ekonomia/biznes/finanse energetyka

Energa emituje kolejną transzę euroobligacji

20.02.2017 | Grupa ENERGA

Spółka ENERGA Finance AB (publ) rozpoczęła proces emisji euroobligacji w minimalnej wysokości 250 mln euro w ramach ustanowionego w 2012 roku programu emisji euroobligacji. Pozyskane środki zostaną przeznaczone na cele ogólnokorporacyjne.

Emisja euroobligacji w minimalnej kwocie 250 mln euro z terminem wykupu od 10-12 lat nastąpi w ramach zaktualizowanego programu emisji euroobligacji EMTN (Euro Medium Term Notes). Emisja zostanie przeprowadzona w I kwartale 2017 r. przez ENERGA Finance AB (publ), a gwarantem emisji będzie ENERGA SA. Obligacje będę notowane na giełdzie w Luksemburgu.

W marcu 2013 roku, w ramach ustanowionego w 2012 roku programu EMTN do kwoty 1 mld euro, spółka ENERGA Finance AB (publ) przeprowadziła emisję euroobligacji o łącznej wartości 500 mln EUR i 7-letniej zapadalności. Wówczas skala zainteresowania inwestorów przekroczyła siedmiokrotnie kwotę oferowanych obligacji. Grupa Energa uzyskała na tamten moment niezwykle korzystne warunki emisji - kupon odsetkowy na poziomie 3,25 proc. należał do najniższych kosztów finansowania wśród korporacyjnych emitentów euroobligacji w Europie Środkowo-Wschodniej . Agencja ratingowa Moody’s przyznała programowi emisji euroobligacji długoterminowy rating kredytowy na poziomie (P)Baa1, natomiast Agencja Fitch  - na poziomie BBB. Środki z emisji euroobligacji Grupa ENERGA przeznaczyła na cele ogólnokorporacyjne.

Zaktualizowany obecnie program emisji euroobligacji jest kontynuacją strategii finansowania polegającej na dywersyfikowaniu źródeł pozyskiwania kapitału. W portfelu dłużnym Grupy oprócz standardowych kredytów bankowych zawartych z polskimi bankami znajdują się emisja obligacji na rynku krajowym, emisja euroobligacji, ale również szereg długoterminowych zobowiązań kredytowych zaciągniętych od instytucji międzynarodowych EIB, EBRD oraz NIB. W chwili obecnej Spółka pracuje nad emisją obligacji hybrydowych z EIB. Długi termin zapadalności planowanych euroobligacji ma dodatkowo zapewnić stabilizację finansową Grupy. Środki z planowanej na ten kwartał emisji euroobligacji również zostaną przeznaczone na cele ogólnokorporacyjne.

- Poprzednia emisja euroobligacji, która spotkała się z dużym zainteresowaniem ze strony międzynarodowych inwestorów oraz utrzymany ostatnio przez agencję Moody’s poziom ratingu wskazują, że Energa postrzegana jest przez uczestników rynku finansowego jako wiarygodny partner. Tym bardziej, że nasz obecny plan rozwojowy zakłada realizację projektów, dla których bezpieczeństwo finansowe Grupy będzie zachowane, harmonogram wydatków rozłożony w czasie, a poziom zadłużenia utrzymany na akceptowalnym poziomie - podkreśla Jacek Kościelniak, wiceprezes ds. finansowych zarządu Energa SA.

9 lutego 2017 r. Agencja ratingowa Moody’s utrzymała na dotychczasowym poziomie Baa1 długoterminowe ratingi dla ENERGA SA oraz dla ustanowionego przez spółkę zależną ENERGA Finance AB (publ) programu. Perspektywa ratingu jest stabilna. Agencja uzasadniła utrzymanie ratingów wysokim udziałem regulowanego segmentu dystrybucji w zyskach Grupy. Przejrzystość przepływów pieniężnych tego segmentu pozytywnie wpływa na profil kredytowy Energi. Ogranicza również ryzyka wynikające z realizacji zaktualizowanego pod koniec 2016 roku programu inwestycyjnego, skutkującego możliwym wzrostem wskaźników zadłużenia. Jednocześnie Moody’s w swojej ocenie zakłada, iż Grupa ENERGA nie zaangażuje się w akwizycje, których skala istotnie przekroczy poziom nakładów inwestycyjnych określonych w zaktualizowanej strategii Grupy. Stabilna perspektywa ratingu odzwierciedla oczekiwania agencji, iż ENERGA - pomimo występowania negatywnych czynników rynkowych, m.in. niskich cen energii elektrycznej i zmniejszonego wsparcia dla odnawialnych źródeł energii - utrzyma wskaźniki zadłużenia na bezpiecznym poziomie.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd 2,9 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości ponad 184 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl