wydarzenia budownictwo/nieruchomości prawo

AWBUD konsekwentnie rozlicza historyczne roszczenia

13.03.2017 | AWBUD

Sąd Arbitrażowy przy Krajowej Izbie Gospodarczej w Warszawie wydał wyrok w sprawie wytoczonej przez AWBUD S.A. Korzystny wyrok sądu polubownego dotyczył realizacji przebudowy i rozbudowy oczyszczalni ścieków w Kozienicach.

Powyższy wyrok zapadł 17 lutego br. Kozienicka Gospodarka Komunalna Sp. z o.o. w Kozienicach, która była zamawiającym ww. inwestycji, wykonała wyrok Sądu Arbitrażowego przy Krajowej Izbie Gospodarczej w Warszawie dokonując 8 marca 2017 r.  zapłaty na rzecz AWBUD S.A. kwoty 890 tys. zł wraz z odsetkami oraz kosztami postępowania. Tym samym została zakończona sprawa roszczeń AWBUD S.A. przeciwko ww. zamawiającemu.

W przypadkach, które nie budzą wątpliwości Spółka będzie występowała we wszystkich dopuszczalnych ścieżkach w celu dochodzenia swoich praw, w pierwszym rzędzie w ramach dochodzenia polubownego. W sytuacjach, w których takie rozwiązanie nie jest możliwe, jak w sprawie sporu z Gminą Stężyca, rozstrzygnięcia słusznych roszczeń Spółki dochodzone są w postępowaniu sądowym. W tym przypadku sąd I instancji przychylił się do roszczeń AWBUD S.A., zasądzając na jego korzyść kwotę 2.032.301,64 zł wraz z odsetkami.

Wykorzystując niekorzystną sytuację spółki w okresie przed jej restrukturyzacją, część inwestorów dla których realizowaliśmy zlecenia pozwoliło sobie na agresywne zachowania licząc na osiągnięcie swoich doraźnych celów. Na takie działania musimy stanowczo reagować i podejmować stosowne kroki, a wyroki w sprawie Kozienic czy Stężycy są przykładami słuszności naszych działań – wyjaśnia Michał Wuczyński, Prezes Zarządu AWBUD S.A.

O Grupie Kapitałowej AWBUD

AWBUD to wyspecjalizowana w kompleksowej obsłudze inwestycji grupa budowlana, prowadząca działalność w 6 obszarach:

• budownictwa komercyjnego i ogólnego (biurowce, obiekty użyteczności publicznej, budownictwo mieszkaniowe),
  • realizacji obiektów przemysłowych (obiekty produkcyjne i magazynowe),
  • rewitalizacji obiektów (galerii handlowych, budynków biurowych i użyteczności publicznej, dworców kolejowych),
  • realizacji w obszarach ekologii (oczyszczalnie i podczyszczalnie ścieków, kompostownie, systemy kanalizacyjnej, elektrociepłownie, biogazownie),
  • prac instalacyjnych (dostawa, montaż, uruchomienie oraz serwis instalacji sanitarnych i technologicznych),
  • prac żelbetowych.

Zespół około 450 wysoko wykwalifikowanych pracowników, w tym 100 inżynierów różnych specjalizacji, łączy doświadczenie i kompetencje wynikające z ponad 25 lat działalności AWBUD na polskim rynku i realizacji ponad 400 inwestycji. Pracownicy Grupy AWBUD zdobywali doświadczenia w największych międzynarodowych oraz polskich firmach budowlanych.

Grupa realizuje prace przede wszystkim w formule generalnego wykonawstwa. Kontrakty są pozyskiwane przez biura regionalne, znajdujące się w Warszawie, Poznaniu i Wrocławiu, a także przez centralę w Zawierciu w woj. śląskim. Najczęściej są to inwestycje o wartości od 10 do 100 mln zł.

W strukturach Grupy AWBUD funkcjonuje własne biuro projektowe. Własne siły wykonawcze zapewniają wsparcie w realizacji kontraktów, w szczególności w obszarze prac żelbetowych i sanitarnych.

Do najbardziej znanych realizacji Grupy w generalnym wykonawstwie należą rozbudowa i modernizacja Galerii Mokotów w Warszawie, realizacja zespołu hal produkcyjno-magazynowych linii walcowniczych dla CMC Poland w Zawierciu, budowa biurowca dla Asseco Poland w Warszawie oraz serii obiektów magazynowych dla Konsorcjum Stali w Zawierciu. W portfolio Grupa ma także realizacje inwestycji dla takich marek jak: Black Red White, Bridgestone, Develey, Hasco-Lek, KGHM, LW Bogdanka, Michelin, Parkridge, PepsiCo, PKN Orlen, Procter&Gamble, Promo, Smurfit Kappa, Unibail-Rodamco, Schindler, Unilever, Zentis, Grupa Maspex/ TYMBARK-MWS, Eberspächer, LafargeHolcim, a także wielu innych renomowanych inwestorów.

Grupa jest kontrolowana przez rodzinny kapitał (ponad 56% akcji). Spółka została założona przez Andrzeja Wuczyńskiego w 1989 r., a obecnie kieruje nią Michał Wuczyński. Spółka-matka w Grupie AWBUD - AWBUD S.A. - jest notowana na rynku podstawowym Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie (ticker: AWB, sektor: budownictwo).

O Grupie Kapitałowej AWBUD

• realizacji obiektów przemysłowych (obiekty produkcyjne i magazynowe),