nowe produkty/usługi budownictwo/nieruchomości transport media/marketing/reklama

Stanęła pierwsza konstrukcja do odśnieżania pojazdów ciężarowych

16.02.2017 | KRAUSE

Wystartowała kampania odsnieztrucka.pl, będąca odpowiedzią na powracający każdej zimy problem wypadków drogowych spowodowanych spadającym z nieodśnieżonych samochodów ciężarowych lodem. Inauguracja kampanii miała miejsce w ubiegły piątek podczas otwarcia pierwszej w ramach akcji instalacji do odśnieżania na stacji BP Stobierna przy DK nr 19 w województwie podkarpackim. Inicjatorami akcji są fundacja dla kierowców zawodowych Truckers Life wraz z Polską Unią Transportu oraz Związkiem Pracodawców „Transport i Logistyka Polska”. Fundatorem obiektu jest firma KRAUSE ze Świdnicy.

Celem akcji odsnieztrucka.pl jest uświadomienie kierowcom pojazdów ciężarowych zagrożeń wynikających ze zlekceważenia konieczności oczyszczenia pojazdu z zalegającego na nim śniegu oraz lodu, a także promocja budowy specjalnej infrastruktury służącej do odśnieżania pojazdów. Istniejące na rynku konstrukcje są bowiem wciąż niedostępne dla kierowców w naszym kraju.

Pierwszy w ramach akcji system rusztowań do odśnieżania ciężarówek powstał z inicjatywy twórców kampanii na stacji BP w miejscowości Stobierna przy DK nr 19 w województwie podkarpackim (50°07'51.7"N 22°04'28.0"E). Fundatorem obiektu jest firma KRAUSE Sp. z o.o. ze Świdnicy, producent drabin, rusztowań, pomostów i konstrukcji specjalnych.

Symboliczne otwarcie instalacji miało miejsce w dniu 10.02.2017 w trakcie happeningu, podczas którego skalę problemu i słuszność rozwiązania omówili Grzegorz Haładus z Fundacji Truckers Life, Leszek Luda z Polskiej Unii Transportu, Maciej Wroński ze Związku Pracodawców „Transport i Logistyka Polska” i Paweł Tworek, z Wojewódzkiego Inspektoratu Transportu Drogowego. Punkt widzenia kierowców przedstawiła także Iwona Blecharczyk „Trucking Girl”.

W ramach kampanii została uruchomiona specjalna strona internetowa pod adresem odsnieztrucka.pl, na której inicjatorzy będą informować o skali problemu i niebezpiecznych sytuacjach powstałych w wyniku nieodśnieżenia pojazdu. Na stronie znajduje się również specjalna mapka, na której kierowcy będą mogli sprawdzić listę stacji benzynowych i parkingów, na których są już dostępne specjalne systemy do odśnieżania pojazdów.

Inicjatorzy kampanii będą dążyć do tego, żeby podobne rozwiązania znalazły się na większości Miejsc Obsługi Podróżnych i parkingów w naszym kraju, co może istotnie przełożyć się na wzrost bezpieczeństwa wszystkich uczestników ruchu drogowego.

Więcej informacji na temat kampanii na stronie www.odsnieztrucka.pl.

Więcej informacji o rusztowaniu do odśnieżania http://www.krause-systems.pl/produkty/system-rusztowan-do-odsniezania-pojazdow.html

Ceny konstrukcji rozpoczynają się od 8 900 pln.

O inicjatorach kampanii:

Fundacja Truckers Life powstała z myślą o zdrowiu i bezpieczeństwie kierowców zawodowych. Organizacja edukuje i dostarcza narzędzia do zmiany nawyków i poprawy stylu życia kierowców. Buduje sieć siłowni zewnętrznych przy największych parkingach, stacjach paliw, serwisach samochodowych i Miejscach Obsługi Podróżnych w całej Polsce oraz za granicą, aby umożliwić kierowcom aktywny wypoczynek w trakcie przerwy w podróży. Inicjuje także kampanie poświęcone tematyce zdrowia i aktywności fizycznej wśród kierowców.
www.truckerslife.eu
Polska Unia Transportu wspiera rozwój branży i konkurencyjność polskiego transportu. Łączy branżę transportową wokół wspólnych celów. Wspiera promocję branży za granicą i konkurencyjność polskich firm.
www.uniatransportu.pl
Transport i Logistyka Polska to związek pracodawców branży TLP, działający w celu ochrony, promocji, a także budowania pozytywnego wizerunku transportu, spedycji i logistyki polskiej w kraju i za granicą.
www.tlp.org.pl

O inicjatorach kampanii: