ekonomia/biznes/finanse

PZU podpisał umowę nabycia akcji Alior Bank

30.05.2015 | Grupa PZU

Zawarta 30.05.2015 roku umowa przewiduje nabycie 25% akcji Alior Banku posiadanych przez spółki: Alior Lux S.àr.l. & Co SCA oraz Alior Polska Sp. z o.o.

Grupa PZU ze względu na swoją silną pozycję kapitałową ma okazję w ten sposób zrealizować zobowiązanie do wzrostu wartości Grupy. Dzięki zyskom inwestycyjnym może wygenerować dodatkową wartość dla akcjonariuszy. Inwestycja nie wpłynie na wysokość dywidendy za rok 2014.

- Wielokrotnie podkreślaliśmy, że jednym z naszych kluczowych celów jest budowanie wartości Grupy PZU dla akcjonariuszy. Możliwości znaczącego wzrostu na rynku ubezpieczeniowym są obecnie mocno ograniczone, stąd inwestycja PZU w aktywa bankowe. Bardzo się cieszę, że możemy dziś ogłosić, że to PZU, mocny, polski inwestor nabył akcje Alior Banku. Wielokrotnie podkreślałem, że PZU jest zainteresowany udziałem w takich przedsięwzięciach na rynku kapitałowym, które przy odpowiednim poziomie bezpieczeństwa przyniosą ponadprzeciętne zyski naszym właścicielom – powiedział Andrzej Klesyk, prezes PZU.

- Dzisiejsza akwizycja jest pierwszym krokiem do konsolidacji polskiego sektora bankowego z udziałem Grupy PZU. W dalszym ciągu jesteśmy zainteresowani inwestycjami w tym obszarze. Nabycie znaczącego udziału w Alior Banku pozwoli nam stworzyć platformę do konsolidacji rodzimego sektora bankowego. W efekcie umożliwi nam uzyskanie premii wynikającej z faktu bycia liderem tych procesów. Będzie to istotnym elementem wzrostu wartości Grupy PZU w kolejnych latach – dodał Andrzej Klesyk.

Innowacyjność jest jedną z wartości wpisanych do nowej strategii PZU 3.0. Nabycie akcji Alior Banku doskonale wpisuje się w tę strategię ze względu na jego innowacyjność, wysoki poziom zaawansowania komercyjnego i technologicznego oraz doświadczoną i skuteczną kadrę menedżerską.

Alior Bank jest szczególnie atrakcyjnym podmiotem także z uwagi na bardzo silną pozycję w segmencie bankowości detalicznej wspieraną licznymi inicjatywami strategicznymi, wiodące i innowacyjne rozwiązania w zakresie systemów IT, sieci dystrybucji i wysoką efektywność kosztową.

Sektor bankowy w Polsce z jednej strony charakteryzuje się relatywnie dużą stabilnością i wysoką jakością aktywów, a z drugiej strony ma przed sobą perspektywy wzrostu wynikające z niższego poziomu ubankowienia niż w krajach Europy Zachodniej. Polski sektor bankowy jest największym w regionie Europy Środkowo-Wschodniej, posiadając aktywa o wartości ponad 339 mld EUR. Rentowność banków w Polsce pozostaje na stosunkowo wysokim poziomie kształtując się powyżej średniej dla krajów regionu.

Polska jako jedyna gospodarka w Unii Europejskiej uniknęła recesji w 2009 roku. Skumulowany wzrost PKB w Polsce w latach 2008-2014 ukształtował się na poziomie 23,8%, co jest jednym z najlepszych wyników nie tylko wśród krajów UE, ale również OECD. Wiodące instytucje międzynarodowe oraz krajowe oczekują dalszego wzrostu gospodarczego w Polsce. Prognozy dynamiki PKB Polski na lata 2015-2017 kształtują się w przedziale 3,0%-4,3% r/r.

Materiał również w wersji video 1080p mp4 do wykorzystania: