zainteresowania/hobby internet technologie media/marketing/reklama

Komunikacja firm w nowym wymiarze – Newspoint i netPR.pl łączą siły

01.03.2016 | Newspoint

Newspoint i netPR.pl podpisały umowę o współpracy, która w najbliższych tygodniach zaowocuje pojawieniem się nowej usługi dla firm. Integracja systemów prasowych i monitoringu mediów pozwoli efektywniej zarządzać swoją komunikacją.

Współczesne media wciąż ewoluują. Internet i media społecznościowe na stałe zmieniły dynamikę profesjonalnej komunikacji. Mamy dostęp do coraz większej ilości danych. Głównym wyzwaniem staje się ich analiza i przełożenie jej na skuteczne działania. Wspólna usługa to narzędzie, które ma w tym pomóc.

Co daje połączenie platformy monitoringu (śledzenie wzmianek we wszystkich mediach, automatyczne raporty i powiadomienia, dostęp do 10-letniego archiwum) z możliwościami komunikacyjnymi systemów prasowych (biura prasowe, centra informacji powiązane z witryną firmy, integracja z infoWire.pl, mailing, budowa zasięgu przez social media)? Lepszą analitykę dotychczasowych działań oraz możliwość obserwacji publicznej dyskusji i szybkiego reagowania na kryzysy lub popularne trendy.

Użytkownicy będą mogli zarządzać całą swoją komunikacją i widzieć jej efekty w jednym miejscu – mówi Jacek Partyka, odpowiedzialny w netPR.pl za wdrożenie projektu. - Będzie można sprawdzić, jak podjęte działania (np. informacja prasowa czy mailing) przełożyły się na liczbę publikacji czy ich wydźwięk. Analiza dotychczasowych kampanii pozwoli lepiej przygotować się do przyszłych, co jest prawdziwym wyzwaniem w czasach big data.

Dziś trudno mówić o profesjonalnej komunikacji, jeśli nie wiemy, co w sieci "piszczy" – mówi Robert Stalmach, prezes Newspoint. – Do tej pory monitoring mediów funkcjonował jako zewnętrzna usługa wspierająca. Teraz wymagającym klientom chcemy dać więcej, umożliwiając im integrację informacji pochodzących z naszej usługi z zestawem narzędzi wspomagających cały proces komunikacyjny.

Tego rodzaju współpracę planowaliśmy nawiązać już dawno. Od potencjalnego partnera oczekiwaliśmy jednak, oprócz jakości usługi monitoringu, nowoczesnego interfejsu programistycznego i myślenia kategoriami jutra. Newspoint sprawdził się na wszystkich polach - mówi Marek Woźniak, prezes netPR.pl. – To naturalna droga rozwoju rynku usług, które oferujemy od 15 lat – podsumowuje.

Pilotażowa wersja usługi pojawi się już w marcu. Narzędzie będzie sukcesywnie wzbogacane o nowe funkcjonalności i integrowane z pozostałymi wtyczkami netPR.pl. Pojawi się np. możliwość przeglądania historii publikacji danego autora czy bezpośredniego kontaktu z nim za pomocą mediów społecznościowych.

Analyst, Newspoint

kamil.niedbala@newspoint.pl

***

netPR.pl sp. z o.o. jest firmą technologiczną, która oferuje oprogramowanie internetowe wspomagające komunikację jako usługę w tzw. chmurze. Specjalizuje się w rozwijaniu systemów prasowych, telewizji internetowych, blogów korporacyjnych i serwisów relacji inwestorskich.

infoWire.pl jest pierwszym w Polsce serwisem dystrybucji informacji dla mediów, obejmującym treści redakcyjne wideo oraz komunikaty i materiały prasowe kilkuset firm. Oferuje również usługę dystrybucji materiałów wideo w jakości telewizyjnej. Tworzy programy do wykorzystania w telewizjach konwencjonalnych i internetowych. Dysponuje profesjonalnie wyposażonym studiem telewizyjnym.

Newspoint sp. z o.o. świadczy kompleksowe usługi związane z badaniami mediów: monitoring internetu (media społecznościowe i serwisy internetowe - unikalne, 10-letnie archiwum danych), monitoring prasy, radia i telewizji, sprzedaż danych, pogłębione raporty i analizy medialne oraz usługi badawcze w oparciu o ilościową (CAWI) i jakościową analizę treści (FGI i IDI). Oferuje najwyższą jakość danych na polskim rynku, unikalne pokrycie języków zagranicznych (75 języków ze 170 krajów świata) i największy zakres monitorowania (ponad 10 tysięcy polskich i 150 tysięcy zagranicznych serwisów internetowych; 30 mln źródeł social media).

Analyst, Newspoint

kamil.niedbala@newspoint.pl