styl życia transport ekonomia/biznes/finanse

Ceny OC wzrosły o 55%. Pechowy kierowca może przepłacić nawet 1115 zł!

17.01.2017 | mfind

Z najnowszego raportu porównywarki OC/AC mfind.pl wynika, że od stycznia 2016 r. do pierwszych dni 2017 r. ceny ubezpieczenia OC wzrosły średnio o 55%. Różnica w składce między najtańszym i najdroższym ubezpieczycielem dla tego samego kierowcy to aż 1115 zł.

Zespół porównywarki mfind.pl jak co roku przygotował raport z porównaniem stawek ubezpieczenia OC. Kalkulacje przeprowadzono dla tego samego kierowcy u 18 ubezpieczycieli w 18 dużych miastach (w tym 16 stolic województw), porównując styczeń 2016 i 2017 r.

Wyniki raportu potwierdzają powszechne odczucie kierowców - za nami ogromne podwyżki składek. Średnia cena OC w styczniu 2017 r. to 1024 zł - dwanaście miesięcy wcześniej było to zaledwie 659 zł. Kierowców dotknęły zatem podwyżki na poziomie 55%.

Ceny OC wzrosły o 55 procent - raport mfind.png

Szokująco wysokie są różnice w cenach OC u poszczególnych ubezpieczycieli. Ten sam kierowca w Gdańsku może kupić polisę za 739 zł lub za nawet… 1854 zł! Oznacza to, że pechowy klient, który nie porównuje ofert ubezpieczycieli, może przepłacać nawet 1115 zł. Niewiele lepiej jest też w innych miastach.

Różnica między najtańszym i najdroższym OC 2017 - raport mfind.png

W raporcie mfind.pl znajdziemy również porównanie cen OC u poszczególnych ubezpieczycieli w miastach wojewódzkich. Na najniższe stawki OC mogą liczyć kierowcy w Rzeszowie (średnio 829 zł) i Kielcach (875 zł). Najdrożej jest we Wrocławiu (1230 zł), Gdańsku (1203 zł) i Warszawie (1147 zł).

Średnie ceny OC w polskich miastach 2017 - raport mfind.png

Wśród ubezpieczycieli najtańsza okazała się Proama (782 zł), a najdroższa Uniqa (1449 zł). W okresie od stycznia 2016 r. do pierwszych dni 2017 r. najbardziej wzrosły ceny w Aviva (aż 134%) i Benefii (94%). Z kolei polisy Compensy podrożały zaledwie o 2%.

Średnie ceny OC ubezpieczycieli - raport mfind.png

- Już w 2015 roku ceny OC poszły w górę o 19%, jednak ostatnie 12 miesięcy przyniosło dużo bardziej drastyczne podwyżki. W ten sposób ubezpieczyciele odbijają sobie lata strat w segmencie OC - wyjaśnia Bartosz Salwiński, współzałożyciel kalkulatora OC/AC mfind. - Wśród przyczyn podwyżek cen OC są również rosnące kwoty świadczeń za szkody osobowe, zakończenie "wojny cenowej", rosnąca liczba wypadków, wyrównywanie składek do poziomu innych krajów Unii Europejskiej oraz tzw. podatek bankowy. W najbliższych miesiącach stawki prawdopodobnie dalej będą rosły, ale już nie tak gwałtownie - przewiduje Salwiński.

Pełny raport można przeczytać w serwisie Akademia mfind.

Znalezienie w internecie najlepszej oferty ubezpieczenia komunikacyjnego umożliwia kalkulator OC i AC mfind, który cechuje się:

• samodzielnym sprawdzaniem historii wypadkowej przy współpracy z ubezpieczycielami.
  • przedstawianiem rzetelnych i obiektywnych wyników kalkulacji ofert największej liczby ubezpieczycieli – współpracuje z największymi w Polsce towarzystwami ubezpieczeniowymi, wśród których są m.in. AVIVA, Proama, Benefia24, AXA Direct, You Can Drive, MTU, LINK4, Liberty Ubezpieczenia, Uniqa, Gothaer, Allianz. mfind.pl porównuje i wybiera najlepsze opcje ubezpieczenia spośród nawet 76 ofert ubezpieczycieli.
  • możliwością stworzenia indywidualnego konta klienta umożliwiającego zachowanie wszystkich wprowadzonych danych dotyczących kierowcy oraz samochodu.
  • bezpieczeństwem danych użytkowników, które udostępniane są wyłącznie towarzystwom ubezpieczeniowym w celu przygotowania konkretnej oferty ubezpieczenia.
  • oficjalnym informowaniem o podjętej współpracy reklamowej z wybranymi towarzystwami ubezpieczeniowymi.
  • największą, kompletną bazą samochodów wśród internetowych porównywarek OC/AC z wygodną, intuicyjną wyszukiwarką.
  • pomocą specjalistów z branży ubezpieczeniowej, którzy przygotowują ofertę dopasowaną do potrzeb klienta oraz odpowiadają na wszelkie wątpliwości związane z ubezpieczeniami komunikacyjnymi. Doradcy mfind.pl troszczą się o Klientów także w trakcie likwidacji szkód.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez mfind.pl, aż 82% Polaków słyszało o możliwości zakupu ubezpieczeń OC/AC przez internet, a już 30% skorzystało z zakupu polisy OC/AC online.

Zebrane dane pokazują również, że aż 95,5% Polaków kupujących polisy ubezpieczeniowe przez internet jest zadowolonych z przeprowadzonej transakcji. Co więcej, klienci, którzy już raz zakupili polisę drogą cyfrową, chętnie skorzystają z tej formy ponownie - trend ten potwierdza ponad 97% badanych. Dla 59% Polaków cena składki OC/AC jest priorytetowym kryterium podczas zakupu polisy. Z kolei dla 50,7% najważniejszy jest zakres usług, które obejmuje ubezpieczenie.

***

mfind.pl jest jednym z największych w Polsce serwisów internetowych umożliwiających porównanie ofert ubezpieczeń komunikacyjnych - od odpowiedzialności cywilnej (OC) oraz autocasco (AC). Portal oprócz porównywarki OC/AC obejmuje również Akademię mfind - poradnikowy serwis ubezpieczeniowy publikujący aktualności, praktyczne porady i ciekawostki z branży. Serwis współpracuje z największymi w Polsce towarzystwami ubezpieczeniowymi, wśród których są m.in. PZU, AVIVA, Gothaer, Proama, Benefia, AXA Direct, Generali, Uniqa, You Can Drive, MTU, Link4, Allianz, Liberty Ubezpieczenia, Warta Direct, Signal Iduna i TU Zdrowie. Od początku swojej działalności mfind odwiedziło ponad 2 mln klientów, a liczba ta dynamicznie rośnie.

W mfind klienci mogą również zakupić najkorzystniejsze ubezpieczenie mieszkania, domu, a także turystyczne, kontaktując się z działem obsługi klienta telefonicznie pod numerem 22 490 90 00 lub mailowo: kontakt@mfind.pl. W drugiej połowie 2016 roku wystartowała porównywarka ubezpieczeń zdrowotnych mfind zdrowie. Dzięki niej klienci mogą w kilka minut zakupić najlepiej dopasowany pakiet medyczny Lux Med, Medicover, InterRisk, TU Zdrowie lub Signal Iduna w najkorzystniejszej cenie.

W 2015 roku udziałowcem spółki mfind został fundusz Internet Ventures FIZ, którego współudziałowcami są Krajowy Fundusz Kapitałowy i MCI Capital. Wartość transakcji wyniosła 6 mln złotych, a pozyskane środki zostaną przeznaczone na rozwój serwisu. W 2016 roku porównywarka nawiązała strategiczną współpracę z Grupą Onet-RAS Polska, w ramach której mechanizmy kalkulatora OC i AC mfind pojawiły się w serwisach takich jak Onet Moto, Auto Świat i TopGear.

Porównywarka ubezpieczeń mfind.pl zapewnia użytkownikom oszczędność czasu i pieniędzy. Jej kluczowym atutem jest dokładność porównania ofert. W serwisie mfind każdą polisę można kupić online, a wyliczona cena nie różni się od tej w towarzystwie ubezpieczeniowym. Porównywarka mfind dba również o bezpieczeństwo transakcji, które chroni certyfikat spełniający wymogi największych banków i ubezpieczycieli.

Więcej informacji www.mfind.pl.

***