styl życia zdrowie sprawy społeczne

Polacy nie boją się zawału serca, choć nie badają poziomu cholesterolu

01.02.2017 | Falck

80% Polaków, którzy nigdy nie badali poziomu cholesterolu, uważa, że nie grozi im zawał serca – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie Centrów Medycznych Falck. Jednak choroby układu krążenia są przyczyną nawet 60% wszystkich zgonów, a w wyniku zawału serca, codziennie do polskich szpitali trafia ponad 200 osób.

Badanie poziomu cholesterolu to podstawowy, nieinwazyjny test, który daje nam informacje o rozwoju chorób układu krążenia.

Wysoki poziom cholesterolu może oznaczać miażdżycę, czyli stopniowe zamykanie światła naczyń wieńcowych (doprowadzających krew do serca). W wyniku miażdżycy rozwija się choroba niedokrwienna serca (tzw. choroba wieńcowa). W przypadku całkowitego zatkania się naczynia krwionośnego dochodzi do zawału – serce nie otrzymuje utlenowanej krwi i obumiera.

Wraz z wiekiem wzrasta świadomość zdrowotna Polaków i częściej wykonują oni badanie poziomu cholesterolu. 60% osób po 35. roku życia wykonywało to badanie nie dawniej niż w ciągu ostatnich 3 lat. Natomiast wśród osób po pięćdziesiątce, zaledwie 13% nigdy nie wykonywało lipidogramu. Niestety, ponad 60% osób przed 30. r.ż. nie badało się nigdy, a oni również znajdują się w grupie ryzyka chorób układu krążenia.

Czynniki ryzyka rozwoju choroby wieńcowej i zawału to:

• stres
  • historia zachorowań w najbliższej rodzinie
  • nadciśnienie tętnicze
  • otyłość
  • cukrzyca
  • wysoki poziom cholesterolu
  • wiek powyżej 45 lat

Dr Ewa Kaszuba, lekarz rodzinny z Centrum Medycznego Falck przypomina: - Przed 30. rokiem życia, badanie poziomu cholesterolu powinno się wykonać co najmniej 2 razy. W każdej kolejnej dekadzie życia powinniśmy robić to częściej. Osoby po 50. r.ż. powinny wykonywać to badanie co roku. Odpowiednia profilaktyka i szybka reakcja przy złych wynikach – zmiana diety, więcej ruchu lub pomoc farmakologiczna, mogą skutecznie opóźnić rozwój chorób układu krążenia.

Bezpłatna Podstawowa Opieka Zdrowotna w Falck

Opieka medyczna dla seniorów

Pakiety badań profilaktycznych

Falck_Wizyta lekarska

*Badanie zostało zrealizowane w dniach 24.01-25.01.2017 przez agencję SW RESEARCH na zlecenie Centrów Medycznych Falck metodą CAWI na ogólnopolskiej próbie badawczej 811 ankietowanych.

O Falck Medycyna

Falck jest największym dostawcą usług ratownictwa medycznego w Polsce oraz istotnym podmiotem zapewniającym opiekę medyczną dla firm, osób prywatnych oraz instytucji publicznych. Na terenie całego kraju Falck posiada 25 placówek medycznych, 66 stacji pogotowania ratunkowego oraz 150 nowoczesnych ambulansów. Zatrudniając 3000 osób, Falck zapewnia usługi dla ponad 2,5 miliona osób.

Działalność operacyjna spółki podzielona jest na dwie części: ratownictwo medyczne oraz nowoczesna opieka medyczna.

www.falck.pl

O Falck Medycyna