nowe produkty/usługi zainteresowania/hobby kultura/sztuka/rozrywka

Premiera książki „Sztuka w naszym wieku”

Sztuka w naszym wieku została wydana przez Fundację Sztuki Polskiej ING, która właśnie obchodzi swoje 15-lecie. Dzieła sztuki prezentowane w książce pochodzą z kolekcji Fundacji oraz Zachęty-Narodowej Galerii Sztuki. Książka jest dostępna w wielu księgarniach muzealnych oraz wybranych księgarniach internetowych.

Sztuka w naszym wieku to złożona z miniesejów opowieść o świecie sztuki współczesnej. Bogato i zaskakująco ilustrowana reprodukcjami dzieł współczesnych polskich artystów stanowi świetną propozycję dla wszystkich, którzy chcieliby lepiej zrozumieć mechanizmy rządzące dzisiejszym „art worldem”. Czy sztuka musi być ładna? Jak odróżnić sztukę od tego, co tylko wygląda jak sztuka? Czy artyści żyją ze sztuki i z czego się biorą ceny ich dzieł? W zabawnych lub poważnych, często prowokacyjnych tekstach, profesjonaliści udzielają odpowiedzi na te i inne pytania o sztukę współczesną. Wśród autorów znajdziemy dyrektorkę Zachęty Hannę Wróblewska, wicedyrektora Muzeum Sztuki Nowoczesnej Sebastiana Cichockiego, artystę Oskara Dawickiego, galerzystę i pisarza Łukasza Gorczycę, historyk sztuki Marię Poprzęcką, galerzystę Dawida Radziszewskiego, krytyków sztuki Dorotę Jarecką, Jakuba Banasiaka, Karola Sienkiewicza i Iwo Zmyślonego, dyrektorkę BWA Tarnów Ewę Łączyńską-Widz, kolekcjonera Krzysztofa Nowakowskiego, kuratorów Martę Czyż, Klarę Czerniewską i Szymona Żydka oraz prezes Fundacji Sztuki Polskiej ING Kamilę Bondar.

Autorem oprawy graficznej publikacji jest Jakub de Barbaro.

Celem Fundacji Sztuki Polskiej ING jest wspieranie rozwoju polskiej sztuki współczesnej, w szczególności twórczości młodych artystów, czemu służy m.in. tworzenie kolekcji dzieł sztuki i udostępnianie jej. Zbiory Fundacji Sztuki Polskiej ING to jedna z pierwszych polskich kolekcji korporacyjnych, powstała przy wsparciu merytorycznym Zachęty – Narodowej Galerii Sztuki. Składają się na nią obecnie 159 dzieł sztuki, reprezentowanych głównie przez malarstwo, ale również przez fotografie, rysunki, prace wideo i rzeźbę. Obok klasyków takich jak Włodzimierz Pawlak, Stefan Gierowski, Jarosław Fliciński, Zbigniew Libera, w kolekcji znajdują się prace artystów młodego pokolenia, w tym Wilhelma Sasnala, Rafała Bujnowskiego, Michała Budnego, Jakuba Juliana Ziółkowskiego i wielu innych. Kolekcja prezentowana jest na stronie www.ingart.pl, a składające się na nią prace są często wypożyczane na wystawy w Polsce i za granicą.

Starszy Menedżer ds. Komunikacji, ING Bank Śląski

magdalena.ostrowska1@ingbank.pl