wydarzenia zdrowie

Sprawdź swoje serce

12.01.2017 | Falck

Centrum Medyczne Falck w Gdańsku, zaprasza na bezpłatne badania EKG i konsultacje lekarskie. W ramach akcji Teraz Serce, mieszkańcy Gdańska będą mieli okazję przebadać swoje serca.

Badania odbędą się w sobotę, 14. stycznia, w godzinach 10-18, w Centrum Handlowym Auchan, przy ul. Szczęśliwej 3 w Gdańsku.

Corocznie około 170 tys. Polaków umiera z powodu chorób serca. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego choroby i powikłania kardiologiczne są przyczyną niemal 46% wszystkich zgonów. Dotyczy to osób w każdym wieku.

Choroby serca można wykryć wykonując nieinwazyjne badanie EKG. Dzięki takiemu badaniu lekarz może stwierdzić, czy występują zaburzenia rytmu serca, zaburzenia przewodzenia lub niedokrwienie. Powinny je wykonać szczególnie osoby, które znajdują się w grupie ryzyka i zagrożone są wystąpieniem zawału serca.

Czynniki ryzyka rozwoju choroby wieńcowej i zawału to:

• nadciśnienie tętnicze
  • cukrzyca
  • otyłość
  • wysoki poziom cholesterolu
  • stres
  • wiek powyżej 45 lat i czynniki genetyczne (historia zachorowań w najbliższej rodzinie)

Jak zadbać o serce?

1. Wybierz zdrową dietę i kontroluj masę ciała
  2. Pozwól sobie na chwilę relaksu każdego dnia
  3. Bądź aktywny fizycznie
  4. Oczyść organizm – ogranicz używki, pij dużo wody
  5. Wykonuj badania profilaktyczne

Badania profilaktyczne i konsultacje lekarskie, 14. stycznia 2017 r., 10-18

Centrum Handlowe Auchan, ul. Szczęśliwa 3, Gdańsk

Bezpłatna Podstawowa Opieka Zdrowotna w Falck

Opieka medyczna dla seniorów

Pakiety badań profilaktycznych

O Falck Medycyna

Falck jest największym dostawcą usług ratownictwa medycznego w Polsce oraz istotnym podmiotem zapewniającym opiekę medyczną dla firm, osób prywatnych oraz instytucji publicznych. Na terenie całego kraju Falck posiada 25 placówek medycznych, 66 stacji pogotowania ratunkowego oraz 150 nowoczesnych ambulansów. Zatrudniając 3000 osób, Falck zapewnia usługi dla ponad 2,5 miliona osób.

Działalność operacyjna spółki podzielona jest na dwie części: ratownictwo medyczne oraz nowoczesna opieka medyczna.

www.falck.pl

O Falck Medycyna