kultura/sztuka/rozrywka media/marketing/reklama energetyka

Ostatnie godziny głosowania. Kto wygra tytuł „Świetlnej Stolicy Polski”?

22.01.2019 | Świeć Się z ENERGĄ

Kto wygra ogólnopolski plebiscyt na najpiękniej świątecznie przystrojone miasto? O tytuł „Świetlnej Stolicy Polski” i nagrody od Grupy Energa rywalizuje 16 miejscowości z całego kraju. Do potrzebujących ze zwycięskiego miasta trafi sprzęt AGD o łącznej wartości 50 000 zł. To już ostatni moment na wskazanie swojego faworyta - głosowanie w finale 10. edycji „Świeć Się z Energą” trwa do środy 23 stycznia 2019, do godziny 20.

Już jutro po 20 poznamy wstępne wyniki i dowiemy się, które miasto w tym roku wygra ogólnopolski plebiscyt, otrzyma tytuł „Świetlnej Stolicy Polski” oraz charytatywne nagrody. Jeszcze każdy może wygrać - tylko od mieszkańców i sympatyków iluminacji z kandydujących miejscowości zależy, kto zostanie zwycięzcą. Wystarczą chęci i mobilizacja na ostatniej prostej plebiscytu. Żeby oddać głos na swojego faworyta, należy wysłać SMS lub skorzystać z opcji „głosowanie klikiem” do 23 stycznia 2019 roku do godziny 20:00.

Wrocław_low-res

Fot. Świąteczne iluminacje we Wrocławiu. Źródło: Polska Press

Przypomnijmy, że w finale plebiscytu "Świeć się z Energą" rywalizują reprezentanci 16 województw, wyłonieni w regionalnym etapie plebiscytu spośród blisko 160 miejscowości. Są to: Wrocław (dolnośląskie), Toruń (kujawsko-pomorskie), Zamość (lubelskie), Wschowa (lubuskie), Łódź (łódzkie), Kraków (małopolskie), Radom (mazowieckie), Nysa (opolskie), Sędziszów Małopolski (podkarpackie), Łomża (podlaskie), Wejherowo (pomorskie), Katowice (śląskie), Kielce (świętokrzyskie), Mrągowo (warmińsko-mazurskie), Ostrów Wielkopolski (wielkopolskie), Świnoujście (zachodniopomorskie).

Czy plebiscyt po raz trzeci z rzędu wygra Zamość? Czy tym razem po tytuł sięgnie Toruń, Wrocław, Kraków, a może któraś z mniejszych miejscowości jak Wejherowo, czy Sędziszów Małopolski? Zachęcamy do zapoznania się z galerią zdjęć z iluminacjami każdego z miast kandydujących do tytułu „Świetlnej stolicy Polski” i głosowania na to, które najbardziej nam się spodoba. Można je zobaczyć tutaj.

Rzeszów_low-res

Fot. Świąteczne iluminacje w  Rzeszowie. Źródło: Polska Press

Akcja „Świeć się z Energą” już od dziesięciu lat zachęca do zabawy w wybór najładniej oświetlonych świątecznie miejsc w Polsce. Miasta walczą nie tylko o prestiż, ale także o sprzęt AGD, który trafia do potrzebujących, m.in. do domów dziecka, ubogich rodzin i osób starszych. Poznaliśmy już 16 finalistów etapu regionalnego. Wszyscy „mistrzowie województw” już wygrali. Zdobyli ufundowane przez Grupę Energa zestawy 16 praktycznych urządzeń AGD (m.in. 2 chłodziarki, 2 pralki, kuchenka elektryczna), każdy o wartości 10 000 zł.

Czar świetlnych fotografii

”Świeć się z Energą” to także konkurs fotograficzny. Jury pod przewodnictwem ambasadorki programu, Lidii Popiel, wyłoni 5 laureatów (każdy otrzyma 1 z 5 aparatów fotograficznych) oraz zdobywcę grand prix i nagrody głównej - weekendu dla 2 osób w Gdańsku. Na zwycięzców czekają ponadto bony do sklep.energa.pl. 23 stycznia dowiemy się także, kogo wyłoni publiczność w dedykowanym głosowaniu. Głosować można za pomocą SMS-ów do lub tzw. "klikiem" do 23 stycznia 2019 roku do godziny 20:00. Na zwycięzców czeka 48 nagród w postaci bonów na zakupy w sklep.energa.pl.

Fot. Wyróżnienie w Konkursie Fotograficznym 9. edycji - karol.przybyla_low-res.jpg

Fot. Wyróżnienie w Konkursie Fotograficznym 9. edycji. Autor: Karol Przybyła - @KaroolGdansk

Harmonogram rundy finałowej

• głosowanie w II etapie plebiscytu miast: do 23 stycznia 2019
  • głosowanie w konkursie fotograficznym: do 23 stycznia 2019
  • oficjalne ogłoszenie wyników: do 25 stycznia 2019

Aktualne wieści na temat akcji „Świeć Się z Energą” znajdziecie na Facebooku oraz na stronie swiecsie.pl.

ENERGA SA
Biuro Prasowe

biuroprasowe@energa.pl

Współorganizatorami i partnerami X edycji akcji "Świeć się z Energą" są: Grupa Energa, Grupa Polska Press, spółka Energa Oświetlenie oraz oficjalny sklep akcji - sklep.energa.pl

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd ponad 3 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 185 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

ENERGA SA
Biuro Prasowe