zdrowie media/marketing/reklama nauka/edukacja/szkolenia

Premiera pierwszego odcinka „Figurski wzywa posiłki”

21.03.2017 | Fundacja Nutricia

W ramach drugiej edycji kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą” powstała specjalna audycja radiowa na temat żywienia osób po udarze mózgu „Figurski wzywa posiłki”, której gospodarzem jest dziennikarz Michał Figurski. Pierwszy odcinek jest już dostępny na kanale YouTube Nutricia Medyczna Polska.

W premierowym odcinku audycji Michał Figurski w szczerej rozmowie z dziennikarką Agnieszką Szkutą podzielił się własnymi doświadczeniami związanymi z przebytym udarem mózgu, problemami z odżywianiem oraz ciągłą walką o powrót do zdrowia.  Po udarze długo byłem nieprzytomny, nie przyjmowałem żadnych pokarmów. Mój organizm nie miał siły, żeby się regenerować, a był to najbardziej newralgiczny moment choroby. Po wybudzeniu, kiedy należało się brać do pracy, ja w ogóle nie miałem na to sił. Moja droga do powrotu do zdrowia wciąż trwa. Ten powrót jest znacznie bardziej skomplikowany i trudniejszy niż mogłoby się wydawać. Nadal tak naprawdę niewiele wiemy na temat konsekwencji udaru mózgu. A jeszcze mniejsza jest wiedza na temat rozwiązań, które pomagają pacjentom stanąć na nogi i odzyskać siły do walki z chorobą, takich jak żywienie medyczne – wyznaje Michał Figurski, ambasador kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”.

Na audycję radiową składa się 5 odcinków, w których dziennikarz rozmawia z wyjątkowymi gośćmi – ekspertami z dziedziny neurologii, żywienia medycznego, pielęgniarstwa oraz żoną pacjenta po udarze mózgu. Wybór rozmówców nie jest przypadkowy. Celem audycji, oprócz edukacji na temat choroby oraz roli odpowiedniego żywienia medycznego w zmaganiach z nią, jest także wsparcie pacjentów i dodanie im sił w walce o powrót do zdrowia. Audycja, ze względu na swój istotny społecznie wydźwięk, jest skierowana do wszystkich, nie tylko do pacjentów oraz ich opiekunów, ale również środowiska medycznego i całego społeczeństwa. Skąd pomysł na taką formę i tematykę audycji?

Audycja „Figurski wzywa posiłki”  jest mi bardzo bliska – sam jestem pacjentem neurologicznym, a choroba to istotny element mojego życia, który diametralnie je odmienił. Chciałem zrealizować ją w moim stylu - mówić o tym poważnym problemie w mniej formalny sposób, czasami z lekką dozą poczucia humoru. Uważam, że oprócz odpowiedniej terapii i rehabilitacji, w rekonwalescencji po udarze mózgu ważne jest również zadbanie o pozytywne nastawienie i uśmiech, co dobrze wpływa nie tylko na samego pacjenta, ale także jego opiekuna. To pomaga aktywizować chorych i mobilizować ich do działania – tłumaczy Michał Figurski.

Kolejny odcinek programu będzie dostępny 28 marca. Michał Figurski wraz z zaproszonymi gośćmi:  dr n. med. Beatą Błażejewską-Hyżorek (neurolog, Ordynator Oddziału Ogólnego i Leczenia Udaru Mózgu II Kliniki Neurologii Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie), dr hab. n. med. Iwoną Sarzyńską-Długosz (neurolog, Ordynator Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej II Kliniki Neurologii Instytutu Psychiatrii i Neurologii w Warszawie) oraz  dr hab. n. med. Stanisławem Kłękiem (Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowe, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN), poruszą najważniejsze kwestie związane z udarem mózgu oraz wyjaśnią, jak istotną rolę w procesie rekonwalescencji pełni żywienie medyczne.

Menedżer ds. PR Marki, Nutricia Medyczna
Diana Sobolewska