nowe produkty/usługi środowisko naturalne/ekologia ekonomia/biznes/finanse energetyka

TAURON z ofertą technologii antysmogowej

TAURON promuje ofertę zakupu mediów i nowoczesnych urządzeń grzewczych pomagających rozwiązać problem smogu.

Jednym z najlepszych sposobów wyeliminowania problemu smogu jest ekologiczne, bezpieczne i czyste ciepło sieciowe oferowane przez TAURON Ciepło.

Przyłączenie każdego kolejnego budynku do sieci ciepłowniczej, oznacza mniej indywidualnych pieców i kominów, co bezpośrednio przyczynia się do znacznego ograniczenia emisji szkodliwych zanieczyszczeń do atmosfery.

Rekomendowana jest również oferta na zakup kotła gazowego z gazem od TAURONA. Jest to usługa kompleksowa – od bezpłatnego doradztwa w doborze urządzeń, poprzez załatwienie wszystkich formalności, w tym zmiany sprzedawcy gazu, aż do instalacji kotła. Co więcej, klient zyskuje gwarancję taniego gazu i pewność, że kotły gazowe proponowane przez TAURON spełniają unijne wymogi związane z ochroną środowiska i ograniczeniem niskiej emisji.

W ramach Programu Ograniczenia Niskiej Emisji TAURON Sprzedaż w 2016 rozpoczął współpracę z Krakowem. W mieście od 2019 roku zacznie obowiązywać całkowity zakaz używania paliw stałych. Stąd już teraz pojawia się konieczność intensywnej promocji alternatywnych źródeł ogrzewania wśród krakowian. TAURON wspiera  w tych działaniach samorząd, przygotowując w 2016 roku – w porozumieniu z Urzędem Miasta Krakowa – dedykowaną kompleksową ofertę dla mieszkańców miasta, którzy zdecydują się wymianę pieca na nowoczesny kocioł gazowy. Urząd Miasta zapewnia zwrot całości lub części kosztów poniesionej inwestycji i - jako strona porozumienia - daje gwarancję, że oferta TAURONA dla mieszkańców Krakowa jest korzystna finansowo. Wprowadzenie tej oferty zostało wsparte kampanią TAURONA „Piec gazowy może być darmowy”, której celem było dotarcie z informacją o konieczności wymiany ogrzewania do jak największej liczby mieszkańców Krakowa.

- Współpraca z Krakowem ma dla nas wymiar zarówno społeczny, jak i biznesowy. Włączamy się w projekty, które mają służyć poprawie jakości życia mieszkańców, m.in. poprzez poprawę stanu środowiska. W wymiarze biznesowym, specjalna oferta dla mieszkańców Krakowa na wymianę ogrzewania na kocioł gazowy, ma wspierać naszą obecność na rynku gazu – podkreśla Filip Grzegorczyk, prezes zarządu TAURON Polska Energia.

TAURON posiada również ofertę dla klientów, którzy zdecydowali się ogrzewać dom za pomocą paliwa węglowego. Ekogroszek od TAURONA pochodzi wyłącznie z polskich kopalń należących do Grupy TAURON i jest elementem kompleksowych rozwiązań w zakresie ograniczania niskiej emisji, która jest w głównej mierze spowodowana spalaniem śmieci.

Przyczyną smogu w Polsce jest w 80 procentach  tzw.  "niska emisja", czyli spaliny pochodzące z kotłów i pieców na paliwa stałe w gospodarstwach domowych. Sytuację pogarsza spalanie złej jakości węgla w urządzeniach nie spełniających żadnych norm emisji spalin.

TAURON po raz kolejny prowadzi w tym roku program działań zwalczających tzw. niską emisją. Akcje w centach miast mają na celu uświadomienie skali problemu oraz promocję technologicznych rozwiązań przeciwdziałających niebezpiecznemu zjawisku smogu.

Szczegóły dotyczące oferty technologii antysmogowej TAURONA można znaleźć na stronie internetowej www.tauron.pl w zakładce "EKO produkty". Wszelkie informacje na temat ogrzewania sieciowego, centralnej ciepłej wody oraz pełnej oferty TAURON Ciepło dostępne są pod adresem: www.tauron-cieplo.pl w zakładce „Oferta”.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

TAURON Polska Energia SA jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON obejmuje swoim działaniem 18 proc. powierzchni kraju i jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem oraz drugim sprzedawcą i wytwórcą energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch