internet media/marketing/reklama ekonomia/biznes/finanse

Pinterest po polsku! Czy polskie firmy wykorzystają jego potencjał?

19.12.2013 | 365 agencja

Wirtualny odpowiednik tablicy korkowej, na której możemy przypinać interesujące nas grafiki mówi już po polsku! Co to oznacza dla rynku Social Media w Polsce? Czy popularność tego medium społecznościowego w naszym kraju wzrośnie i firmy przekonają się do komunikacji obrazkowej?

Mimo, że na Pintereście jest już ponad 70 milionów użytkowników, to w Polsce nie cieszy się on zbyt dużą popularnością. Wg danych Megapanel PBI/Gemius, w lutym 2013 roku Pinterest odwiedziło ponad 500 tysięcy realnych użytkowników, a pierwszy milion został przekroczony w czerwcu. Statystyki te nie powalają na kolana, ale można zauważyć trend wzrostowy.

To jednak dopiero początek ekspansji Pinteresta. Nadchodzący rok 2014 może okazać się kluczowy dla popularności w Polsce. Dzięki możliwości korzystania z tego serwisu w naszym rodzimym języku, nie tylko osoby indywidualne, ale przede wszystkim firmy zauważą, że jest to idealne miejsce na prowadzenie działań marketingowych w sieci.

- Pinterest to obecnie najlepsze miejsce w sieci dla promocji np. marek modowych, kosmetycznych, czy meblowych. Początkowo użytkowników w Polsce mogła odstraszyć anglojęzyczna wersja, ale obecnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać potencjał Pinteresta do promowania swoich produktów - mówi Przemysław Styrna, New Business Manager Grupa 365NET - W połączeniu z działaniami na facebooku, komunikacja na Pintereście może przynieść wymierne efekty sprzedażowe – dodaje.

Jak jednak dotrzeć do potencjalnych klientów na Pintereście? Przede wszystkim brać przykład ze sposobu komunikacji najlepszych sklepów, których produkty są często przedstawione w luksusowych katalogach produktowych, odnoszących bezpośrednio na stronę internetową.

Jeśli nie mamy środków na inwestycje w sesje produktowe, warto przed podjęciem działań nakreślić strategię komunikacji i wziąć pod uwagę fakt, że na Pintereście najlepiej sprzedaje się luksus i piękno - w końcu ok. 80% użytkowników Pinteresta to kobiety. Jeśli więc planujemy rozpoczęcie działań marektingowych z wykorzystaniem wirtualnej tablicy korkowej, warto przemyśleć odpowiednią strategię, żeby w pełni wykorzystać jej potencjał.

GRUPA 365 NET to innowacyjna agencja działająca w obszarze cross-marketingu zintegrowanego wpieranego najnowszymi osiągnięciami technologii w dziedzinie komunikacji PR.Proponujemy kompleksową obsługę 360 oraz doradztwo w obszarze strategii reklamy, marketingu, promocji i PR. Jesteśmy ekspertami działań online w sieci Internet - gdzie rozwijamy projekty o silnym potencjalne komercjalizacji.

NR1WINTERNECIE.pl to nasz adres www i miejsce, o które zabiegamy dla naszych klientów.

Więcej na: http://www.NR1wINTERNECIE.pl

http://www.grupa365net.pl oraz http://www.facebook.com/grupa365net