budownictwo/nieruchomości ekonomia/biznes/finanse

Capgemini w Business Garden Wrocław

28.03.2017 | Cushman & Wakefield

Międzynarodowa firma doradcza Cushman & Wakefield reprezentowała Capgemini w transakcji najmu ponad 13 tys. mkw. we wrocławskim budynku Business Garden. Właścicielem kompleksu jest firma deweloperska Vastint Poland.

Capgemini to jeden z największych na świecie dostawców usług z zakresu konsultingu, technologii i outsourcingu zatrudniający ponad 190 tys. specjalistów w 40 krajach, z siedzibą główną w Paryżu. W Polsce firma działa od 1996 roku i tworzą ją zespoły Business Services, Cloud Infrastructure Services, Application Services i Software Solutions Center. Najnowsza inwestycja związana jest z rozwojem zespołu Software Solutions Center, który pracuje dla największych światowych firm z branży: motoryzacyjnej, bankowej, ubezpieczeniowej, czy transportowej.

– Tworzymy zaawansowane rozwiązania informatyczne, które wymagają znakomitej znajomości technologii. Wirtualna rzeczywistość, aplikacje mobilne, IoT to niektóre z tematów, jakimi zajmują się nasi pracownicy. W tej pracy liczy się kreatywność, precyzja i odwaga w myśleniu. Dlatego cieszę się, że nasze nowe biuro zapewni zarówno wysoki komfort pracy, jak i możliwość relaksu, co z pewnością przełoży się na przyjazną i twórczą atmosferę – mówi Piotr Poprawski, VP, Dyrektor Software Solutions Center w Capgemini.

Kompleks Business Garden Wrocław oferuje 110 000 mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej i usługowej. Tworzy go dziewięć budynków wraz z restauracją i ogrodem. Przestrzeń pomiędzy biurowcami Business Garden jest integralną częścią całego kompleksu, w której można pracować, spacerować, czy odpocząć grając np. koszykówkę. Na potrzeby najemców przygotowano doskonale doświetlone i łatwe w aranżacji przestrzenie. Trzy budynki pierwszego etapu inwestycji otrzymały certyfikaty LEED Platinum. Business Garden zlokalizowany jest w pobliżu stacji PKP Mikołajów oraz dużego centrum handlowo-rozrywkowego, co zapewnia dogodny bezproblemowy dojazd do kompleksu zarówno samochodem, jak i środkami komunikacji miejskiej.

– Cieszymy się, że tak duży i zarazem prestiżowy najemca zaufał nam po raz kolejny. Firma Capgemini jest w gronie najemców Business Garden w Poznaniu, a teraz zdecydowała się na wynajem powierzchni biurowej we Wrocławiu. Podpisanie nowej umowy z naszym dotychczasowym najemcą stanowi również niezaprzeczalny dowód na to, że koncepcja parków biznesowych realizowana przez Vastint doskonale trafia w potrzeby i oczekiwania klientów – mówi Roger Andersson, Dyrektor Zarządzający Vastint Poland.

Vastint jest międzynarodową organizacją działającą na europejskim rynku nieruchomości od ponad 25 lat. Filary działalności to zarządzanie portfolio nieruchomości i rozwój projektów komercyjnych, włączając projekty mieszkaniowe, oraz sprzedaż. W Polsce firma prowadzi działalność od 1992 roku. Vastint Poland z powodzeniem realizuje projekty biurowe, innowacyjne parki biznesowe i hotele w dużych miastach na terenie Polski. Inwestycje współgrają z wizerunkiem nowoczesnych firm, oferując jednocześnie funkcjonalność i przyjazne środowisku rozwiązania.

– Mamy przyjemność pracować dla Capgemini już ponad 2 lata i jest to nasza trzecia wspólna transakcja. Cieszymy się, że nasz klient wierzy w rozwój w Polsce i zdecydował się na kolejną wieloletnią umowę tym razem we Wrocławiu, w jednym z najpiękniejszych parków biznesowych w kraju – mówi Krzysztof Misiak, Partner, Dyrektor Sekcji Miast Regionalnych w Cushman & Wakefield.

O Cushman & Wakefield

Cushman & Wakefield jest wiodącą na świecie firmą świadczącą usługi na rynku nieruchomości komercyjnych. Wspiera klientów w podejmowaniu decyzji wpływających na sposób, w jaki ludzie pracują, robią zakupy i spędzają wolny czas. Dogłębna znajomość rynków lokalnych oraz globalna perspektywa naszych 43 tysięcy pracowników w ponad 60 krajach, a także wykorzystanie unikalnej platformy nowoczesnych rozwiązań, pozwalają inwestorom na optymalizację wartości nieruchomości. Cushman & Wakefield należy do grupy największych firm doradczych na rynku nieruchomości komercyjnych na świecie. Jej przychody są szacowane na 5 mld USD. Do najważniejszych usług świadczonych przez firmę należą pośrednictwo w wynajmie powierzchni, kompleksowe zarządzanie nieruchomościami, obsługa transakcji na rynkach kapitałowych, zarządzanie obiektami (C&W Services), globalna obsługa najemców, zarządzanie inwestycjami i aktywami (DTZ Investors) oraz usługi w zakresie realizacji projektów i inwestycji deweloperskich, reprezentacji najemców, wyceny i doradztwa. Więcej informacji na stronie www.cushmanwakefield.com oraz na Twitterze: @CushWake.

O Cushman & Wakefield