styl życia zdrowie sprawy społeczne

Czy możemy uchronić się przed chorobami cywilizacyjnymi?

Współczesny tryb życia czyli stres, wysokoprzetworzona dieta, stosowanie używek czy brak aktywności fizycznej prowadzą do wielu zagrożeń ze strony chorób cywilizacyjnych. Nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, otyłość, nietolerancje i alergie pokarmowe, ale także depresja to coraz częściej występujące schorzenia. Okazuje się, że za ich rozwój mogą być odpowiedzialne bakterie znajdujące się w jelitach.

Z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że każdego roku 16 milionów[1] ludzi na świecie umiera przedwcześnie na skutek chorób cywilizacyjnych. Wg WHO ograniczenie tej epidemii jest możliwe dzięki działaniom profilaktycznym. Naukowcy zwracają uwagę, że jednym z czynników mających wpływ na rozwój chorób cywilizacyjnych jest brak równowagi mikroflory jelitowej.

Prawidłowo funkcjonująca mikroflora jelitowa pełni szereg prozdrowotnych funkcji, które są kluczowe w profilaktyce chorób, szczególnie tych związanych z szybkim postępem przemysłowym, tzw. chorób cywilizacyjnych – mówi dr Patrycja Szachta, ekspert programu PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII. Wymienić tu można m.in.: stymulowanie układu odpornościowego, co ma wpływ na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób z autoagresji, czy neutralizacja toksyn, które dostają się do przewodu pokarmowego wraz ze spożywaną żywnością. W zachowaniu odpowiedniej równowagi pomiędzy „dobrymi” i „złymi” bakteriami znajdującymi się w jelicie pomagają probiotyki i prebiotyki.

Dlatego właśnie eksperci IV edycji programu edukacyjnego PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII uczą co to są „dobre” bakterie, jak o nie dbać i dlaczego warto to robić.

[1] http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/184688/1/9789241509459_eng.pdf?ua=1

informacje o firmie

 

Informacje o programie

PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII to program, organizowany od 2014 roku, skierowany do dzieci i nauczycieli szkół podstawowych, a tegoroczna edycja także do przedszkoli. Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez propagowanie zdrowego stylu życia. Organizatorem programu jest firma Crispy Natural, produkująca smaczne, chrupiące chipsy z polskich jabłek, truskawek, pomidorów, marchwi, buraków czy topinamburu.

Patronat honorowy nad programem PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII objął Rzecznik Praw Dziecka. Pozostali patroni to: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz czasopisma: Baby Junior, Życie Szkoły, Wychowanie w Przedszkolu, Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.

Partnerem akcji jest Foods by Ann - marka Anny Lewandowskiej, która jest producentem zdrowych batoników bez dodatku cukru, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach.

informacje o firmie

 

Informacje o programie

PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII to program, organizowany od 2014 roku, skierowany do dzieci i nauczycieli szkół podstawowych, a tegoroczna edycja także do przedszkoli. Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez propagowanie zdrowego stylu życia. Organizatorem programu jest firma Crispy Natural, produkująca smaczne, chrupiące chipsy z polskich jabłek, truskawek, pomidorów, marchwi, buraków czy topinamburu.

Patronat honorowy nad programem PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII objął Rzecznik Praw Dziecka. Pozostali patroni to: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz czasopisma: Baby Junior, Życie Szkoły, Wychowanie w Przedszkolu, Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.

Partnerem akcji jest Foods by Ann - marka Anny Lewandowskiej, która jest producentem zdrowych batoników bez dodatku cukru, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach.