internet ekonomia/biznes/finanse

INEA najszybszym dostawcą internetu w Polsce

19.01.2017 | INEA

Wielkopolski operator INEA zajął pierwsze miejsce w najnowszym rankingu najszybszych dostawców internetu w Polsce, przeprowadzanym przez Speedtest.pl. To już drugi miesiąc z rzędu, kiedy INEA utrzymuje pozycję lidera w tym zestawieniu.

Ranking powstał na postawie ogólnopolskich wyników niezależnych pomiarów prędkości łącza, które wykonali użytkownicy za pomocą aplikacji Speedtest.pl, w okresie 01.12.2016 - 31.12.2016. Na pierwszym miejscu najszybszych dostawców internetu, już drugi miesiąc z rzędu, uplasowała się INEA - oferująca usługi telekomunikacyjne mieszkańcom Wielkopolski. W grudniowym zestawieniu INEA uzyskała nie tylko wysoką ocenę użytkowników (4,11/5), ale też bardzo dobre wyniki dotyczące pobierania (57.20 Mb/s), wysyłania (15,79 MB/s) oraz opóźnień (16ms). Pozostałe miejsca na podium zestawienia zajęli dostawcy UPC oraz TOYA.

W jaki sposób przeprowadzony jest ranking Speedtest.pl? Mogą w nim wziąć udział dostawcy, których prędkość łączy internetowych została sprawdzona przynajmniej 10 tys. razy za pomocą aplikacji Speedtest.pl. Wykonuje ona pomiar jednocześnie do kilku niezależnych lokalizacji infrastruktury użytkownika, mierząc trzy parametry łącza: wartość opóźnień tzw. ping, prędkość pobierania danych oraz prędkość wysyłania danych.

Osiągnięcie drugi miesiąc z rzędu pierwszej pozycji w rankingu najszybszych dostawców internetu w Polsce, to duży powód do zadowolenia i potwierdzenie, że nasza strategia rozwoju sieci FFTH oraz oferta produktowa spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów – komentuje wyniki rankingu Jarosław Pijanowski, Członek Zarządu INEA ds. Marketingu i Sprzedaży.Szybki internet to przy postępującej cyfryzacji niezbędne narzędzie zarówno w pracy, jak i w domu. Przedsiębiorstwa coraz częściej przenoszą swój biznes do internetu i potrzebują stabilnej oraz wydajnej usługi telekomunikacyjnej, która pozwoli im zająć się skutecznym rozwojem swojego biznesu – dodaje.

Ranking Speedtest.pl jest tworzony okresowo w miesięcznych odstępach, a jego wyniki dostępne są na stronie: http://www.speedtest.pl/ranking_isp

INEA S.A. to lider usług multimedialnych i telekomunikacyjnych w Wielkopolsce i jedna z czterech największych sieci kablowych w kraju. Od 2010 roku firma dostarcza użyteczne rozwiązania, które ułatwiają klientom korzystanie z cyfrowej rzeczywistości, oferując m.in. ponad 220 programów w ofercie telewizyjnej, internet szerokopasmowy i mobilny LTE, usługi data center, budowę sieci dla biznesu. INEA to kilkukrotny nr 1 prędkości internetu w Polsce, według jednego z największych rankingów przygotowywanych przez Speedtest.pl. Firma jest laureatem prestiżowej nagrody FTTH Council Europe, za działania na rzecz budowy sieci dostępowych w technologii FTTH oraz walkę z wykluczeniem cyfrowym. www.inea.pl