczy usługi implementacji oraz dostosowywania systemów klasy LIMS do indywidualnych potrzeb laboratoriów. LegalHut świadczy usługi doradztwa prawnego i merytorycznego w zakresie zamówień publicznych oraz postępowań przetargowych w obszarze usług i produktów IT.