praca technologie sprawy społeczne

IT for SHE

06.03.2017 | Ericsson Sp. z o.o.

Ericsson znalazł się w grupie firm biorących udział w innowacyjnym programie IT for SHE, który ma na celu zachęcenie kobiet do kariery w sektorze technologicznym. IT for SHE jest kontynuacją wspólnych działań z Fundacją Perspektywy w 2016 roku, gdy Ericsson uczestniczył w programie Boot Campu – największego obozu informatycznego dla studentek w Europie.

Martin Mellor, Country Manager, Ericsson w Polsce, powiedział: „Udział w ubiegłorocznej edycji Boot Camp pokazał nam, z jak ogromnym potencjałem ambitnych i pełnych pasji kobiet mamy do czynienia. Mentoring to nie tylko dzielenie się doświadczeniem zawodowym, ale także ogromna doza energii i nowych wyzwań dla naszych mentorów.

IT for SHE, to bezprecedensowy program, którego celem jest zwiększenie udziału kobiet w branży technologicznej, poprzez pomoc utalentowanym studentkom kierunków informatycznych w wejściu na rynek pracy. Dzięki skali, doświadczeniu i aktywnej współpracy partnerów, przedsięwzięcie to ma realną szansę przyczynić się do jakościowej zmiany w tym zakresie.

Głównymi elementami programu są:

• największy w Europie obóz tematyczny dla dziewczyn w IT „Women in Tech Camp”
  • Program Mentoringowy prowadzony przez przedstawicieli najlepszych firm technologicznych Polsce
  • Kampania Wolontariacka zachęcająca kobiety do nauki programowania, skierowana przede wszystkim do mieszkanek małych miejscowości.

Nabór do Programu Mentoringowego rusza już 8 marca br. Do udziału w nim zapraszamy studentki i absolwentki kierunków informatycznych z polskich uczelni technicznych oraz z wydziałów informatycznych uniwersytetów. Wyboru Mentora i rejestracji można dokonać na stronie: www.itforshe.pl.

W wakacje studentki kierunków informatycznych zaprosimy do program wolontariatu, w ramach którego pojadą do małych miejscowości i uczyć tam będą w szkołach programowania i wiedzy technologicznej. A już we wrześniu zaprosimy 120 dziewczyn z całej Polski, na 4-dniowy, pełen inspiracji, zajęć technologicznych i energetycznego networkingu "Women in Tech Camp".

Dlaczego?
"IT for SHE" to działanie systemowe, zaplanowane w długiej perspektywie. Angażuje znakomitych partnerów, którzy wierzą w potrzebę pełnego uruchomienia potencjału kobiet w IT, i którym zależy na przyszłości rynku pracy w obszarze nowych technologii w Polsce i na świecie. W Polsce tylko 13% studentów informatyki to kobiety. W korporacjach technologicznych jest ich jeszcze mniej. Niedobór specjalistów z zakresu nowych technologii już teraz szacuje się w Polsce na 50 000, a w Europie, do roku 2020 - na 1 milion.

Najwyższa pora zadbać o mądre wykorzystanie potencjału utalentowanych technologicznie, ambitnych, młodych kobiet dla rozwoju gospodarczego Polski, Europy i świata.

Bo to one tworzyć będą przyszłość nowych technologii.

Organizatorem programu "IT for SHE" jest Fundacja Edukacyjna Perspektywy przy wsparciu Koalicji na Rzecz Polskich Innowacji. Partnerami programu są: Cisco, Fundacja Kronenberga - Citi Handlowy, Ericsson, Goldman Sachs, IGT, Intel, Roche.

Fundcja Edykacyjna Perspektywy
Anna Wdowińska

a.wdowinska@perspektywy.pl

O firmie Ericsson

Ericsson, największy na świecie dostawca technologii i usług dla operatorów telekomunikacyjnych, oferuje społeczeństwu sieciowemu efektywne rozwiązania działające w czasie rzeczywistym, które pozwalają nam wszystkim swobodniej studiować, pracować i żyć w zróżnoważonych społecznościach na całym świecie.

Nasza oferta obejmuje usługi, oprogramowanie i infrastrukturę teleinformatyczną dla operatorów telekomunikacyjnych i firm z innych branż. Obecnie ponad 40 procent światowego ruchu mobilnego przechodzi przez sieci firmy Ericsson. Obsługujemy sieci klientów, z których korzysta ponad 2,5 miliarda abonentów.

Działamy w ponad 180 krajach i zatrudniamy przeszło 110 000 pracowników. Ericsson założony w 1876 roku, ma centralę w Sztokholmie. W 2016 roku firma osiągnęła sprzedaż netto w wysokości 222,8 mld SEK. Firma Ericsson jest notowana na giełdzie NASDAQ OMX w Sztokholmie i NASDAQ w Nowym Jorku.

Zapraszamy na:

www.twitter.com/ericssonpolska