wydarzenia środowisko naturalne/ekologia technologie

Światowy Dzień Ziemi – sprzęt AGD pomoże Ci zadbać o środowisko

22 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Ziemi. Ta coroczna akcja na rzecz promowania ochrony środowiska oraz ekologicznych postaw ma na celu przypomnieć nam, jak ważne jest nasze naturalne otoczenie. Wyrazem troski o naszą planetę są nie tylko proste przyzwyczajenia związane z oszczędzaniem wody czy prądu. Wybierając energooszczędne sprzęty AGD również możemy oszczędzać te cenne surowce, a tym samym dbać o środowisko. Jak sprzęt w naszej kuchni lub łazience może dbać o ekologię? Za pomocą nowych technologii.

Etykieta energetyczna prawdę Ci powie

Nadmierne zużycie energii elektrycznej czy wody to już nie tylko kwestia ekologii, ale również domowych finansów. Tym bardziej więc powinniśmy zwracać uwagę na energooszczędne rozwiązania stosowane w sprzętach domowych. Najwięcej na ten temat powie nam etykieta energetyczna. Informacje w niej zawarte pozwolą nam ocenić, czy sprzęt jest energooszczędny oraz obliczyć, ile będzie nas kosztowała jego eksploatacja. Obecnie na rynku dostępne są urządzenia o klasie energetycznej A+++, co w przypadku lodówki, zmywarki czy pralki pozwala na spore oszczędności energii elektrycznej. Co ważne, klasa energetyczna ma duże znaczenie w urządzeniach stale podłączonych do prądu, takich jak np. chłodziarka. A także tych, które są często uruchamiane, a ich cykl pracy trwa do kilku godzin. Zakup sprzętu o wyższej klasie energetycznej stanowi wyraz troski o środowisko, warto jednak przyjrzeć się też dodatkowym funkcjom w sprzęcie AGD, które powstały z myślą o ekologii.

Oszczędzaj z Eco Bubble™ i Waterwall™

18-Best05_Compo 4.tif

Pralka i zmywarka to urządzenia, które w niektórych domach pracują nawet codziennie. Poza energią elektryczną pobierają też wodę, dlatego warto wybrać takie urządzenia, które zostały wyposażone w nowoczesne rozwiązania w zakresie oszczędzania tych cennych surowców. Technologia Eco Bubble™ pozwala na usuwanie plam, nawet w niskiej temperaturze. Jeszcze przed rozpoczęciem cyklu prania detergent, łącząc się z wodą oraz powietrzem, rozpuszcza się i tworzy aktywną pianę, która trafia do bębna pralki. Aktywna piana wnika w tkaniny dużo szybciej niż w przypadku prania w tradycyjnych pralkach, a my unikamy kosztownego podgrzewania wody, jak i długich cykli prania. Zastosowanie technologii Waterwall™ w zmywarkach pozwala na dokładne umycie wszystkich naczyń, nawet tych ustawionych przy brzegach. A to za sprawą utworzenia silnej ściany wody, która dociera do wszystkich miejsc w zmywarce, dając pewność, że nie trzeba będzie powtórnie zmywać i tym samym ponownie pobierać wodę.

Nic się nie zmarnuje dzięki No Frost i Twin Cooling Plus™

54-Good06_Compo 2 (5).jpgMarnowanie żywności również nie służy naszej planecie, warto więc zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, które pozwalają na przechowywanie jedzenia w optymalnych do tego warunkach. Z pomocą przychodzi technologia Twin Cooling Plus™. Zastosowanie dwóch osobnych parowników w chłodziarce i zamrażalniku podwyższa poziom wilgotności w części chłodzącej, dzięki czemu żywność pozostaje dłużej świeża. Osobne wentylatory i systemy chłodzenia zapobiegają także mieszaniu się zapachów. Z kolei No Frost, czyli system ciągłego obiegu powietrza wewnątrz urządzenia, usuwa wilgoć i eliminuje powstawanie szronu i lodu. W ten sposób unikamy czasochłonnego mycia i rozmrażania lodówki.

Digital Inverter, czyli silnik na lata

Silniki Digital Inverter to gwarancja wydajnej, trwałej i energooszczędnej pracy urządzenia. Sprzęty wyposażone w tego typu silniki cechuje znacznie mniejsze zużycie energii, niż w przypadku uniwersalnych silników. Dodatkową zaletą jest jego cicha praca, dzięki czemu urządzenie może pracować w nocy nie zakłócając spokoju. Silnik Digital Inverter zastosowany w lodówkach ma możliwość regulacji obrotów, więc pracuje z taką mocą, jaka jest potrzebna. To pozwala na zmniejszenie nawet do 30% poboru energii w stosunku do klasycznych chłodziarek.

Troskę o naszą planetę warto zacząć od własnego domu. Nie zapominajmy też, że w dbaniu o ekologię mogą pomóc nowe technologie zastosowane w sprzętach, z których korzystamy na co dzień.

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie

Samsung Electronics Co., Ltd. inspiruje ludzi na całym świecie i kształtuje przyszłość dzięki innowacyjnej technologii. Firma redefiniuje świat telewizorów, urządzeń ubieralnych, smartfonów, tabletów, aparatów fotograficznych, drukarek, sprzętu medycznego, rozwiązań sieciowych, półprzewodników i rozwiązań LED. Samsung jest również liderem w rozwoju Internetu Rzeczy, ze szczególnym uwzględnieniem takich zagadnień jak Smart Home i Digital Health. Spółka zatrudnia 319 000 pracowników w 84 krajach, a roczna wartość sprzedaży jej produktów wynosi 196 miliardów dolarów. Chcesz odkryć więcej? Odwiedź www.samsung.pl i news.samsung.com

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie