styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne

Imbir - naturalny afrodyzjak

19.01.2017 | TEEKANNE Polska

Nie bez powodu mówi się "Przez żołądek do serca". Naturalne afrodyzjaki są często używane w kuchni jako dodatki do potraw. Wśród nich jest imbir, który nie tylko wzmacnia smak, ale również rozgrzewa. Na co jeszcze go stać?

Nazwa "afrodyzjak" pochodzi od imienia Afrodyty, greckiej bogini miłości. Do grupy dodatków do dań, którym przypisuje się niezwykłe właściwości, zaliczamy kardamon, kminek, bazylię, kolendrę czy imbir. Starożytni Grecy utrzymywali, że niektóre z nich zostały odkryte przez Afrodytę. Wierzyli, że mirt hodowany wokół świątyni bogini będzie miał niezwykłe właściwości podsycające miłość.

Magiczne właściwości imbiru

Imbir dzięki swym prozdrowotnym i rozgrzewającym dodatkom jest idealny do zimowych potraw i napojów. Arabowie i Hindusi nie wyobrażają sobie swoich narodowych potraw bez niego. Zaliczają imbir do grupy 120 roślin, które mają znaczenie ministerialne, czyli łagodzą objawy chorób.

Imbir jest idealnym dodatkiem do herbaty na zimowe wieczory, kiedy chcemy uniknąć przeziębienia i rozgrzać się podczas mrozów. Jako afrodyzjak pobudza zmysły i dodaje energii. Dla wzmocnienia jego działania zaleca się połączenie go z miodem czy cynamonem.

Herbatkę imbirową można zrobić w prosty sposób samemu. Czego potrzebujesz do tego?

- 2 filiżanki wody

- 1 torebkę herbaty

- plasterek surowego imbiru o grubości ok 0,5 cm

Kilka kroków do zrobienia herbatki:

1. Obierz i skrusz plasterek imbiru.
  2. Do rondelka ze stali nierdzewnej wlej dwie filiżanki wody i doprowadź ciecz do wrzenia.
  3. Dodaj imbir i gotuj przez 2 minuty.
  4. Wrzuć torebkę herbaty i pozostaw całość na wolnym ogniu przez 5 minut.

Aby smak był bardziej wyraźny, możesz dodać sproszkowany kardamon lub cynamon. Dla osłodzenia herbaty, idealny będzie miód albo cukier trzcinowy.

Osoby, które wolą gotowe rozwiązania, mogą skorzystać z herbatek z dodatkiem imbiru, które oferowane są w kilku rodzajach np. TEEKANNE WOF Orange & Ginger,TEEKANNE Green Tea Ginger & Lemon oraz TEEKANNE WOF Ginger & Lemon.

Koncern TEEKANNE to ponad 130 lat doświadczenia w zakresie produkcji herbaty. Wykwalifikowani specjaliści nieustannie pracują nad stworzeniem kolejnych, oryginalnych wariantów smakowych herbaty, które dostarczają niezapomnianych wrażeń konsumentom w różnych zakątkach świata. Siedziba firmy TEEKANNE POLSKA mieści się w Krakowie, a główna filia znajduje się w Dusseldorfie, w Niemczech (TEEKANNE GmbH & Co. KG).W asortymencie TEEKANNE Polska znajdziemy wiele rodzajów herbat, ponad 80 różnych produktów, które można znaleźć na sklepowych półkach nie tylko w Polsce, ale też w wielu krajach europejskich.

Więcej informacji:

Więcej informacji: