wydarzenia polityka sprawy społeczne

1050 Szkół Przyjaznych Rodzinie na 1050-lecie Chrztu Polski

„Szkoła wolna od homopropagandy” to hasło konferencji prasowej, która odbyła się 27 października 2016 roku w Sejmie RP.

Podczas konferencji wystąpił poseł Piotr Uściński, który jest przewodniczącym Parlamentarnego Zespołu na Rzecz Polityki i Kultury Prorodzinnej, Paweł Kwaśniak - prezes Centrum Wspierania Inicjatyw dla Życia i Rodziny oraz Sylwia Zborowska – przedstawicielka Konfederacji Kobiet RP.

Prelegenci mówili o Programie Szkoła Przyjazna Rodzinie, który jest dobrym antidotum na coraz powszechniejsze deprawacyjne zachowania środowisk lewicowych np.  akcji Kampanii Przeciw Homofobii pod nazwą „Tęczowy Piątek”.

Program Szkoła Przyjazna Rodzinie ma na celu propagowanie wartości prorodzinnych, wychowanie młodego pokolenia do odważnego, odpowiedzialnego oraz pełnego szacunku podejmowania w dorosłym życiu ról żony i męża i a także matki i ojca. Ponadto projekt zakłada czynną współpracę między rodzicami a szkołą, gdzie ta druga pełni rolę wspomagającą w procesie wychowania. Podczas konferencji mówił o tym Paweł Kwaśniak: „Program Szkoła Przyjazna Rodzinie jest tym projektem, który ma wzmacniać relacje rodzin i szkół”.

W Programie jest już ponad 1050 szkół i innych placówek wychowawczych. Centrum Wspierania Inicjatyw dla Życia i Rodziny zachęca dyrektorów szkół i przedszkoli a także rodziców dzieci w wieku szkolnym do podjęcia działań w celu uzyskania przed poszczególne placówki edukacyjne Certyfikatu Szkoły Przyjaznej Rodzinie lub Przedszkola Przyjaznego Rodzinie. Certyfikat jest bowiem gwarancją bezpieczeństwa dzieci przed naporem homopropagandy oraz ideologii gender.