zainteresowania/hobby budownictwo/nieruchomości towary konsumpcyjne

Podłogowa układanka – to takie proste! Bezklejowy system montażu paneli od Classen

23.03.2017 | Classen|RuckZuck

Niesłabnąca popularność idei DIY (ang. Do It Yourself) sprawia, że chętnie sami tworzymy domowe dekoracje, a nawet meble. Dlaczego więc nie zamontować samodzielnie podłogi? Specjaliści firmy Classen, renomowanego producenta drzwi, paneli laminowanych i akcesoriów wykończeniowych, prezentują system Megaloc i doradzają, jak poprawnie wykorzystać go we własnym wnętrzu.

– Bezklejowy montaż paneli można porównać do układania puzzli. W skrócie wygląda to następująco: rozpakowujemy pudełko z wieloma elementami, następnie dopasowujemy je do siebie i łączymy tak, by stworzyły kompletną całość. W praktyce samodzielna instalacja podłogi wydaje się wymagającym, trudnym zadaniem, jednak dzięki nowoczesnym rozwiązaniom, może okazać się prosta i przyjemna. Ponadto pozwala zaoszczędzić pieniądze i – podobnie jak zabawa z puzzlami – w finale przynosi dużą satysfakcję i zadowalający efekt – mówi Michał Białas, kierownik działu reklamy, Classen.

W odniesieniu do bezklejowego montażu paneli podłogowych, często stosuje się termin tzw. systemu pływającego. Oznacza on, że podłoga nie jest trwale związana z podłożem (np. połączona gwoździami czy chemicznym spoiwem). Dzięki temu, okładzina może „pracować” pod wpływem sił fizycznych lub czynników mechanicznych oddziałujących na powierzchnię, co zapewnia jej lepszą trwałość. Należy jednak pamiętać o pozostawieniu dylatacji (szczelin) pomiędzy ścianą a panelem.

Wśród kluczowych zalet tzw. podłogi pływającej należy wskazać szybkość i łatwość montażu. Można go bez trudu wykonać samodzielnie, nie korzystając z pomocy specjalistów. Warto jednak sprawdzić wcześniej warunki gwarancji producenta, by w razie usterki nie stracić przywilejów. Panele zaraz po ułożeniu są gotowe do użytkowania. Z kolei brak konieczności zakupu klejów czy innych substancji chemicznych, powoduje zmniejszenie kosztów.

Funkcjonalnym rozwiązaniem montażowym proponowanym przez firmę Classen jest system Megaloc – oparty na praktycznym mechanizmie zatrzaskowym, zastosowanym na krótkim boku panelu. Kiedy upewnimy się, że podłoże jest równe, pokrywamy je folią paraizolacyjną i podkładem, które zapewnią odpowiednie wygłuszenie. Do pierwszego rzędu desek przykładamy panel wzdłuż dłuższej krawędzi. Opuszczając go, łączymy deski ze sobą. Następnie lekko dociskamy dłonią krótszy bok montowanego panelu. Słyszalne zatrzaśnięcie (kliknięcie) oznacza prawidłowe zamknięcie połączenia. Tak ułożona podłoga od razu jest gotowa do użytkowania.

– Genialność systemu Megaloc, opatentowanego przez Classen, tkwi w jego prostocie. Montaż paneli ograniczamy właściwie do trzech kroków: ustawienie, opuszczenie i dociśnięcie. W zamian zyskujemy idealne dopasowanie każdego elementu, bez konieczności zatrudniania fachowców. Co więcej, jeśli podłoga nam się znudzi lub postanowimy ją wymienić, możemy zdemontować ją w dowolnej chwili – dodaje Michał Białas.

Megaloc gwarantuje najwyższy stopień stabilności podłogi na jej łączeniach. Paneli w tym systemie nie powinno się montować na ogrzewaniu elektrycznym ze względu na zbyt silne źródło ciepła, nie ma jednak przeciwwskazań odnośnie ich układania na ogrzewaniu wodnym.

W ofercie Classen niemal wszystkie kolekcje paneli podłogowych są wyposażone w system Megaloc. Do każdego opakowania produktu dołączona jest instrukcja, która wyjaśnia wszystkie kroki montażu. Można też skorzystać z filmu instruktażowego: https://www.youtube.com/watch?v=2z7gi2W9WtM

Classen jest wiodącą marką wyrobów drewnianych i drewnopochodnych w Europie. Na polskim rynku firma reprezentowana jest przez spółkę CLASSEN-POL SA, a jej główna siedziba mieści się w Rybniku-Zwonowicach. Szeroka gama produktów firmy obejmuje oprócz paneli podłogowych również drzwi, ościeżnice oraz materiały wykończeniowe. Od 2014 roku Classen jest członkiem Klastra Technologii Drewna „Lignum”, organizacji, której celem jest koordynacja jej członków w dążeniu do dynamicznego rozwoju na konkurencyjnym rynku.
Spółka należy także do Związku Polskie Okna i Drzwi.

Więcej informacji o firmie Classen można uzyskać pod adresem www.classen.pl

Spółka należy także do Związku Polskie Okna i Drzwi.

Więcej informacji o firmie Classen można uzyskać pod adresem www.classen.pl