ekonomia/biznes/finanse energetyka nauka/edukacja/szkolenia

Enea Operator partnerem Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Złotowie

24.03.2017 | Enea

Enea Operator podpisała umowę o współpracy ze złotowskim Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego (CKZiU). To kolejna placówka z obszaru północno-zachodniej Polski, którą dystrybutor energii objął swoim patronatem. Współpraca ma przyczynić się do zwiększenia atrakcyjności absolwentów szkoły na rynku pracy oraz ułatwić Enei Operator poszukiwanie wyspecjalizowanych Pracowników technicznych.

Enea Operator przykłada bardzo dużą wagę do współpracy ze szkołami zawodowymi i technicznymi na obszarze swojego działania, czyli w północno-zachodniej Polsce. Od 2014 roku konsekwentnie rozbudowuje sieć szkół patronackich, które wspiera. Obecnie, w każdym swoim oddziale spółka, ma co najmniej jedną taką szkołę – w Poznaniu, Bydgoszczy, Szczecinie, Nowej Soli i Gorzowie Wielkopolskim. Do tego grona dołączyło właśnie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Złotowie.

– Jeżeli Enea Operator zwróci się do nas z prośbą o jakąkolwiek pomoc, to nie wyobrażam sobie, abyśmy mogli odmówić. Doskonale wiemy, że partnerstwo zobowiązuje – mówił przed podpisaniem umowy o współpracy Andrzej Hencel dyrektor CKZiU. – Pamiętajcie Państwo, że dbając o nas dbacie teraz o swoje interesy. Dbacie o nie również stawiając nam wysokie wymagania, ponieważ to sprawi, że będziemy się rozwijać – dodał, zwracając się do przedstawicieli Enei Operator.

Dzięki podpisanej umowie uczniowie CKZiU będą mieli możliwość m.in. odbycia praktyk w Enei Operator, uczestniczenia w wydarzeniach branżowych organizowanych przez spółki Grupy oraz uczestnictwa w zajęciach w obiektach infrastruktury elektroenergetycznej. Andrzej Kojro, prezes Enei Operator, przywołał słowa Józefa Piłsudskiego, który twierdził, że ze względu na swoje położenie Polska ma dwa wyjścia: albo będzie wielka albo nie będzie jej wcale. – Właśnie dlatego konieczna jest budowa dobrze zarządzanych i skutecznych w działaniach polskich przedsiębiorstw również w branży energetycznej, w których pracować będą najlepsi specjaliści. Bardzo się cieszę, że Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Złotowie dołącza do grona naszych szkół patronackich. Chcemy współpracować z najlepszymi, aby w przyszłości pozyskiwać młodych, zdolnych i wykwalifikowanych Pracowników – powiedział prezes Kojro.

Z okazji podpisania umowy o współpracy zorganizowano szereg atrakcji dla uczniów. Odbyły się m.in. pokazy sprzętu i sposobów udzielania pierwszej pomocy, przeprowadzone przez ratowników z Grupy Enea. Największym zainteresowaniem cieszył się samochód z wysięgnikiem koszowym. Atrakcje przygotowali Pracownicy Enei Operator ze złotowskiego i wałeckiego posterunku energetycznego.

Enea Operator

danuta.tabaka@operator.enea.pl