wydarzenia sprawy społeczne ekonomia/biznes/finanse

Bankomaty Euronet wspierają Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy

12.01.2017 | Euronet

W tym roku ponownie Euronet wesprze Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W weekend 14‑15 stycznia ponad 6 tysięcy bankomatów i wpłato-bankomatów  w całej Polsce dołączy do grona kwestujących, umożliwiając przekazanie darowizny za pośrednictwem karty płatniczej oraz gotówką. Dodatkowo, Euronet rozpoczął bezterminową współpracę z WOŚP, co umożliwi wspieranie celów fundacji nie tylko podczas Finału, ale przez cały rok.

W tym roku transakcje można realizować nie tylko przy pomocy karty, ale również w formie wpłaty gotówkowej. W przypadku transakcji realizowanej przy pomocy karty, minimalna kwota wpłaty to 1 zł, w przypadku gotówki to 10 zł. Dla obydwu metod maksymalna kwota donacji wynosi 500 zł. Dochód z tegorocznego zbiórki będzie przeznaczony na ratowanie życia i zdrowia dzieci na oddziałach ogólnopediatrycznych oraz na zapewnienie godnej opieki medycznej seniorom.

– Przyłączamy się do akcji prowadzonej przez WOŚP już po raz drugi. Wierzymy, że delegując do wsparcia Fundacji ponad 6 tysięcy wolontariuszy w postaci naszych urządzeń, pomagamy dotrzeć Orkiestrze do jeszcze szerszej grupy ludzi o wielkich sercach., W tym roku zbudowaliśmy również specjalną strefę Euronet z urządzeniami naszej sieci  na placu Defilad, która ma ułatwić przekazywanie darowizn  w tym miejscu oraz promować i popularyzować tę formę przekazywania darowizn wspierania szczytnych celów  – komentuje Marek Szafirski, Prezes Zarządu Euronet Polska. - To wyjątkowo wygodna możliwość dołączenia się do zbiórki z uwagi na to, że można jej dokonać przy standardowym podejmowaniu środków z konta. Będą do tego zachęcać specjalne ekrany powitalne z charakterystycznym sercem akcji oraz przyciskiem  „Wpłać darowiznę”, który przeniesie do ekranu transakcyjnego – dodaje.

Przekazanie darowizny na WOŚP jest wyjątkowo proste

Specjalnie na 25 finał na wszystkich urządzeniach sieci Euronet na ekranie powitalnym będą widoczne logotypy Fundacji, dzięki czemu od razu będzie można dokonać wpłaty darowizny na WOŚP. Wszystkie urządzenia sieci Euronet będą w dniach 14-15 stycznia wyświetlać serce fundacji wraz z opcją „Wpłać darowiznę”. Korzystając  z urządzenia wystarczy standardowo włożyć kartę płatniczą i wpisać kod PIN, a następnie kwotę przekazywanej darowizny. Podobna procedura dotyczy wpłatomatów i wpłat darowizny w gotówce. Euronet nie nalicza żadnych opłat ani prowizji od tych transakcji. Ewentualne opłaty mogą naliczać jedynie niektóre banki – wydawcy karty.  Informacje te można sprawdzić w tabeli opłat i prowizji bądź w oddziale danego banku.