handel transport ekonomia/biznes/finanse

OPONEO: Uruchomienie sprzedaży na Węgrzech

28.03.2017 | Oponeo

28 marca 2017 roku OPONEO.PL S.A. zrealizowała pierwsze zamówienie złożone przez nowy, zagraniczny sklep internetowy Oponeo.hu.

Obecnie firma działa m.in. w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Austrii, Włoszech, Hiszpanii i Holandii. Grupa odnotowuje stałe wzrosty liczby zamówień poprzez działające już sklepy internetowe w Europie. Węgry to czternasty rynek europejski, na którym OPONEO.PL sprzedaje opony i felgi przez internet.

Według raportu  Hungary Tyre Market Forecast & Opportunities, potencjał rynku opon w tym kraju ma wzrosnąć o 8% do 2020 roku, co zdecydowanie przewyższa europejską średnią. Segment opon osobowych do aut osobowych stanowi ponad 90% udziału w rynku opon.

- Sprzyjające położenie geograficzne w Europie Środkowej oraz rosnący rynek motoryzacyjny sprawiają, że możemy postrzegać rynek węgierki jako obiecujący dla branży automotive – mówi Ernest Pujszo, Członek Zarządu OPONEO.PL S.A. Największe koncerny oponiarskie takie jak Bridgestone, Hankook czy Michelin dostrzegły już potencjał tego kraju otwierając tam swoje fabryki – dodaje.

Penetracja Internetu na Węgrzech sięga 68%, a szacuje się, że do 2021  roku może sięgnąć 80%. W ostatnich latach wartość rynku e-commerce na Węgrzech sukcesywnie wzrastała.

Dalsza strategia rozwoju GK OPONEO.PL zakłada intensyfikowanie sprzedaży zagranicznej.

PR & IR Manager, Oponeo
Monika Siarkowska

monika.siarkowska@oponeo.pl

tel: +48 52 374 03 94

OPONEO.PL S.A. od 2007 roku jest spółką notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. Firma jest liderem w sprzedaży internetowej opon na polskim rynku. Spółka oprócz serwisów dedykowanych polskim klientom, takich jak: Oponeo.pl, Opony.com, Opony.pl, Motostrada.pl, Felgi.pl posiada również ponad 20 sklepów zagranicznych. Marką spółki i jej głównym portalem jest Oponeo.pl. Firma jest także właścicielem firmy prowadzącej serwis motoryzacyjny Autocentrum.pl. Dodatkowe informacje na stronie www.oponeo.pl.

więcej z kategorii handel