technologie energetyka nauka/edukacja/szkolenia

Fakty i mity o energooszczędnych urządzeniach w naszym domu

W trosce o rodzinny budżet i środowisko naturalne, wiele osób podejmuje kroki, by zużycie energii w domu było możliwie jak najmniejsze. Nowoczesne technologie pomagają skutecznie obniżyć rachunki za prąd, jednak nie zawsze nasze działania przynoszą pożądane skutki. Obalamy mity o energooszczędności, a także radzimy, jak mądrze wybierać urządzenia AGD.

Mit: Ubrania nie dopierają się w niższych temperaturach

Do tej pory specjaliści radzili, aby temperatura prania wynosiła co najmniej 40 stopni. Niestety narażamy wtedy strukturę tkanin na uszkodzenia, a rachunki za prąd znacznie rosną. Mimo to, fundujemy ubraniom kąpiel w gorącej wodzie, w obawie o to, że w niższej temperaturze nie da się skutecznie usunąć zabrudzeń i bakterii. Wybierając pralkę z technologią EcoBubbleTM, która jeszcze przed rozpoczęciem cyklu prania łączy wodę, detergent i powietrze tworząc aktywną pianę wnikającą do 40 razy szybciej w strukturę tkaniny, możemy bez obaw prać nasze rzeczy w niskich temperaturach, oszczędzając przy okazji energię i nie narażając delikatnych ubrań na zniszczenie.

Fakt: Klasa energetyczna ma znaczenie

Wybierając pralkę czy lodówkę zwracamy uwagę na ich funkcjonalność, wygląd i cenę. Nie należy jednak omijać wzrokiem etykiety energetycznej, która informuje nas o tym czy zakupiony sprzęt wpłynie na długoterminowe oszczędności, czy jednak okaże się być pochłaniaczem energii. Lodówki w klasie energetycznej A zużywają o około połowę mniej prądu niż te w najniższej klasie. Wybierając sprzęt w klasie A++ lub wyższej mamy możliwość zaoszczędzenia nawet do 150 zł w skali roku  względem urządzeń oznaczonych dalszymi literami alfabetu. Decydując się na lodówki i pralki w najwyższej klasie energetycznej, które w swojej ofercie posiada marka Samsung, możemy znacznie ograniczyć zużycie prądu w gospodarstwie domowym*.

Mit: Energooszczędne urządzenia to strata pieniędzy

Warto inwestować w urządzenia z najwyższa klasą energetyczną. Ten wydatek zwróci się nam już po kilku latach. Sprzętu AGD nie wymieniamy tak często jak smartfonów, dlatego podejmując decyzję o zakupie funkcjonalnych urządzeń do domu, warto wziąć pod uwagę długofalowe korzyści. Wybierając trwałe lodówki z kompresorem Digital Inverter czy pralki z silnikiem inwerterowym, , możemy być pewni, że w długofalowej perspektywie przyniesie nam to oszczędności. Digital Inverter zapewnia wydajność energetyczną, minimalny hałas i długotrwały okres eksploatacji, co potwierdza aż 10-letnia gwarancja na silnik inwerterowy.

Fakt: Energooszczędne urządzenia wpływają na dobro naszej planety

Z roku na rok, poziom zanieczyszczenia naszej planety wzrasta, a surowce naturalne, niezbędne nam w codziennym życiu są coraz bardziej eksploatowane. Wybierając odpowiednie urządzenia do naszego domu możemy oszczędzić nie tylko pieniądze, ale także chronić środowisko. Kupując pralkę Samsung QuickDriveTM, która pozwala na skuteczne pranie w czasie krótszym o połowę, oszczędzamy też energię elektryczną niezbędną do jej działania oraz znacznie zmniejszamy zużycie wody.

Mit: Uśpione urządzenia pobierają dużo prądu

Wielu z nas sądzi, że podłączone do prądu urządzenia, nawet jeśli nie są w danej chwili używane, niepotrzebnie pobierają energię elektryczną. Przed wyjściem z domu, część z nas wyciąga z kontaktu kable od telewizora czy pralki, zwłaszcza jeżeli są to produkty kupione kilka lat temu. Wybierając urządzenia w wysokiej klasie energetycznej, które w trybie czuwania pobierają minimalną ilość prądu, nie musimy się martwić o to, czy przed wyjściem na spacer odłączyliśmy wszystkie kable.

Fakt: Lodówka pobiera najwięcej energii ze wszystkich sprzętów

Lodówka chłodzi i mrozi żywność 24 godziny na dobę, dlatego można ją uznać za jedno z najbardziej pochłaniających energię urządzeń domowych. Przy jej wyborze warto szczególnie przyjrzeć się klasie energetycznej oraz nowoczesnym technologiom, które pomagają w oszczędzaniu energii. Samsung ma w swojej ofercie pojemne urządzenia w wykończeniu Metal Cooling, które zapewnia lepszą izolację wewnątrz lodówki oraz pomaga powrócić do stabilnej temperatury nawet po otwarciu drzwi. Na rynku dostępne są także lodówki z trybem Vacation. Podczas naszego urlopu, czy wyjazdu służbowego urządzenie nie pracuje na pełnych obrotach, a mimo to przechowywane w jego wnętrzu pożywienie nie ulega zepsuciu.

Dla wszystkich, którzy cenią sobie oszczędność czasu, pieniędzy, a także troszczą się o środowisko, marka Samsung przygotowała wyjątkową promocję. Każdy, kto kupi innowacyjną pralkę QuickDriveTM gwarantującą skuteczne pranie w czasie krótszym o połowę, może liczyć na zwrot nawet do 700 zł. Promocja trwa od 18.03 do 30.04.2019 lub do wyczerpania zapasów. Szczegółowe informacje na temat promocji dostępne na www.pralki.samsung.pl

* Informacje na temat zużycia energii dla poszczególnych modeli znajdują się na kartach produktowych na www.samsung.pl

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie

Samsung inspiruje świat i kształtuje przyszłość poprzez wyjątkowe idee oraz innowacyjne technologie. Firma Samsung aktywnie kreuje i definiuje nowe standardy w świecie   telewizorów, smartfonów, urządzeń ubieralnych, tabletów, rozwiązań cyfrowych, systemów sieciowych, pamięci, technologii LSI, półprzewodników oraz rozwiązań LED.
Więcej informacji można znaleźć na stronach:  https://news.samsung.com/pl/  oraz  http://news.samsung.com.
Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie