praca technologie ekonomia/biznes/finanse nauka/edukacja/szkolenia

Kim są przyszli programiści - zwycięzcy konkursu „Zaprogramuj swoją przyszłość”?

07.02.2017 | Provident Polska SA

Mariano – Chilijczyk mieszkający w Suwałkach i chcący rozpocząć karierę jako freelancer, Aleksandra – pracownica wielkiej korporacji na urlopie macierzyńskim czy Arek, który musiał wyjechać ze swojej rodzinnej miejscowości i szukać szczęścia na Wyspach. Co łączy te osoby? Są oni wśród 40 zwycięzców konkursu CodersTrust Polska i Provident, którzy w tym momencie uczestniczą w 4-miesięcznym, przyspieszonym kursie programowania.

Mariano pochodzi z Santiago – stolicy Chile. Mieszka razem ze swoją narzeczoną w Suwałkach. Mariano ma problem ze znalezieniem pracy. W tej sytuacji, postanowił wykorzystać fakt, że codziennie spędza mnóstwo czasu przed ekranem komputera projektując różne rzeczy. „Chciałbym zostać w Polsce, założyć tu rodzinę, a także pracować jako freelancer, z domu. Uważam, że zawód programisty jest bardzo interesujący –  chciałbym spróbować w nim swoich sił” – podkreśla Mariano.

27-letni Arkadiusz jest pasjonatem biegania. Pochodzi z Gołaszewa Kujawskiego, ale jego obecnym miejscem zamieszkania jest brytyjskie Cambridge. Arkadiusz chciałby wrócić i pracować w rodzinnej miejscowości, ale szanse na kreatywną i rozwijającą pracę są tam ograniczone. Dlatego zainteresował się konkursem CodersTrust Polska. „Programowanie jest dla mnie szansą na życie i zarabianie w miejscowości, w której czuję się najlepiej” – podkreśla Arek. „Wierzę w to, że z pomocą CodersTrust oraz dzięki ciężkiej pracy, konsekwencji i zaangażowaniu, jestem w stanie osiągnąć swój cel” – dodaje.

Ciekawa historia wiąże się z Aleksandrą, pół-Polką, pół-Amerykanką. Trzy lata temu wszystko się u niej zmieniło – została mamą i dzięki temu odpoczęła od korporacji. Założyła również start-up. Teraz, gdy oczekuje drugiego dziecka, chce poświęcić cztery ostatnie miesiące ciąży na kurs CodersTrust. Dla Aleksandry, nauka programowania jest jak nauka języka. „W tym wypadku – języka, który ma wpływ na każdą branżę. Jeśli chcę przebić się w branży IT, muszę zrozumieć programowanie i możliwości, jakie ze sobą niesie” – podkreśla Aleksandra. Jak dodaje, jej obecny pracodawca – jedna z największych światowych firm – uważa, że programowanie to umiejętność, którą powinien posiadać każdy pracownik. Aleksandra zwraca uwagę na dotychczasowy przebieg kursu. „Jest on bardzo interaktywny i motywujący. Na uwagę zasługuje również wsparcie zespołu CodersTrust, który dostosowuje się do moich potrzeb”.

Marcin, magister inżynier, to początkujący front-end developer. Zainteresował się konkursem, ponieważ pragnie podnieść swoje kwalifikacje i pracować zdalnie. Chciałby wykonywać zlecenia dla firm całego świata bez opuszczania obecnego miejsca zamieszkania – Krakowa, który jest jego domem już od dziewięciu lat. Jest samoukiem – samodzielnie opracował podstawy HTML, CSS i Javascript. „Na udział w konkursie zdecydowałem się, ponieważ chcę przebranżowić się na programistę front-end. Branża IT jest niewątpliwie lepsza pod względem rozwoju zawodowego, jak i finansowego” – podkreśla Marcin. Jakie są jego pierwsze wrażenia z kursu? „Mentorzy są dostępni i szybko oceniają wykonywane projekty. W trakcie kursu można znaleźć zarówno bloki techniczne, jak i te z umiejętnościami miękkimi. Mam nadzieję, że na jego dalszych etapach będzie można wykonywać swoje pierwsze zlecenia” – podsumowuje Marcin.

Celem inicjatywy firm CodersTrust Polska i Provident jest umożliwienie zdobycia kompetencji w zakresie programowania oraz znalezienia pracy - przede wszystkim zdalnej – niezależnie od miejsca zamieszkania. Głównym punktem projektu był konkurs, w którym mógł wziąć udział każdy, kto chce spróbować swoich sił w programistycznym freelancingu. Zadaniem konkursowym – po uprzednim teście z języka angielskiego
i umiejętności logicznego myślenia oraz odbyciu okresu próbnego na platformie CodersTrust – było przesłanie filmu lub prezentacji, w których uczestnik uzasadnia, w jaki sposób freelancing może zmienić życie w jego rodzinnej miejscowości.

Partnerem strategicznym konkursu jest firma Provident. Partnerami – ThinkTank, BusinessBrief, F5, Wirtualna Polska, Polska Press, eService, Bigram, Deloitte, Oracle, Microsoft, CIONET, Fundacja Promocji Gmin Polskich oraz Instytut Innowacyjna Gospodarka.

Karolina Łuczak
Dyrektorka Biura Prasowego i Komunikacji Wewnętrznej, Rzeczniczka Prasowa, Provident Polska

karolina.luczak@provident.pl

tel: +48 668313014

O CodersTrust Polska

CodersTrust to innowacyjne przedsięwzięcie o zasięgu globalnym, którego pomysłodawcami są duński przedsiębiorca Ferdinand Kjærulff oraz Morten Lund (współzałożyciel Skype’a). Jego celem jest zdalna nauka programowania i umiejętności miękkich, pozwalająca na pozyskiwanie globalnych zleceń na portalach freelancerskich. Przedsięwzięcie kierowane jest do wszystkich, którzy chcą zdobyć kompetencje tak bardzo poszukiwane na rynku pracy. Z programu mogą korzystać osoby pracujące w innych branżach, studenci czy kobiety przebywające na urlopach macierzyńskich. Podczas szkoleń uczestnicy zdobywają wiedzę i umiejętności w zakresie języków, takich jak JavaScript, HTML, CSS, umożliwiające im podejmowanie zleceń, w tym m.in. tworzenie w pełni funkcjonalnych stron internetowych. Szkolenia są odpowiednie nawet dla osób, które nie miały dotychczas żadnej styczności z programowaniem. Projekt ten jest odpowiedzią na potrzeby rodzimego rynku w zakresie edukowania kadr i wytyczania nowych kierunków rozwoju. Dodatkowo jest to narzędzie, które w kilkuletniej perspektywie może znacząco wpłynąć na obniżenie poziomu bezrobocia poprzez dopasowaną do międzynarodowego rynku zleceń edukację w zakresie programowania i umożliwienie kursantom podjęcia pracy w jednym z najbardziej pożądanych zawodów współczesnej gospodarki.

O Provident Polska

Provident Polska S.A jest częścią grupy finansowej International Personal Finance (IPF). Firma jest notowana na Londyńskiej Giełdzie Papierów Wartościowych, a także – w ramach notowań równoległych – na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. IPF działa w 12 krajach na całym świecie i planuje rozwój na kolejnych rynkach. W Polsce Provident działa od 1997 roku i jest największą firmą na rynku pozabankowych pożyczek gotówkowych. Prezesem Zarządu jest David Parkinson.

Provident Polska jest firmą multikanałową i multiproduktową - dociera do wszystkich grup klientów, i oferuje szereg produktów: Pożyczkę konsumencką (w różnych wariantach: pożyczkę online, z obsługą domową lub samodzielną spłatą), pożyczkę konsolidacyjną i pożyczkę dla firm.

Jednym z filarów strategii biznesowej Providenta jest responsible lending, czyli odpowiedzialne pożyczanie. W 2014 roku Provident zaprezentował pierwszy raport społeczny na rynku pożyczkowym, w którym podsumowane zostały działania firmy w latach 2012-2013 oraz przedstawił strategię działań na kolejne lata. W 2015 i 2016 roku Provident otrzymał nagrodę Etyczna Firma przyznawaną przez dziennik Puls Biznesu. W 2015 roku Provident będąc jednym z największych reklamodawców sektora finansowego, został sygnatariuszem Rady Reklamy. Provident jest również czterokrotnym laureatem procesu certyfikacji Top Employer (2013, 2014, 2015, 2016).

karolina.luczak@provident.pl

tel: +48 668313014